Köpeklerde birtakım kalp hastalıkları görülebilir. Tüm kalp hastalıklarının ortak belirtisi olarak köpeklerde kalp yetmezliği de meydana gelebilir.
Her köpeğin cinsi farklı olduğu için atalarından gelen özellikleri, dış görünüşleri, yapıları, davranışları, karakterleri ve hastalıkları bile aynıdır. Atalarında bulunan bir hastalık tüm köpeklere nesilden nesile aktarılır ve yeni bir köpek dünyaya geldiği zaman atalarının taşıdığı hastalığı benimsemiş olur.
Herkesin bildiği gibi bu duruma ”genetik hastalık” denir ve diğer köpeklere göre doğuştan hasta veya herhangi bir organında rahatsızlık var olarak hayatlarına devam ederler. Bu her köpeğin hasta doğacağı veya doğuştan vücut sistemindeki organların sıkıntılı olarak dünyaya geleceği anlamına gelmez.
Bazen anne karnında da hastalık oluşabiliyor ve köpek doğduğu zaman teşhis edilirse doğru tedaviyle hastalığı ortadan kaldırmak amaçlanır. Köpeğin doğuştan rahatsızlığı büyüyene kadar anlaşılmadıysa, geç kalındığı için tedavi yerine önlem aksiyonu alınarak, geri kalan hayatında daha rahat ve sağlıklı geçirmesi sağlanır. Köpeklerde sonradan oluşabilecek kalp hastalıkları da mevcuttur. Peki, bu hastalıklar nelerdir? veya tedavi yöntemleri mevcut mudur? merak edilenleri yazımızda açıkladık.
Doğumsal Kalp Hastalığı (Konjenital Kalp Hastalıkları)
Bazı köpekler doğdukları zaman genetik faktörlerden dolayı kalbinde sorun olarak dünyaya gelirler. Köpek her büyüdüğünde bu hastalıkta büyür ve git gide belirtileri artmaya başlar. Köpek yeni doğduğu andan itibaren genetik hastalık taşıdığı fark edilirse rahatsızlığın derecesine göre tedavi başlatılabilir. Tam tersi tedavi edilemeyecek bir hastalıksa, sorunun daha fazla ilerlememesi için birtakım önlemler alınabilir.
Nasıl ki kalp hastalığı olan insanlar stres veya heyecan yaptığında kalbi tutuyorsa, aynı şey köpekler içinde geçerlidir. Kalbinde sorun olan köpeğin hayatı boyunca stresten uzak olmalı ve onun mutlu olacağı aktiviteler yapılmalıdır. Beslenmesine son derece önem verilmeli ve veterinerin verdiği diyet listesinin dışına çıkılmamalıdır.
Kalp İltihabı (Miyokardit)
Köpeklerin kalbinde miyokardit oluştuğu zaman kalp ve çevresi iltihaplanmaya başlar. Belirtileri zayıf olduğu için kendini pek göstermez, ta ki köpeklerde kalp yetmezliği görülene kadar. Aslında miyokardit, kalp yetmezliğine sebep olduğu için teşhis aşamasında miyokardit kaynaklı kalp yetmezliği olduğu ortaya çıkar.
Köpeklerde miyokardit görüldüğünde nedenleri kesin olarak pek bilinmese de başlıca enfeksiyonlar, hastalıklar, mineral-vitamin eksikliği, yaralanma vb. gibi nedenlerden dolayı miyokardit meydana gelebilir. Belirtilerinde şu sorunlar görülmesi beklenir;
- Kalp hırıltısı gibi sesler,
- Nadiren ateş,
- Belirli eklemlerin şişmesi,
- Kalp ritim bozukluğu,
- Nefes alıp vermekte zorluk çekme,
- Halsizlik.
her köpeğin bünyesi farklı olduğu için var olan hastalıklar farklı seyirlerde görülebilir. Miyokardit sorunu olan köpekte hırıltı görülse de, aynı sorun olan diğer köpekte hırıltı yerine öksürük belirtisi de görülebilir. Hatta bazı köpeklerde hiç miyokard belirtileri de görülmeyebilir. Bu farklılık sizi yanıltmadan, yukarıdaki belirtileri gördüğünüz anda hemen veterinere başvurmalısınız.
Mitral Kapak Yetmezliği
Sağlıklı bir köpeğin kalpteki kan akışlarını sağlayan kapakçıklar (valf) bulunur. Kalp her pompalandığında kanın geçmesine yardımcı olmak için açılırlar ve kanın tekrar geriye doğru akmasını önlemek amacıyla kapakçılar geri kapanır. Bunun anlatımı ne kadar uzun ve zor gelse de aslında bu olay tamamen saniyeler içerisinde gerçekleşmektedir.
Mitral kapak hastalığında ise valfların kalınlaşmasına sebebiyet vererek kanın geriye sızılmasını önlemek için yaptığı görevini artık yerine getiremez hale gelir. Yani mitral kapak geri kapanmadığında kanlar sızar ve kalp daha fazla kan pompalamak için aşırı derecede çalışmaya başlar. Dolayısıyla kalp görevini şaşırdığı ve yeterince kalp pompalamadığını sandığı için köpeklerde kalp yetmezliği hastalığının görülme riski hızlanmış olur. Belirtilerini de şu şekilde gösterir;
- Nefes alıp verirken hırıltı,
- Kalbin daha hızlı çalışması, (ritminin artışı)
- Uykuda veya dinlenme zamanındayken öksürük,
- Fiziksel aktiviteleri yapamama,
- Baygınlık,
- İştahsızlık,
- Kilo kaybı.
kalp yetmezliği, bir zamandan sonra köpeğinizin vücudunu etkisiz hale getirdiğini unutmamalısınız. Dostunuzda bu belirtiler görüldüğünde kalbinde bir sorun olduğu göz önünde alınarak mutlaka veterinere gidilmelidir. Erken teşhis hayat kurtardığı için hemen en uygun tedavi yöntemi uygulanarak, köpeğin eski haline dönmesine yardımcı olunur.
Köpeklerde Kalp Büyümesi (Dilate Kardiyomiyopati)
Köpeklerin kalbinde odacıklar bulunur, kardiyomiyopati nedeniyle bu odacıklar olması gereken boyutu geçerek daha çok genişlemesine (köpeklerde kalp büyümesi) neden olur. Kalbin sol tarafında bulunan ventrikül duvarı incelir ve kalbin kan pompalaması görevini yerine getiremez.
Kalp vücudun ikinci ana beyni olduğu için yeteri kadar vücut sistemine kan yollayamaz hale gelir. Sonucunda kalp yetmezliği veya kalp ritim bozukluğu gibi sorunlar görülebilir. Kardiyomiyopati pek belirti göstermez, ama veterinerlere göre; öksürme, nefes darlığı, kusma, öğürme vb. gibi ana belirtiler görülmektedir.
İlgili Yazı: Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı
Köpeklerde Kalp Yetmezliği
Köpeklerde görülen kalp yetmezliği aslında bir hastalık değildir; yukarıda saydığımız kalpte meydana gelen hastalıkların (konjenital kalp hastalığı, miyokardit, mitral kalp yetmezliği, kardiyomiyopati ve ayrı olarak köpeklerde kalp krizi) sonucunda kalp yetmezliği görülmektedir. Nedenlerine bağlı olarak kalp kapakçıkları sağ ve sol olarak ayrıldığı için hangi kalp odacığını etkileyeceği hiç belli olmaz.
Mesela sol odacıkta kalp yetmezliği görülmesinin kanların sol ventriküle ulaştığı basınç ile alakası vardır. Sonucunda solunum rahatsızlıkları, akciğerde sıvı çoğalması, beyine kan akışının gitmemesi sonucu köpeğin bayılması vb. gibi sorunları ortaya çıkarır. Tam tersi kalbin sağ odacığında kalp yetmezliği görüldüğü zaman karında, göğüs boşluklarında, karaciğerde sıvı çoğalması vb. görülmektedir.
Tedavi olarak durumun ciddiyetine göre cerrahi işlemlerde uygulanabilir. Antibiyotikler veya eş zamanlı kullanılması gereken ilaç tedavileri de başlatılabilir. Sağ ve sol kalp kapakçığının oluşturduğu etkileri ortadan kaldırmak için akciğer-karaciğer sıvı birikiminin kontrol edilmesi, kan dolaşımının eskisi gibi hızlandırılması, ritminin yerine gelmesi, kandaki oksijenin arttırılması, kanın pıhtılaşma oranının düşürülmesi vb. gibi önlemlerde alınmaktadır.