Kedilerde mantar çok sık karşılaşılan hastalık çeşididir. Belirtileri ve tedavisini sizler için araştırarak açıkladık.
Kediler dışarıdan baktığımızda ne kadar narin görünse de organları ve bağışıklık sistemi çok hassastır. Bazı kedilerin bağışıklık sistemi çok güçlü olsa da, bazı kedilerin sistemi zayıf olur ve çok çabuk hastalık kapabilirler. Bunun başlıca nedeni; atalarından gelen genetik faktörlerden kaynaklanır. Hiç hastalanmayan veya vücudunda sorun olmayan kedi yok tabii ki, fakat diğer kedilere göre daha geç hastalık kapar diyebiliriz. Kedilerde mantar hastalığı, halk arasında saçkıran olarak da bilinir. Kedilerde saçkıran insana bulaşır mı? diye düşünebilirsiniz. Bağışıklık sisteminiz hassas ise size bulaşma riski de vardır. Saçkıran için kedilerde saçkıran belirtileri ve tedavisi yazımızı da okuyabilirsiniz.
Kedilerde en çok görülen hastalıklardan birisi mantardır ve genellikle burun, pati, yüz, deri ve tırnak bölgelerinde görülür. Kedilerde mantar görüldüğünde telaşlanmamalı ve belirtisine göre birkaç gün gözlemledikten sonra tedavi olabilmesi için veteriner hekime başvurmalısınız. Kedi mantarı çok basit gibi görünse de tedavi edilmezse veya yanlış tanı koyulursa ilerler ve tüm vücudunu kaplayacak şekilde sorun büyüyebilir. Kendini hızlı gösteren bir hastalık olduğu için dikkatli bir sahipseniz, kolaylıkla fark edebilirsiniz. Kedilerde mantara ne iyi gelir? diye düşünürseniz, veteriner hekiminiz mantarın çeşidini tespit ettikten sonra neyin iyi geleceği konusunda sizi bilgilendirecektir.
Kedilerde Mantar Belirtileri
Her kedinin vücudu ve bağışıklık sistemi aynı olmadığı için mantar belirtilerini çeşitli farklılıklarla gösterebilir. Genel olarak kedilerde görülen belirtiler şunlardır;
- Deride kızarıklık, soyulma ve akıntı.
- Kaşınma.
- Ciddi oranda tüy dökülmesi.
- Deri bölgelerinde pullanma.
- Kedinin derisinde ve tüylerinin arasında kötü koku.
- Halsizlik ve iştah kaybı.
- Lenf bezlerinde şişlik.
- Bazı kedilerde mantar, ciltte belirti vermediği için solunum yollarında da kendini gösterebilir.
- Derisinde yağlanma ve kalınlaşma.
şeklinde en sık görülen mantar belirtilerini sıralayabiliriz. Bunların haricinde kedinizde fazlasıyla durgunluk, hareketsizlik ve vücuduna dokunduğunuzda izin vermediğini görürseniz, bunlarda bir belirti olarak sayılabilir. Aşağıdaki görselde de belirttiğimiz gibi enfeksiyon yoğun kızarıklar oluşturur ve zamanla büyür.
Kedilerde Mantar Neden Olur?
Mantar hastalığı; kedinin bulunduğu ortamın havayı solumasından, vücudundaki yara veya herhangi bir çizikten içeriye girerek mantar oluşmasını sağlar. Kedide mantar sıkça karşılaşılan sorun olduğu için belli başlı nedenleri bilinmektedir. Kediler neden mantar olur? diye düşünürsek; pire alerjisi, vücudundaki açık yara veya kapanmamış yara, hasta bir hayvanın dışkısıyla direkt temas etmesi veya dışarıya çıkardığınızda enfekte olan bölgelerde bulunmasından dolayı kaynaklandığını bilmeliyiz. Kedide mantar hastalığı var diye hemen telaş yapmayın, bunun nedenlerini düşünerek harekete geçmelisiniz.
Kedinizde mantar belirtilerini fark ettiyseniz ve evinizde farklı kedi varsa hemen ikisini ayırmalısınız. Mantar hastalığı olan kediden, diğer kedinize bulaşabilir. Kedilerde mantarı engellemek için tüylü dostunuzda açık yara veya çizik gördüğünüzde hemen müdahale edin ki, bu sorun mantar hastalığına çevrilmesin. Bu arada mantarlar yaş yerleri sevdiği için kedinizin bulunduğu ortamı yaş bırakmamaya özen göstermelisiniz. Kedi mantarı nasıl geçer? diye kendi kendinize düşünmek yerine, hemen uzman veteriner hekim ile görüşerek kedinizi bu hastalıktan kurtarabilirsiniz.
Kedilerde Mantar Tedavisi
Kedilerde mantar hastalığı çok sık karşılaştığı için tedavisi de mümkündür. Kedi mantar tedavisi öncesi, mantarın hangi çeşidi olduğunu anlamak için detaylı muayene yapılması gerekir. Veteriner hekim mantara göre antifungal krem, ilaç, merhem veya mantar aşısı vermeyi uygun görebilir. Kedilerde mantar tedavisinde kesin çözüm olarak özel şampuanlar veya pudralar kullanılabilir. Kediniz yıkanmayı sevmediği için bu tedavi yöntemi uygun görülmezse, genellikle kremler tercih edilir.
Kedilerde mantar tedavisi ne kadar sürer? diye düşünürsek, veteriner hekimin uygun gördüğü tedavi yöntemi sayesinde; tüy dökülmesi, kızarıklık veya mantar oluşan bölge kısa sürede ortadan kalkacaktır. Kedinizin tedavi sürecinde size de iş düşüyor diyebiliriz. Evinizi iyice dezenfekte etmeli ve kendinizin bulunduğu bölgeleri ekstra temizleyici ürünlerle temizlemelisiniz. Bu arada bazı kedi sahipleri, kedilerde mantar öldürür mü? konusunda çok endişeleniyorlar. Her kedinin bağışıklık sistemine göre değişkenlik gösterse de mantar enfeksiyonu kediyi öldürmez, tedavide geç kalınırsa tüm vücuduna yayılabilir ve tedavi süreci uzayabilir. Kedilerde mantar sorunu sizi çok zorlasa da, doğru tedavi sonucunda kediniz eski sağlığına kavuşacaktır.
Yavru Kedide Mantar
Kedilerde mantar nasıl geçer? sorusunun cevabını öğrendikten sonra yavru kediler içinde bilgi sahibi olmalısınız. Yavru kediler, yetişkin kedilere göre daha hassas olduğu için mantar hastalığına daha kolay yakalanabilirler. Mantar hastalığı, genellikle yavru kedilerde pati ve kulak bölgelerinde daha fazla görülür. Yavru kediniz varsa ve mantar hastalığının belirtilerinden birini gördüyseniz hemen veteriner hekimi ile görüşmelisiniz. Daha çok küçük oldukları için enfeksiyon vücudunda hızla ilerleyebilir.
Daha önce kediniz bu hastalığa yakalandı mı veya nasıl bir tedavi uygulandı? yorum kısmında belirtebilirsiniz. Böylelikle tecrübeleriniz, diğer kedi sahiplerine yardımcı olabilir! Kediniz ile sağlıklı günler 🙂