Anne kedilerin yavrularını her zaman koruyup sahip çıktığını bilsek de bazı durumlar onları reddetmelerine sebep olabiliyor. Peki, bu durumda ne yapmalıyız?

Kediler bir veya daha fazla yavru verir ve bu yavruların hayatta kalması için belirli bir süre annelerine ihtiyacı vardır. Eğer anne kedi yavrusu ile ilgilenmiyor, emzirmiyor ve onu reddettiğini gösteren davranışlar sergiliyorsa bunun farklı sebepleri vardır. Öncelikle anne kedinin büyük olması, annelik becerilerinin gelişmiş olması gerekir. Küçük yaşlarda anne olan kediniz, yavrularına bakıp bakmama konusunda ne yapacağını bilemez. Bununla birlikte bazı hastalıklar, sütünün az olması gibi sebeplerle de yavru kedi reddedilebilir. Peki, anne kedi yavrularıyla ilgilenmiyor, ne yapmalıyım? Anne kedi neden yavrularını reddeder? Bilmeniz gereken tüm detayları sizler için anlattık…

Anne Kedi Neden Yavrularını Reddeder?

Kedinin doğum yaptıktan sonra yavruları ile ilgilenmemesini reddetmesi olarak adlandırmak mümkündür. Bu duruma sebep olabilecek bazı hastalıklar ve anne kedinin yaşı gibi durumlar söz konusudur.

Hastalık: Kediler birden fazla yavru verir ve annelik içgüdüsü ile tüm yavrularını korumak ister. Eğer bir yavrusunu reddediyorsa bunun sebebi o yavruda hastalık olmasıdır ve anne kedi, diğer yavruların hasta olmaması için o kediyi reddeder.

Mastitis: Emziren kedinin memesinde iltihap olması Mastitis olarak adlandırılır. Meme enfeksiyonu bazen kendiliğinden gelişir bazı durumlarda ise yavru kedinin emzirme sırasında dokuyu çizmesi ile meydana gelir. Anne kedinin, meme enfeksiyonundan dolayı meme başı şişer, sertleşir ve ağrır. Emzirme sırasında acı çektiği için yavrularını emzirmez ve reddetmiş gibi görünür.

Yavru sayısının çok olması: Anne kedinin yavrusu çoksa sütünün tüm yavrularına yetmeyeceğini bilir ve bu nedenle bir ya da daha fazla yavrusundan vazgeçerek diğer kedilerin karınlarının doymasını sağlayabilir.

Küçük yaşta anne olmak: Anne kedi doğum esnasında çok acı çekebilir ve travma yaşayabilir. Eğer yavrularını beslemek için gerekli becerileri yoksa yavrularını reddedecektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerin Sevmediği Sesler Nelerdir?

Anne Kediye Nasıl Yaklaşmalı?

Öncelikle anne kedinin yavrularına karşı yaklaşımlarını iyi gözlemlemeli, yavruların büyümediği ve zarar gördüğünü düşünmeniz halinde annesinden ayırmalısınız. Aksi takdirde yavrularını yanından ayırdığınız anne, belirli bir süre sonra onları tanımayacaktır. Eğer annenin yavrularına karşı saldırgan davrandığını görürseniz, hasta bir yavruyu boğmak istiyor olabilir. Bunun sebebi ise sütünün yetmemesi sebebi ile zaten ölecek bir yavruyu öldürmek istemesidir. Bu gibi durumlar söz konusu değilse yavruları 4-5 haftaya kadar annenin yanından almamalısınız.

Anne olan kedi doğum esnasında birtakım zorluklar yaşar ve tıpkı insanlar gibi doğum sonrasında bazı davranış bozuklukları gelişebilir. Bu durum kedinin yaşadığı travmalarla ilgili olabilir, annelik becerisi olmamasından kaynaklanabilir. Yavruları sokakta yaşıyorsa onlara zarar gelmemesi için de yavrularını alıp başka yerlere bırakabilir. Tüm bunlar kedilerin annelik içgüdüsü ile gerçekleştirdiği davranışlardır.

Anne Kedi Neden Yavrularını Reddeder?
Anne Kedi Neden Yavrularını Reddeder?

Kediniz evde doğum yaptıktan sonra yavrularının ağırlıklarını düzenli olarak ölçmelisiniz. Büyümüyorlarsa 4-5 hafta sonrasında katı gıdalara geçiş yaparak beslenmelerini ve büyümelerini sağlayabilirsiniz. Yavru kediye karşı yaklaşımınız önemli olduğu kadar anne kediye yaklaşımınız da önemlidir. Doğum her canlı için oldukça zordur ve doğum sonrasında daha fazla şefkate ihtiyaçları vardır. Kedinize bu süreçte sakin, şefkatli ve sevecen yaklaşmalısınız. Ona daha fazla zaman ayırmalı, bir sağlık sorunu olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz. Örneğin yavrularına karşı yumuşak davransa da emzirmek istemiyorsa meme iltihabı gibi bir hastalık yaşıyor olabilir. Tüm bu sebepleri göz önüne alarak kedinizi veterinere götürmeli ve işin uzmanlarından destek almalısınız.

Kedinizin doğum yaptıktan sonra davranışlarında bozukluk fark ettiyseniz bu durumları yorumlar altında bizimle paylaşabilirsiniz. Bu süreci nasıl yönettiğiniz, yavrulara ve anne kediye yaklaşımınız konusunda deneyimleri paylaşarak diğer takipçilerimizin bilgi sahibi olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedinin Kilo Almaması İçin Ne Yapmalı?
Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

Comments were made on "Anne Kedi Yavrularıyla İlgilenmiyor, Ne Yapmalıyım?".
  • İrem Yılmaz

    Kedim sezaryenle doğum yaptı bir tane yavrusu oldu narkozun etkisindeyken kimseyi yanına yaklaştırmıyordu. Bugün kendini sevdirmeye başladı yavrusunu da emzirdi, fakat durup dururken yavrusuna kızmaya ve tıslamaya başladı. Bu durum geçici midir? Ne yapmalıyım?

    • Ayşenur Bekgöz

      Merhabalar, nasıl ki doğum yapan kadınlar lohusa dönemlerinde çocuklarına karşı soğukluk yaşıyorlarsa, aynı şey kediler içinde geçerlidir. Yavruları olduğunu idrak edememiştir ve bu duruma yavaş yavaş alışacaktır. Yavrularına tısladığında veya vurduğunda sakin kalarak yavruyu yanından alın ve daha sakin bir zamanında yavruyu annenin yanına verin. Yavaş yavaş doğum sendromu ortadan kalkacaktır.

  • Özlem Erciyes

    Kedim dün gece doğum yaptı 5 adet yavrusu oldu kedim bir yaşında, fakat çok fazla ilgili değil gibi yavrular ile benim yanımda sürekli yavrular kutusunda ama gitmiyor pek yanlarına çok korkuyorum. Eğer ki emzirmez ise ne yapacağım bilmiyorum yardımcı olur musunuz?

    • Ayşenur Bekgöz

      Merhabalar. Kediniz yavruları olduğunun şokunda olabilir. Nasıl ki ”bazı” kadınlar doğum yaptıkları zaman bebekleriyle ilgilenmiyor veya istemiyorsa aynı etki kedilerde de görülebilir. Ona biraz zaman tanıyın ve siz sürekli yavrularla ilgilendiyseniz, sırf bundan dolayı onları emzirmiyor bile olabilir. En fazla anne kediyle ilgilenin ve yavrularını teker teker yakınına koyarak koklamasını ve benimsemesini sağlayın. Eğer ki asla emzirmezse, yavrulara başka süt anne bulunabilir.

  • Yeliz

    Merhaba, kedim 5 gün önce doğum yaptı yavruları ile çok ilgiliydi. Sadece biz birlikte uyuduğumuz için yanımdan ayrılmak istemedi. Odama yere yatak yaptım. İki gün orada yattı yavruları ile ilgilendi. 3. gün yavruların seslerine tepki vermemeye başladı sadece bir tanesini alıp yatağa gelip uyumak istedi. Hepsini alıp birlikte uyuduk. Bugün ise emzirmek istemiyor yavrular bağırsa dahi bakmıyor. Bir tanesini alıp yatağın içine girip diğerlerinin bağırmalarını duymuyor. Ne olduğunu anlamadım. Sanki yavrular benim değil gibi davranıyor.

  • Fatoş

    Benim kedim 1 yaş 3 aylık yeni doğum yaptı ilk yavrusunu gece ağlayarak yaptı beni çağırdı sürekli yanında olmamı istedi. Tedirgindi ben elimden geldiğince yanındaydım bebeğini bana onaylatmak ister gibi ben onu sevdim sende sev der gibi bir his uyandırdı bende. Sabah olduğunda oğlum 8 yaşında ona ve eşime de onaylattı sanki senet imzalattı zarar vermeyin gibi 😊 Yavrudan çok kendini sevdirtti şefkate ihtiyacı var haliyle. Diğer yavrusu ölü doğdu 3.yavrusunu2 gün sonra zorlanarak doğurdu çok bağırdı zor doğumdu ama onunla hiç ilgilenmedi zarını bile açmadı 😢 diğer yavrusunun yanına gidip yattı. Pek müdahale etmedim çünkü onun içgüdüsel kararı bir bildiği vardır mutlaka.

  • Sümeyra

    Merhaba, kedim 1 yaşında ve ilk doğumunu yaptı. Hepsi çok sağlıklı ama kedimde davranış bozukluğu seziyorum sanki doğum yapığı kutunun kenarını değişiyor neden yaptığını anlamıyorum normalde yavrular ağlayınca hemen ilgilenir yatar emzirirdi şimdi işe pencerenin önünden ayrılmak istemiyor. Dışarıyı seyrediyor 2 dakika emzirip hemen kalkıyor ne yapmam lazım sizce bu davranış bozukluğu mu bilemedim?

    • Selin

      Merhaba, aynısı bizimde başımızı geldi maalesef. Nasıl bir çözüm ürettiniz? düzeldi mi kediniz?

  • Reyhan

    Kedim dün doğum yaptı 1 yavrumuz öldü 5 tanesi hayatta. Anne kedi ilgilenmiyor yavrularla. Zor doğum yaptı ve kanaması var. Yavrularla ilgilenmesi için neler yapmamızı önerirsiniz?

  • Emel

    Kedim bir sokak kedisiydi sevecen tatlı henüz 7-8 aylık civarında ama bugün doğum yaptı. 5 tane yavrusu oldu ben eve aldım çok soğuk ama doğum yapalı 9 saat oldu bebekleri ile güzel ilgileniyordu şimdi çekti kendini emzirmiyor ve gitmiyor bebekler için ne yapabilirim?

  • Anonim

    Kedim emziriyor ama yavrularını yalamıyor ve emzirmesi bittince bırakıp benim yanıma gelip yatıyor normal mi?

    • Anonim

      Aynı durumu yaşıyoruz kedim gayet güzel ilgileniyor, emziriyor ama yalamıyor yavruları. Veterinere sorduğumda acemi annelerde olabilirmiş, bizim yavruların popolarını ılık suyla ıslatılmış pamukla sık sık masaj şeklinde silmemiz gerekiyormuş.

      • Samet

        Yalamazsa ne olur? sıkıntı ne olabilir? yavrunun birini ilk gün kaybettik kakasını yalaması mı gerekiyor? öldüğünde poposu kakalı tıkanmış gibiydi. Teşekkürler.

  • Aysel

    Kedimin ilk doğumu yavruları emziriyor ama çok sık aralıklarla yanlarından kalkıyor ne yapmalıyım?

  • Betül

    Merhaba. Kedimiz yeni doğum yaptı, ilk doğumu yavrular şu an 20 günlük fakat kedimiz ne kendini ne de yavruları yalayıp temizlemiyor. Emzirmiyor da ne yapmalıyız? özellikle temizlik anlamında çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.

  • Çağla

    Merhaba, aynı sokakta yaşadığımız komşunun bahçesine kedi doğum yapmış fakat yavrularının yanında durmuyor onları beslemiyormuş. Ben de bahçedeyken miyavlama seslerini duyup gittim. Olayı öyle öğrendim. Kedilerin aç olduğunu düşünüp süt tozu aldım. Yavruları beslerken anne kedi geldi baktı öylece geçip gitti. Yavrular 3 günlükmüş. Yavruları al götür bak dedi adam, ama ben almadım annesinden ayırmak istemedim. Eğer hiç emzirmese yavrular ölürdü diye düşündüm. Sizce anne neden yavrularıyla ilgilenmiyor olabilir ne yapmam gerekiyor?

  • Anonim

    Merhaba benim kedimde ilk doğumunu yaptı bugün ve 3 yavrusu oldu. Maalesef biri ölü doğdu, ama anne kedi yavrularla ilgilenmiyor. Yanına yaklaşınca yavrularını dövüyor. Yavrular sürekli bitiriyor ve anne kedide duyuyor görüyor yaklaşmıyor yanlarına uzaktan bakıyor. Yavrular bağırsaktan helak olacaklar, ne yapmalıyım? Anne kedi almaz mi artık onları yanına?

  • Anonim

    Merhaba kedi henüz 1 yaşında yada 1 yaşına girecek sokak kedisi ama senelerdir bizi tanıyor doğum yapıp yavruları bizim eve taşıdı. Yavrular tam olarak kaç hafta bilemiyorum ama gözleri açık ve yürüyorlar 3-4 haftalık diye tahmin ediyorum. Bir kaç gün önce yavruların gözleri iltihaplandığı için veterinere götürdük 3 gün orda kaldılar. Yavruları getirdiğimizde annesi kokladı ama ilgilenmiyor bazen de dövüyor, onları maalesef emzirmiyor da, sebebi nedir?

    • Ayşenur

      Merhaba.
      Kediniz 1 yaşında daha küçük sayılır. 1 yaşına göre küçük bile sayılırken, doğum yaptığı için strese girmiş olabilir.
      Kedilerin de insanlar gibi karakteri olduğu için doğumdan sonra davranışları ve hareketleri değişebilir.
      Kedinin yavrularını veterinere götürdüğünüz için çok iyi yapmışsınız. Anne kedi, yavrularını ondan alıyorsunuz gibi hissetmiş veya öyle anlamış olabilir.
      Bundan sonra yapmanız gerekenler ise;
      Yavru kedilerden ziyade, anne kediye şefkat ve ilgi gösterin. Ödül maması, yaş mama gibi ihtiyaçlarını bol bol karşılamaya özen gösterin. Anne kediyi doğum psikolojisinden kurturmanız gerek desem daha doğru olur.
      Anne kediye yeterince ilgi gösterdikten sonra, yavaş yavaş yavrularını onun yanına koyarak temizlemesini (yalamasını) sağlayabilirsiniz.
      Bu sayede anne kedi, yavru kedilere alışmadan önce öncelikle kediyi erken yaşta doğum yaptığı için olumsuzluk psikolojisinden kurtulmalısınız.
      Bu yöntemi şimdilik deneyin, bir sorun olursa tekrar yazarsanız, yardımcı olurum

  • Sude

    Bahçemize yavruladılar, 4 tane 1 aylık 3 tanede 2 haftalık yeni var 1 annesi var 7 sininde fakat 1 haftadır besliyorum ve 2 gündür annesi yanlarına geliyor uzaktan izleyip geri dönüyor sizce korkmalı mıyım?

  • Seher

    Kedim ilk defa anne oluyor bahçede besliyorum. 1 tane doğurdu şimdilik ama hiç ilgilenmiyor yavrusuyla. Sancısı çoktu sanırım, Karnını sıvazladım o zaman biraz gevşiyor rahatlıyor ama hala yavrusuna bakmıyor.

    • Ayşenur

      Merhaba.
      Anne kediler genellikle doğum sonrası, vücut dengeleri şaştığı için davranış bozuklukları yaşarlar. Yavrularıyla ilgilenmek istemez ve onları görmezden gelir. Aslında davranış bozukluğu yaşayan anne kedinin, yavrularına karşı bu davranışı normaldir.
      Yavrudan daha çok, anne kediye ilgilenmenizi öneririm. Yaklaşık 3 gün anne kediyle olan bağınızı arttırın ve iyi gördüğünüz bir zamanda yavrusunu yanına verin. Eğer yavrusunu itiyorsa veya istemiyorsa, anne kediye veteriner hekime götürmenizi tavsiye ederim. Doğum sonrası idrar yollarında rahatsızlık veya herhangi bölgesinde bir ağrı söz konusu olabilir.

  • Anonim

    Kedim doğum yaptı dışarı ya ve günde sadece bir kez ortadan kayboluyor. 3-4 saat kadar sonrasında sürekli yanımda kalmak ve sevilmek istiyor, yavruları bulamadım acaba istemiyor mu?

  • Tuna

    Merhaba kedim 5 gün önce doğum yaptı, ilk doğumu dört yavrusu oldu. Hepsi çok sağlıklı gözüküyor anne de öyle ama yavruları ile ilgileniyor. Emzirmesi için ben götürüp yuvaya bırakıyorum, yavruları temizlemiyor ve yanlarında bulunmuyor. Yardımcı olur musunuz veya bunun sebepleri nelerdir?

  • Anonim

    Yaklaşık 2.5 yaşındaki kedimiz bugün Doğum yaptı ancak diğer 3.5 yaşında ki kedimizi sürekli yanında istiyor hatta bazen yavrularını bırakıp onunla ilgileniyor. Hatta 3.5 yaşındaki kedimiz yavrularla daha çok ilgileniyor diye anne yavrularını ret etmesin diye birbirlerinden ayırdık ama anne kedi diğer kedinin yanına gitmek istiyor hep.

  • yakup

    Merhaba. Kedimi 3 aydır evde besliyorum. Son 2 ayda hamile idi ve kedime 3 evde yer yaptım ama son gün evden kaçtı ve dışarıda doğum yapmış. Sonra kedi eve geldi ve çocuklarının nerde olduğunu bilmiyoruz ve hiç bir şekilde evden dışarı çıkmıyor. Çocukları ölümü yoksa başka bir şey var mı diye endişeleniyorum. Lütfen bu konuda bana acil bir şekilde yardımcı olur musunuz. Kedileri nasıl bulabilirim ve ne yapmalıyım..

    • Murat Dinç

      Merhabalar. Yorumunuzu geç fark ettik, umarım her şey yolundadır. Sorunuzu cevaplamak gerekirse: Yazıda da belirttiğimiz gibi muhtemelen kediniz erken yaşta doğrum yapmak zorunda kaldığı için yavrularını reddetti, evde doğum yapsaydı onlardan kaçamayacağı için dışarıya kaçıp orada gizlice doğum yapıp eve öyle döndü ki sizde bulamazsanız onun için sorun yok demektir. Anne kedi olmadan hele ki reddedilmiş yavrular doğumdan sonra çok yaşayamazlar zira anne kedi doğrum sonrası yavrularını yalayarak temizler. Reddetme durumunda bu temizleme de olmaz. Çıkıp her girintiye bakmaktan başka şansınız yok, ancak o şekilde şansınız varsa bulabilirsiniz. Anne kedi size bu konuda yardımcı olmaz, o tam tersini istiyor çunki. Gelişmelerden bizi de haberdar ederseniz seviniriz.

    • Ayşenur

      Merhaba.
      Anne kedi evde yaptığınız yerleri beğenmemiş ve kendini güvende hissetmediği için dışarıda doğum yapmayı seçmiş. Kediler güvenmediği yerde bırakın doğum yapmayı, uyumazlar bile.
      Anne kedi dışarıda doğum yaptıktan sonra çocuklarını bırakıp, aniden eve dönmesini sanmıyorum. Doğum yapan anne kedi, doğumu yapar yapmaz çocuklarını bırakmaz ve yanından ayrılmaz.
      Yavru kediler büyük ihtimalle arabanın altında kalıp öldüler,
      Başka insanlar yavru kedileri tatlı bulup sahiplenmiş olabilirler,
      En kötü ihtimal; anne kedi yavrularına baktıktan sonra davranış bozukluğuna girip yavrularını terk edip, eve dönmüş olabilir.
      Artık yavru kedileri bulacağınızı zannetmiyorum. 🙁
      Bu saatten sonra sadece anne kediyle ilgilenmenizi ve vakit geçirmenizi öneririm.

  • Kübra soy

    Sürekli bahçemize gelen bir kedi vardı bakıyorduk, ama evde değil. Dün doğum yaptı, 4 tane yavrusu var. Şuan yavrularının yanına gitmiyor, hava soğuk. Ölecekler diye korkuyorum, ne yapmam lazım?