Kedilerin hastalıklarını incelediğimizde en ölümcül olan virüslerden birisi lösemidir. Kedilerde lösemi nedir? yazımızda detaylıca açıkladık.

Kediler bizim en değerli varlıklarımızdan birisidir. Eğer kedi sahibiyseniz onu hayvan olarak değil, kendi çocuğunuz gibi benimsersiniz. En ufak hastalığında veya davranış probleminde endişelenirsiniz ve saatlerce başında beklersiniz. Her kedi hastalıklara karşı farklı tepkiler gösterirler. Bazı kediler, vücudunda hastalık oluşsa bile bunu belli etmek istemez ve bir köşeye geçip dinlenmek isterler.

Kimi kediler ise kendinde hastalık hissettiğinde sürekli miyavlar, bağırır veya yavruysa ağlar. Haliyle kedilerin bağışıklık sistemi birbirinden farklı olduğu için en kötü hastalığa yakalansalar bile bağışıklık sistemi güçlü olduğu için tedaviye kısa sürede cevap verir veya hızlıca iyileşebilir. Bağışıklık sistemi düşük olan kediler ise vücuduna giren en basit hastalıkla bile baş edemez, çünkü bağışıklık sistemi vücuda yeterince vitamin ve güç desteği salgılamaz.

Bu gibi durumlara maruz kalmamak için beslediğiniz sokak veya ev kedinizin bağışıklık sistemini, kaliteli ve vitaminli mamalar yedirerek güçlendirebilirsiniz. Kedilerde sıkça görülen ve hayatını tehlikeye atan bazı hastalıklar vardır. Bunlardan en önemlisi lösemi hastalığıdır. Peki, kedilerde lösemi hastalığı nedir? belirtileri nelerdir? hep beraber öğrenelim.

Kedilerde Lösemi Nedir?

Kedilerin hastalıklarını incelediğimizde en ölümcül hastalıklardan birisi, FeLV (feline leukemia virüsü) halk arasında kedi lösemi hastalığı olarak bilinir. Lösemi hastalığı kendi içerisinde 3 gruba ayrılır: FeLV-A, FeLV-B ve FeLV-C olarak belirlenmiştir. Gruba ayrılan lösemi çeşitlerini şöyle algılayabilirsiniz: biz insanlarda herhangi bir kanser hastalığının birinci, ikinci ve üçüncü evreleri vardır. Birinci evrede hastanın kurtulma şansı varken, ikinci ve üçüncü evrede hayatta kalma olasılığı aniden düşer. FeLV aşamalarını da aynı bu şekilde düşünebilirsiniz.

Kedilerde lösemi virüsü bulaşıcıdır ve kedinin vücuduna girer girmez bağışıklık sistemine etki eder. Bağışıklığı aniden düşürür ve diğer organlara da zarar vererek yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Zamanla ilerleyerek ölümcül hale gelir ve kedinin bağışıklık sistemi tamamen çökerek ölmesine neden olur. Bağışıklık sistemi güçlü olan kediler lösemi hastalığına karşı direnç gösterir ve tedaviyle birlikte kısa sürede iyileşirler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Göz Akıntısının Nedenleri ve Tedavisi
Kedilerde Lösemi Belirtileri
Kedilerde Lösemi Belirtileri

Kedilerde Lösemi Belirtileri

Lösemi virüsü kedinin vücuduna girdikten kısa süre sonra belirtilerle kendini gösterebilir. Bazı kediler belirtilerini şiddetli olarak yaşar, bazıları ise normal düzeyde belirti gösterir. Genel olarak kedilerde görülen lösemi belirtileri;

  • Lenf bezlerinde şişlikler,
  • Kedi tüylerinde solmalar ve ani zayıflık,
  • İştahsızlık ve halsizlik,
  • Aniden vücut ısısının çıkması veya düşmesi sonucu düzensizlik,
  • Kanlı ishal,
  • Göz ve ağız bölgelerinde sarılık,
  • Diş eti şişmesi veya renginin soluklaşması,
  • Görme bozuklukları,
  • Nefes almada güçlük,
  • Üreme bölgesinde oluşan sorunlar.

gibi belirtiler görülebilir. Kedilerde görülen her belirti lösemi hastalığını göstermez. Bu hastalığa tam teşhis koymak için belirli testler yapılır. ELİSA testi uygulanır ve kanda lösemi virüsünün olup olmadığına detaylı olarak bakılır. Test sonucu pozitif çıkarsa lösemi virüsü kanda bulunmuş, negatif çıkarsa kanda lösemi virüsüne rastlanmamış demektir. Kedi lösemi testi fiyatı, bulunduğunuz şehre göre değişiklik gösterebilir, fakat genel fiyatı 350 TL‘dir.

Kedilerde Lösemi Nasıl Bulaşır?
Kedilerde Lösemi Nasıl Bulaşır?

Kedilerde Lösemi Nasıl Bulaşır?

FeLV virüsü taşıyan kedi, diğer kedilere kolaylıkla bulaştırabilir. Kedilerin ortak mama-su ve tuvalet kapları, birbirlerini yalaması, kavga esnasında tırmık atma ve ısırık, salya ve gözyaşı sayesinde diğer kedilere geçebilir. Her FeLV virüsü taşıyan kedi lösemi olacak diye bir şey yoktur. Kimi kediler virüsü kapar, fakat bağışıklık sistemi güçlü olduğu için yener ve bağışıklık kazanır. Bazı kediler ise virüsü kanında taşır ve diğer kedilere bulaştırır.

Bağışıklık sistemi güçsüz olan kediye geçtiğinde kısa süre içerisinde hayatını kaybeder. Ayrıca hamile kedi FeLV virüsü kaparsa, bebekler dünyaya geldikten sonra annesinden emdiği süt aracılığıyla virüsün geçme riski vardır. Tüylü dostunuzda lösemi belirtilerini görmeyi beklemeden kedi lösemi aşısını mutlaka yaptırmalısınız. Aşıdan sonra mutlaka yan etkiler görülebilir, fakat kedinizin sağlığı için bu belirtilerin geçici olduğunu unutmamalısınız.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nedeni, Belirtileri ve Tedavisi
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?