Kedilerin kalbinin nerede olduğu merak konusudur. Bunu öğrenmek için karın bölgelerinin birkaç parmak yukarısına dokunmak yeterlidir.
Kedilerin karakterleri birbirinden çok farklı olsa da yaratılışları gereği bazı noktaları birbirlerine çok benzerlik gösterir. Mesela tüm kediler obur oldukları için yemek yemeyi çok severler ama hepsinin mama zevkleri az çok farklıdır. Kimi kediler tavuklu mama sevdiği gibi bazıları ise tavuğu hiç sevmezler, onun yerine sığırlı, tahıllı veya balıklı mama yemeyi tercih ederler.
Bir kedi sahiplenmeden önce hepsinin çok farklı olduğunu ve kendi kedinizin diğer insanların kedilerine hiçbir zaman benzemeyeceğini bilmelisiniz. Kediler bir zaman sonra kendi karakterlerini devre dışı bırakarak sürekli zaman geçirdikleri sahiplerini karakterlerini alırlar. Dolayısıyla bir kediyi eğitmek, istenilen davranışları sergiletmek ve karakterinin daha narin olmasını sağlamak yarı yarıya sahibine bağlıdır.
Kediler kendi içlerinden çok farklı olsalar da insanlarla çok benzerlik gösterirler. Mesela bir kedi anatomisini incelediğimiz zaman neredeyse insanların vücut anatomisi ile çok benzerlik gösterir. Onlardan tek farkımız sadece organlarımızın yerlerinin değişik olması ve vücut işlevlerimizin daha kapsamlı olmasıdır. Peki, kedilerin kalbi ne tarafta? merak edenler için yazımızda detaylıca anlattık.
Kedilerin Kalbi Nasıl Çalışır?
Kedilerin kalbi sağ ve sol bölümlerden oluşur. Dakikada 100-200 defa atar ve her hareket esnasında kalp kapakçıkları hızlıca açılıp kapanır. Bunun sebebi; kalbe eşit miktarda kan alınır ve damarlara aktarılır. Her kalp attığında kandaki karbondioksit oranı temizlenir ve kana oksijen gidilmesi sağlanır. Kalp görevlerini yerine getirirken aslında solunum sistemiyle beraber çalışmış olur.
Dostlarımızın kalpleri rutin işlemlerini tamamlamadığı zaman genel olarak vücut etkilenir ve kedilerde kalp hastalıkları meydana gelebilir. Mesela tansiyon dengesizliği, tiroid bezlerinin fazla çalışması, vücut sistemindeki bazı organların düzgün çalışmaması, obezite vb. gibi nedenlerden dolayı kedilerde kalp krizi görülebilir.
Bu rahatsızlıkların oluşmaması için her ne kadar dikkat edilse de kedinin kalbinde genetik bir sorun varsa maalesef daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Kedi sahiplendiğinizde veterinere giderek mutlaka kalp muayenesi yaptırmalısınız ve genetik kalp sorunları olup olmadığını teşhis ettirmelisiniz. Herhangi bir sorun çıkarsa hemen tedavi başlattırmalısınız, aksi halde kediniz ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalabilir.
Kedi Anatomisinde Kalbin Yeri
Kedilerin anatomik yapısını incelediğimiz zaman tüm organlarının yan yana sıralandığını görürüz. Mesela kedilerin kalbi akciğerin ve dalak bölgesinin ortasında (akciğere daha yakındır) yer alır. Midenin hemen yanında dalak yer alır ve yana doğru sırasıyla diğer organlar bulunur. Karın bölgelerinin 3-4 parmak üzerindeki bölgede kalpleri bulunur.
Eğer kediniz varsa kalbinin nerede olduğunu kolaylıkla bulabilirsiniz, çünkü insanlar gibi kalp atışları olduğu için kedinizin kalbinin hangi bölgede olduğunu bilmiş olursunuz. Özellikle kediler koştuklarında durdukları zaman dikkatli bakıldığında kalbinin dışardan attığını fark edebilirsiniz. Ayrıca kedilerin tüylü bedenlerinin büyük durduğuna bakmayın, diğer organları gibi kalpleri küçücüktür 😻