Köpeklerde sıklıkla görülen kalp kurdu hastalığı ölümcül derecededir. Tedavi altına alınmazsa kalp kurtları çoğalarak köpeğin ömrünü azaltırlar.

Köpek sahiplerinin tek dileği dostlarının sağlıklı ve tüm hastalıklardan ebediyen uzak kalmasıdır. Sahiplenilen köpeğe ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, yine de vücutlarında çeşitli hastalıklar çıkabilir. Bunun sahiplerinin kötü baktığı anlamına gelmez, dış faktörlerden veya köpeğin kendi vücut sisteminin güçsüz olmasından dolayı kaynaklanabilir.

Bahsettiğimiz olumsuz durumla karşılaşmamak için mutlaka köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmeli ve vitaminlerden takviye alınmaya dikkat edilmelidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan köpek risk taşıyan hastalığa yakalansa bile tedavinin ardından kısa süre içerisinde kendini toparlayabilir ama bağışıklığı düşük olan köpek ise vücudu dayanamayacağı için maalesef hayatını kaybedebilir.

Her köpek hastalanabilir, şu ana kadar hiç hastalanmayan ve ölümsüz köpek olmadığı için elinizden geleni yaptıktan sonra içinizi ferah tutmalısınız. Köpeğinizde oluşabilecek rahatsızlıkları önceden bilmeli ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Öğrendiğiniz şeyler her zaman size ekstra fayda katar ve bir zaman sonra müdahale bilginizde gelişmiş olur.

Mesela köpeklerde en çok görülen ve ölümcül risk taşıyan hastalıklardan birisi de tıp dilinde dirofilariazis olan kalp kurdudur. Popüler hastalık haline gelmiştir ve kalp kurduna yakalanan köpeğin vücudunu oldukça yorar. Peki, köpeklerde kalp kurdu ne demek? veya bilmemiz gerekenler nelerdir? işte merak ettikleriniz.

Köpeklerde Kalp Kurdu Nedenleri
Köpeklerde Kalp Kurdu Nedenleri

Köpeklerde Kalp Kurdu Nedir?

Adından da anlaşıldığı gibi kalp kurtları; akciğerlerine, kalp yetmezliğine, vücut sisteminin gücünü düşürmeye ve daha birçok hastalığın meydana gelmesine sebep olurlar. Köpeğin vücuduna girerler kalp, kan damarları ve akciğer bölgelerine yerleşerek yaşamlarına ürüyerek devam ederler. Yani kalp kurtları çiftleşebilirler ve çoğaldıkça tüm vücudu ele geçirirler.

Kalp kurtlarının hayvanlar arasında bulaşmasına neden olan canlı sivrisinektir. Enfekte olmuş köpekte var olan kurtlar, çiftleştikten sonra bebek kurtları kan damarlarına bırakırlar. Sivrisinekte enfekte köpeğin kanına emer ve vücudunda onları besleyerek gelişmelerine neden olur. Yaklaşık 10-15 gün ortalamasında bebek kurtlar artık gelişmiştir ve başka bir canlıyı enfekte haline getirecek güçtedir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpeklerde Burun Kuruluğu Nedenleri ve Bakımı

Sivrisinek geliştirdiği kurtları istemsiz şekilde başka köpeğe temas ettiğinde vücuduna salar ve artık kalp kurtları köpeğin kan damarlarına girmiş olur. Kurtların köpeğin vücudunda gelişmesi ve çiftleşerek çoğalması 5-6 ay içerisinde gerçekleşir. Tedavi edilmeyen kalp kurtları bir köpeğin vücudunda 6-7 yıl kadar uzun bir süre yaşamlarını sürdürebilirler.

Köpeklerde Kalp Kurdunun Belirtileri

Kalp kurdu vücuda girdikten sonra hızla çoğalsalar bile ilk başlarda pek belirti görülmeyebilir. Bebek kurtlar olgunlaşıp başka bir canlıyı enfekte edecek kadar geliştiğinde yavaş yavaş rahatsız edici belirtiler gerçekleşmeye başlar. Köpeklerde kalp kurdu oluşumunda şu belirtiler görülmesi beklenir;

  • Öksürük,
  • Ölü gibi yatma ve fiziksel aktiviteleri yapmaması,
  • Ufak bir hareketten sonra aşırı yorulma,
  • İştahsızlık,
  • Yemek yedikten sonra kusma,
  • Ani kilo kayıpları,
  • Nefesin kesilmesi veya alış-verişin yavaşlaması.

kalp kurtları belki de köpek hastalıkları içerisinde en zorlu olanıdır. Yeterince çoğaldıkları zaman köpeğin kan damarlarını tıkayabilirler ve acil cerrahi müdahale yapılmazsa köpeğin hayatının kaybetmesine neden olur. Ayrıca köpeklerde kalp kurdu görüldüğü zaman birtakım kalp hastalıklarına sebebiyet verir ve vücut sistemi eskisinden daha güçsüz hale düşer. Dostunuzda bu belirtileri görüyorsanız, hiç vakit kaybetmeden hemen veterinere giderek köpeğinizi emin ellere emanet etmelisiniz.

Köpeklerde Kalp Kurdu Belirtileri
Köpeklerde Kalp Kurdu Belirtileri

Köpeklerde Kalp Kurdu Testi ve Tedavisi

Kalp kurdu ciddi bir hastalık olduğu için önlem alınmazsa ve gerekli tedaviler yapılmazsa ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir. Özellikle yavru köpekler 6-7 aydan önce mutlaka kalp kurdu testi yapılmalı ve önlem amaçlı tedavi başlatılmalıdır.

Kalp kurtları 5-6 ay içerisinde vücutta enfekte özelliği kazandığı için test yaptırsanız bile sonucu yanıltıcı olarak negatif çıkabilir. Dolayısıyla belirli zaman sonra tekrar kalp kurdu testi yaptırmalı ve vücutta bulunup bulunmadıklarından emin olunmalıdır.

Tedavi olarak güçlü antibiyotikler, antipazariter vb. kullanılarak kalp kurtlarının sayılarını azaltmak amaçlanır. Köpeğinizi genel muayeneye her götürdüğünüzde veterinerinde fikrini alarak kan testi yaptırılması önerilir. Kan testinde her türlü değer çıktığı için vücutta olup bitenler erken teşhis olarak fark edilecektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Neden Ot Yer? Köpek Neden Çimen Yer?

İlgili Yazı: Köpeklerde Kalp Hastalıkları

  1. Köpeklerde kalp kurdu testi nasıl yapılır?

    Kandan alınan örneklerin laboratuvarda incelenmesi, elısa testi ve knott testi ile kesin teşhis konulur.

  2. Köpeklerdeki kalp kurdu insanlara bulaşır mı?

    Kalp kurdu zoonoz hastalık (insanlara bulaşan) olduğu için enfekte olmuş canlıdan insana bulaşabilir.

  3. Köpekleri kalp kurdundan korumak için ne yapılmalı?

    İç-dış parazit aşısı ve belirli aylarda kalp kurdu testi yapılmalıdır. Ekstra olarak sivrisineklerin bulunduğu ortamda köpeğinizi uzak tutmalısınız.

  4. Köpeklerde kalp kurdu tedavisi ne kadar sürer?

    Kalp kurdunun vücutta ilerleme durumuna göre tedavi süresi değişkenlik gösterebilir.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?