Kedilerde nefes alıp vermede zorluklar her yaşta görülebilir. Nefes darlığının belirtileri, tedavisi ve neler yapılması gerektiğini bilmek ister misiniz?

Kedilerde meydana gelen solunum zorluklarının sebebini anlamak için öncelikle solunum sistemini bilmek gerekir. Solunum sistemi; burun, burun kanalları, boğaz yolu, akciğerler gibi birçok parçadan oluşur. Bu nedenle nefes almakta zorlanan bir kedi için sadece bir organ üzerinden teşhis koymak yanlıştır. Burnunun tıkalı olduğunu düşündüğünüz bir kedinin ciğerlerinde kanama meydana gelmiş olabilir. Kedilerde nefes darlığı hafife alınmaması gereken ciddi hastalıkların belirtileri gösterebiliyor. Peki, bu hastalıklar nelerdir? Kedilerde nefes darlığı (zor nefes alma) neden olur? Bilmeniz gereken tüm detayları sizler için hazırladık…

Kedilerde Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Nefes darlığı kedilerin yavru, yetişkin ve yaşlıyken yaşayabileceği oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda bütün kedi cinsleri bu sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Kedinizin nefes alıp vermesinde bir sorun olduğunu fark ederseniz, yanına yaklaşarak nefes aldığı sırada ses çıkarıp çıkarmadığını kontrol edebilirsiniz. Kediler, nefes alırken son derece sessizdir ve karınları şişer. Eğer nefes aldığı esnada hırıltılı bir ses çıkarıyorsa sorun yaşadığını gösterir. Solunum sisteminde herhangi bir sorun olmayan kedi, dakikada ortalama 20-40 arasında nefes alacaktır. Bu sayılardan daha az solunum yapması halinde nefes darlığı yaşadığını anlayabilirsiniz. Kedilerde nefes darlığı belirtileri nelerdir:

  • Nefes almakta zorlanan kedinin karnı ve midesi hareket eder.
  • Zor nefes aldığı için burun delikleri sonuna kadar açılabilir.
  • Kediler sadece burunlarından nefes alırlar. Burnunda nefes almakta zorlanan kedi, ağzını açabilir ve dilini dışarı çıkarabilir.
  • Boynunu ve kafasını bedeninden öne getirerek nefes almaya çalışabilir.
  • Hırıltılı nefes alabilir.

Kedilerde Nefes Darlığı Sebepleri Nelerdir?

Nefes darlığının belirtileri birbirinden farklı hastalıkların habercisidir. Sadece bu belirtilere bakarak kedinize teşhis konması ve tedavi edilmesi zordur. Bu nedenle nefes zorluğu yaşayan evcil hayvanınızı en kısa sürede veterinere götürmeli, tedavi sürecinde yanında olmalısınız. Ancak evde uygulayabileceğiniz herhangi bir işlem yoktur. Nefes almakta zorluk çektiği için kedinizin hareketlerini kısıtlayabilirsiniz. Böylece daha da zorlanmasının önüne geçebilirsiniz. Kedilerde nefes darlığının sebepleri nelerdir:

  • Boğazına yabancı bir cisim takılması,
  • Burun hastalıkları,
  • Boğaz ve üst solunum enfeksiyonları,
  • Akciğer hastalıkları,
  • Burun deliklerinin küçük ve basık olması,
  • Tümörler,
  • Kalp sorunları,
  • Ağız tavanının normalden uzun olması,
  • Zatürre,
  • Akciğerde sıvı oluşması,
  • Akciğer kanaması,
  • Alerji,
  • Astım,
  • Göğüs hastalıkları,
  • Karaciğer genişlemesi,
  • Karın boşluğunda sıvı toplanması.
Kedilerde Zor Nefes Alma
Kedilerde Zor Nefes Alma

Kedilerde Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedinizin nefes almakta güçlük çektiğini fark etmeniz halinde yapmanız gereken sadece veterinere götürmektir. Nefes darlığı tehlikeli birçok hastalığın habercisi olabilir. Veterinerler, kediyi nefes alırken dinler ve olası ihtimalleri göz önünde tutarak bazı testler yapar. Teşhis konulduktan sonra astım gibi bir hastalığı varsa belirli bir süre klinikte tutulabilir. Sinüzit ve rinit gibi burun hastalıkları ise ilaçla tedavi edilebilir. Bu süreçte kedinizin beslenme düzenine dikkat etmeniz, fazla hareket etmesinin önüne geçmeniz gerekir. Aynı zamanda kullandığı ilaçlardan dolayı herhangi bir yan etki olup olmayacağını anlamak için kedinize daha çok zaman ayırmalısınız.

Kedilerde nefes darlığı sıklıkla yaşanan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Sizler de kedinizin başından geçen solunum zorluklarını, tedavi sürecini ve deneyimlerinizi paylaşarak takipçilerimizin bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda eksik gördüğünüz ve merak ettiğini başlıklar varsa yorumlarda paylaşarak bize her zaman fikir verebilirsiniz.

Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

Comments were made on "Kedilerde Nefes Darlığı (Zor Nefes Alma)".
  • mesut

    Teşekkür ederim. İçerik güzel olmuş. Tedavi şekillerinden bahsetmenizi rica ederim. İnsan sağlığı konusunda az çok bilgimiz var ve doktora aklımızdaki soruları endişelerimizi sorabiliyoruz ve ona göre cevap alıyoruz ancak kedi tedavisinde doyurucu hiç bir içerik yok maalesef sanki hiç bir şeyler bilinmiyor yada tedaviler saklanmaya çalışılıyor. Zaten evcil kediniz veya hayvanınız varsa mutlaka veterinere götürüyoruz, bir tedavi veriliyor ne olacağınız bilmiyoruz. O veterinere nasıl güveneceğiz sürekli veteriner veteriner gezecek miyiz? Kediyi ne zaman taşıma kutusuna koysak strese giriyor. Sizden ricam bilginiz varsa nasıl tedavi edilir ne tür ilaçlar kullanılır ne gibi yan etkileri olur tedavi süreci nedir? Biz de en azından veterinere önerilerde bulunabiliriz.
    İyi çalışmalar dilerim.

  • Anonim

    Kedimi veterinere götürdüm 7 8 aylık dediler birkaç ay önce bahçede buldum direk kucağıma geldi nefes alırken her zaman karı şişiyor sanki insanlardaki astım rahatsızlığı var gibi. Bilemiyorum tabi ki oyun oynamıyor, topa dönüp bakmıyor, koşmuyor, miyavlamıyor banyo yaptırırken bile miyavlamıyor ve haraketliliği az. Ne yapmalıyım?

  • Nuray

    Merhabalar, ben sokak kedisi besliyorum. İki gündür kedim nefes alıp vermekte zorluk çekiyor, imkanlarım el vermediği için veterinere götüremiyorum. Sizce ne yapabilirim?

  • Elif

    Merhaba;

    Yaklaşık 4 gün önce yanlışlıkla kedimin üzerine bastım 🙁 Kedim şu an çok iyi nefes alış verişi çok zor uyurken falan sorun yaşıyor ne yapacağımı bilmiyorum 🙁

  • Feriz

    Kedim 15 gündür nefes darlığı çekiyor. Yemesi içmesi hareketliliği tamamen normal olduğu için tam sınırda fark etmemişim. Nefesini karından aldığını fark edince ve öksürük krizine girince veterinere götürdüm. şimdi veterinerin viral antibiyotik le yaptığı 5günlük iğneli tedavi bitti ama düzelme olmadı.(panteramicin pirednol ve c vitamini iğneleri yapıldı 2 kere de oksijen verildi.. ilk gün ateşi 38.5 du 5.gün ateşi 39.7 ye çıktı ve ateş düşürücü de yapıldı. Öksürük yok artık ama nefesi hala karından.. ve evde vermek üzere monodox bakterial antibiotik subravit ve asist yazdı.. Bir hafta 10 gün de bunları kullanalım dendi. İlk gün çekilen Rontgende nefes borusu darlığı görülmedi. Akciğerde saçak saçak bir görüntü var ve akciğerin boşuğunda bir nokta..su toplanması yok.. hala hareketliliği aynı ama antibiotiği aldığı saatlerde uyuyor.. nefesini karından alsa da dakidada 40 nefes alıyor.. darlık çekiyor gibi de değil sanki (ilk günler göğsünden kasıklarına kadar sarsılıyordu) çörek olup ama başı karnından önde yatıyor.. ya da normal yan yatıyor.. (ilk günler sırt üstü karnını açarak yatıyordu)

    Testler yapılmadı. 5 gün ki ilk Muayenede nefesi çok az demişti. Son günkü muayenede biraz daha var dedi.. yan yatınca karnının tamamı hareket ederek nefes alıyor hala.
    Soruma geçeyim;
    Kortizon kullanılması nefesi açmak için gerekiyormuş.. ama kortizon bağışıklığı bastırıcı.. oysa enfeksiyonun geçmesi için bağışıklığı kuvvetlendirmeye antibiyotik kullanıyoruz.. kortizon da basılıyor aynı zamanda.. o nedenle düzelememiş olabilir mi? Ve bu tedavi sizce uygun mu? Aslında sormaya bile çekindiğim kedim Ölecek mi düzelecek mi? Ya da nefesi anca bu kadar az mı kalacak hep?