Kedilere uygulanan lösemi aşısı, diğer aşılara göre daha ağırdır. Kedilerde lösemi aşısı yan etkileri konusunda her türlü bilgiyi açıkladık.
Kedilerin dış görünüşü birbirinden farklı olduğu gibi bağışıklık sistemi ve hastalıklara karşı direnç seviyeleri de farklıdır. Özellikle bazı insanlar sokak veya cins kedi sahiplendiğinde beraber yaşadıkları süre zarfında hiçbir sağlık sorunu görmez, bu sayede olması gereken aşılarını tamamlamayı veya detaylı muayeneden geçmesini gereksiz görebilir. Siz fark etmeseniz bile kedinin vücuduna aniden bir hastalık veya virüs girebilir.
Zamanla ilerler ve vücuttaki önemli sistem görevini üstlenen organları etkileyerek durumun kötüleşmesine neden olur. Kedi hastalandığı zaman sahibi veterinere götürdüğünde genellikle geç kalındığı veya tedavinin yetersiz kalacağı söylenebilir. Bu esnada erken görülen belirtilerin ve teşhisin ne kadar önemli olduğu fark edilir. Kedilerde lösemi (FeLV-feline leukemia) virüsü kedinin bağışıklık sisteminin aniden düşürmesine ve zayıflamasına yol açabilir.
Bu gibi durumları yaşamamanız için mutlaka kedinizin aşılarını eksiksiz yaptırmalısınız. Kedi basit bir hastalığa yakalansa bile aşılarını olmadığı ve düzenli muayeneden geçmediği için bağışıklık sistemi diğer kedilere göre düşük olacaktır. Özellikle kediler için lösemi aşısı çok önemli olduğu için kedilerde lösemi aşısı yan etkileri de görülebilir. Gelin, lösemi aşısının yan etkilerini daha ayrıntılı inceleyelim.
Kedi Lösemi Aşısı Yan Etkileri
Lösemi aşısı, diğer aşılara göre daha fazla yan etki gösterebilir. Kedi lösemi aşısı yan etkileri konusunda yeteri kadar bilinçli ve bilgi sahibi olursanız, kedinizle beraber birkaç günü rahatlıkla geçirebilirsiniz. İşte olası yan etkiler;
- Halsizlik ve yorgunluk,
- İştahsızlık,
- Aşı bölgesinde şişlik veya kitle gibi sertlik,
- Sürekli uyku hali ve yattığı yerden kalkmama,
- Karın ağrısı,
- Kısa şekilde miyavlama,
- Vücuduna dokunulmasını istemez,
- Isırma veya tırmalama eylemleri çoğalır,
- Ateş,
- Vücutta hassasiyet,
- Her zamankinden daha sinirli veya sakin olması.
gibi yan etkiler görülebilir. Vücuda daha önce bilinmeyen maddeler salgılandığı için vücut aşıyı tanımaz ve bir an önce atmaya çalışır. Tam bu esnada meydana gelen şiddetli veya normal seyreden yan etkiler görülebilir. Meydana gelen yan etkiler kedinizin bağışıklık sistemine göre 1-2 gün kadar sürebilir. Eğer kedinizde büyük sorunlar fark ederseniz, hemen veterinerinize danışmalısınız. Kedi lösemi aşısı sonrası normalinden daha farklı olacağı için tüylü dostunuza karşı son derece sakin ve ılımlı olmalısınız.