Kedilerin en sık geçirdikleri on hastalık, bu hastalıkların ne tür belirtilerle ortaya çıktığı ve nasıl giderilebileceği hakkında bilgiler
Ev ahalisi ve yoldaşlarımız kediler biz insanlar gibi pek çok hastalığa yakalanabilirler. Kedilerimizi sürekli gözlemlemeli ve onlar üzerindeki değişimlileri dikkate almalıyız. Hastalıklarla baş etmelerinde onlara yardımcı olmalı ve tedavileri için elimizden geleni yapmalıyız. Minik patiler için erken teşhisin çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Bazı hastalıklar önlenmezse ölümcül sonuçlara sebebiyet veriyor. Kedilerimizin baş belası pek çok hastalığı mevcut olsa da bugün bu hastalıklardan en sık yaşanan 10 tanesinden bahsedeceğiz.
Kulak Enfeksiyonu
Belirtileri kulak akıntısı ve kötü koku olan bu hastalıkların tespiti kolaydır. Kediniz kulağının içini kaşımak için çırpınacaktır. Bu durum patilerinin sebep olduğu açık yaralara neden olabilir. Kedilerimizde sıkça rastlanan bu durumla karşılaşıldığında veteriner hekiminize başvurun. Bu hastalık oldukça kısa sürede ve basit yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Kulak pisliklerini baştan düzenli olarak, nemli ve temiz bir bez yardımıyla siliyorsanız, çocuğunuzun bu türlü bir hastalığa yakalanma riskini azaltmış olursunuz.
Deri İritasyonu
Bu hastalık çok şiddetli kaşınmalara sebep olur. Kediniz durmadan kaşınan yeri kaşımaya çalışacaktır. Kaşıdığı bölgedeki tüylerin hızlıca dökülmesinin yanı sıra tırnaklarıyla kendini yaralayabilir ve o yaralar neticede iltihap kapabilir. Bu sebeple erken müdahale oldukça önemlidir.
Apse
Apseleri iltihap dolmuş şişlikler olarak da tanımlayabiliriz. Genelde bu durum dışarı çıkan kedilerin diğer kedilerle kavga etmesinden kaynaklanmaktadır. Tırnak ile açılan yaralardan veya kedi ısırığından kaynaklı olarak apseler meydana gelebilir. Şişliği fark ettiğiniz kısım genel olarak yüksek sıcaklıktadır. Kediniz bu bölgeye dokunduğunuzda hassasiyet gösterecektir.
Kedi Nezlesi
FVR virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır. Bir çok kedinin bir arada bulunduğu ortamlarda sıkça gözlemlenir. Bu hastalık oldukça hızlı yayılır ve oldukça bulaşıcıdır. Eğer kedinizde burun akıntısı, öksürme, iştah kesilmesi, vücut sıcaklığında yükselme ve hapşırma gibi belirtiler gözlemliyorsanız muhtemelen kedi nezlesine yakalanmıştır. Bu konuda veterinerinize başvurduğunuzda teşhisi koyup size ilgili çözümler sunacaktır.
Konjunktivit
Bu hastalık kedinizde sürekli göz kırpmaya neden olur ve sürekli ağlıyormuş gibi gözler akar. Bu hastalığa neden olanlar ise bakteriler, virüsler, mantarlar ve koklamalar esnasında kedinizin karşısına çıkan polenlerdir.
Mide Hastalıkları
Kedilerimizin midelerinin oldukça hassas olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple minik dostlarımızın karşılaşacağı bazı hastalıklar olabilir gastrit ve reflü bunlardan ikisidir. Bu hastalıklar genel olarak kedilerde oldukça sık görülürler. Mide iltihaplanması da oldukça sık görülen bir hastalık olarak kayıtlara geçmiştir. Mide hastalıklarının pek çok sebebi olabilmektedir. Mide rahatsızlıklarına virüslerin sebep olabileceği gibi yanlışlıkla yutulan şeyler de sebep olabilir. Bunlar dışında bazı kedi mamaları bazı kediler için alerjik etki yapabilir. Hazmetmekte zorlandığı yiyecekler ya da ev yemekleri mide sorunlarına neden olabilir. Mide iltihaplanması yaşayan bir kedi yemek yedikten sonra öğürür ve ilerleyen aşamalarda da kusarlar. Böyle bir durum yaşandığında geciktirmeden veterinerinize başvurmalısınız.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kedilerde en sık görülen hastalıklardan birisi de idrar yolları enfeksiyonudur. Genelde erkek kediler de daha çok meydana gelen bu hastalığın belirtileri idrar yapmada zorlanma ve idrarını kutusunun dışında bir yere yapmaktır. Kediniz tuvaletini yaptığı esnada miyavlıyor ise mutlaka veteriner kontrolüne ihtiyacı var demektir.
Kalın Bağırsak İltihabı
Kedilerde meydana gelen kalın bağırsak rahatsızlıkları kedilerin yedikleri besinlerden kaynaklanmaktadır. Besinlerin sağlıklı olmayışı ve içerisindeki virüsler nedeniyle bu sorunla karşılaşabilirsiniz.
Tüy Dökme
Tüy dökme normal şartlarda her kedide olur hatta tüyleri çok kısa olan kediler de dahi tüy dökme yaşanır. Kedilerimizin tüylerinin sıcağa ve soğuğa adapte olması için bu gereklidir. Lakin bazen tüy dökme konusu normalin dışında aşırı seviyeye yükselir ve nedeni virüsler olabilir. Bunun sebebi kedinin yediği bir besin olabilir. Stres durumu düzensiz tüy bakımı da aşırı tüy dökmeye sebep olabileceği gibi yanlış beslenme düzeni ve hormon değişiklikleri de bu tüy dökümüne sebebiyet verebilir.
Depresyon
Depresyon, insanlarda olduğu üzere kedilerde de en sık görülen psikolojik hastalıktır. Doğum sonrası ve çiftleşme sonrası görülme ihtimali daha yüksek olan bu hastalığın belirtileri çekingenlik, kaçma, korkma, beden ısısında yükselme, iştahsızlık, davranışta bozulma ve dengesizlik, saklanma ihtiyacı hissetmesidir.
Maalesef minik kedi dostlarımızın bunlar dışında sayabileceğim pek çok hastalığı bulunur. Bunlar, özellikle kalıtımsal hastalıklardandır. Tüm yazılarımda neredeyse hiç aksatmadan vurguladığım üzere, rutin veteriner kontrolleri; dostunuzun sizin yanınızda, daha uzun bir zaman kalmasına ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur.
Yorumlar kısmından ben ve diğer takipçilerimle, kendi kedinizin yaşadığı hastalıklar konusunda iletişim kurabilirsiniz. Bu hastalıklara nasıl müdahale edildiğini de anlatırsanız, kedisi bu tür bir rahatsızlık geçirmeden, pek çok insanı bilgilendirmiş olursunuz.