Köpeklerde kalp krizi görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden tedavi altına alınmalıdır. Kriz anında yaşanacak olan belirtiler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Hayvanlar aleminin en sakin ama bir o kadar da vefalı olan hayvanlardan biri köpeklerdir. Hangi köpek cinsiyle karşılaşırsanız karşılaşın, özlerinde oldukça ılımlı ve merhametli canlılardır. ”Kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır” sözünden yola çıkarak vahşi ve saldırgan olan köpekler, tamamıyla sahiplerinin eserleridir.
Birçok insan bu nedenden dolayı köpeklerden korkuyor, hatta süs köpeklerinden bile çekinerek kendilerine saldıracaklarını düşünüyorlar. Bir köpeğe kötü davranmak veya eğitmek adı altında fiziksel olarak yormak, onu strese sokar ve vücudunda hastalık oluşmasına neden olur.
Bazı köpekler çok sağlıklı olsalar bile yine de bazı hastalıklarla karşılaşırlar ve nedeni asla bulunamaz. Ortada hiçbir teşhis sonucu olmadığı için bazı fikirlerde bulunarak yanlış tedavi uygulanır. Aslında hastalığın sonucu tamamen strestir ve vücudu bundan etkilendiği içinde riskli hastalıklara davetiye çıkarır.
Mesela köpeklerde en çok görülen sorunlardan birisi de kalp hastalıklarıdır. Yoğun stres başta olmak üzere farklı nedenlerden dolayı kalpte rahatsızlıklar oluşur ve sonucunda kalp krizi görülebilir. Peki, köpekler kalp krizi geçirir mi? veya köpeklerde kalp krizi neden olur? yazımızda detaylıca anlattık.
Köpekler Neden Kalp Krizi Geçirir?
Sağlıklı bir köpeğin kalp krizi geçirme olasılığı doğuştan kalbinde sorun olan köpeklere göre her zaman daha düşüktür. Doğuştan kalbinde sorun olan köpekler en ufak nedende kalp krizi yaşamaya veya kalbinde var olan herhangi bir hastalığın ilerlemesine daha yatkındır.
Köpek sahiplendiğinizde doğuştan kalp hastalığı var mı diye mutlaka veterinere muayene ettirmelisiniz. Erken teşhis her zaman hayat kurtardığı için en azından kalp kontrol altına alınarak hastalığın ilerlememesine yardımcı olur. Doğuştan kalp sorunları hariç olarak, sağlıklı bir köpek şu nedenlerden dolayı kalp krizi geçirebilir;
- Obezite,
- Yaşlanma kaynaklı hastalıklar oluşması,
- Aşırı derecede beslenme yanlışlıkları,
- Yüksek tansiyon,
- Lenfoma,
- Solunum rahatsızlıkları,
- Var olan kalp hastalıklarından dolayı kalp krizi görülme.
köpeklerde kalp hastalıkları görüldüğünde erken teşhis ve doğru tedavi yöntemi çok önemlidir. Kalp, beyinden sonra vücudu yöneten en önemli organ olduğu için bir rahatsızlık oluştuğu zaman solunum ve tüm vücut sistemi zarar görebilir.
Köpek zarar anından itibaren risk taşır ve teşhis edilemezse maalesef ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir. Dostunuzu kalp hastalıklardan korumak için yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden uzak tutmalı, sevdiği şeyleri daha çok yapmayı (stresten uzak tutmak) ve muayene tarihlerinizi geçirmemelisiniz.
İlgili Yazı: Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı
Köpeklerde Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?
Köpeklerde tüm hastalıkların belirtilerini bilmek önemlidir ama özellikle kalp hastalıklarında yaşadıkları belirtileri bilmeniz, dostunuzun hayatta kalma olasılıklarını arttırır. Köpeklerdeki hastalıkların belirtileri birbirlerine benzerlik gösterdiği için çoğu köpek sahibi bunları normal olarak görürler.
Aslında görülen her belirti mutlaka ciddiye alınıp gözlemlenmelidir. Özellikle doğuştan kalbinde sorun olan köpek sahipleri, dostlarının sağlıklı bir şekilde yaşaması için her türlü belirti hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Köpeklerde kalp krizi belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;
- Letarji, (yorgunluk, uyuşukluk)
- Şiddetli kusma,
- Topallayarak yürüme,
- Kalp atışında ciddi hızlanma veya düzensizlik,
- Nefes alırken zorlanma veya hiç alamama,
- Vücut ısısında aniden düşüş görülmesi,
- Güçsüzleşme veya zayıf düşmesi,
- Nadiren ateş,
- Gözlerinde hareketsizlik.
köpeğiniz bu belirtilerin aynısı yaşıyorsa mutlaka o an kalp krizi geçiriyor demektir. Bazı köpeklerde aynı belirtileri göstererek farklı kalp hastalıkları meydana gelebilir ama çoğunlukla kalp krizi görülür. Köpeğiniz bu etkileri yaşarken tüm soğukkanlılığınız koruyup sakin kalmalısınız. Eğer ilk yardım konusunda bilgi değilseniz, hiçbir şekilde müdahale etmemeli ve köpeğinizi yerinden kıpırdatmamalısınız!
Bir saniye bile kaybetmeden kliniğe gitmek için yola çıkmalı ve o esnada veterinerinizi aramalısınız. Eğer veterineriniz size acil müdahalede bulunmanızı söylerse, tüm dediklerini yapmalısınız ve kliniğe gidene kadar olumsuz durum yaşamasını önlemelisiniz.
Köpeğinizin durumuna göre en uygun tedaviler başlatılır ve dostunuzda var olan kalp sorunları tamamen ortadan kalkmasa (bazı kalp sorunları %100 tedavi edilemez) bile geri kalan yaşamının daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirilmesi sağlanır.
Doğru ve başarılı bir veteriner, dostunuzu hayata bağlayabilir ya da hayattan uzaklaştırabilir. Dolayısıyla veteriner seçiminizi çok iyi yapmalısınız. Köpeğinizin sağlığı için ve tüm olumsuz durumlarda 7/24 veterinere ulaşmanız için veteriner seçiminde dikkat edilmesi gerekenler yazımızı okumanızı öneririz.