Kedi sahipleri, kedilerinin çene bölgesinde akne oluştuğunu söylerler. Bu yazımızda kedilerde çene aknesi konusunu işleyeceğiz.
Kedilerde oluşan cilt rahatsızlıkları bir hayli can sıkıcıdır. Kedilerin derisi hassas olduğu için herhangi bir sorun oluştuğunda tüy veya bıyık dökülmeleri görülür. Her şey çok güzel giderken veya kedinizle mutlu mesut yaşarken birden cildinde farklılıklar görebilirsiniz. Özellikle kedilerde çene aknesi dediğimiz siyah noktalar fark ettiyseniz, kedinizin rahatsız olduğunu görürsünüz. Her akne çene bölgesinde olmadığı gibi yüzün farklı bölgelerinde de görülebilir. Kedi Aknesi yazımızı okuyarak tüm merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilirsiniz. Kedilerde çene aknesi; adı üstünde çene bölgesinde meydana gelir ve müdahale edilmezse diğer bölgelere de yayılabilir.
Kıl köklerinin yağlanması ve yoğun kirden oluştuğu için tamamıyla temizlenmezse, akne bir süre sonra tekrarlayabilir. Kedilerin çene kısmında yoğun olarak yağ bezeleri bulunduğu için akneler sık olarak çene bölgesinde görülür. Çenesinin altında siyah noktalar fark edersiniz ve hatta bazen döküldüğünü de görürsünüz. Çok zor hastalık gibi görünse de bazen veterinerler evde tedaviyi bile önerebilirler. Kedi çenesinde akne oluşumu için daha ayrıntılı bilgi öğrenelim.
Kedilerde Çene Aknesinin Sebepleri
Kedilerin çenesinde fazlasıyla yağ bezesi olduğunu söylemiştik. Bu nedenden dolayı bölgede fazlasıyla sebum üretilir ve dış etkenlerinde etkisiyle kıl kökleri yağlanır, kirler yerleşir ve siyah noktalar oluşur. Çene altında fazlasıyla siyah noktalar olduğu için döküldüğünü veya azalıp tekrar arttığını fark edebilirsiniz. Kedilerde çene aknesi;
- Mama veya su kabının yeterince hijyenik olmaması (çene kısmı mama kabına değdiğinden hijyenik olmazsa akne oluşumuna sebep olur),
- Plastik ve ucuz kaplar kullanılması,
- Kediye uygun olmayan ve içeriğinde yüksek yağ içeren mamalar,
- Hormon bozuklukları,
- Aşırı stres,
- Tüylerinin bakımsızlığı veya yeterince vitamin almaması
gibi sebeplerden dolayı oluşabilir. Kedi sahibiyseniz, akne oluşumuna mahal vermemek için son derece hijyenik ve sağlıklı bir ortam sunmalısınız. Bahsettiğimiz sebeplere ne kadar çok dikkat ederseniz, bu hastalık ile karşılaşma olasılığınız o kadar çok düşüktür.
Kedilerde Çene Aknesinin Belirtileri
Kedinizin çene kısmında bir takım değişiklikler gözlemlediyseniz, akne olabilme ihtimalini düşünmelisiniz. Çene aknesinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çene bölgesinin alt kısmı kirli gibi görülür,
- Çene bölgesinde yoğun kızarıklık,
- Yoğun siyah nokta oluşumu,
- Bıyıkların kırılması veya dökülmesi,
- Çene ve ağız bölgesinin iltihap kapması (ileri aknelerde görülür),
- Çene altının kabuk bağlaması veya akıntı gelmesi.
Kedinizde bu gibi belirtileri fark ettiyseniz, hemen veterinere danışmalısınız. Çene bölgesindeki akneleri sıkmaktan veya evdeki malzemelerle temizlemekten kaçınmalısınız. Bu gibi hareketler çene bölgesinin iltihap kapmasına veya iltihabın artmasına neden olabilir.
Kedilerde Çene Aknesinin Tedavisi
Kedilerde çene aknesi, her ne kadar sıkıntılı gibi görünse de basit tedavi yöntemleri mevcuttur. Veterinere gittiğinizde çene bölgesini muayene edecek ve aknenin hangi sebeplerden kaynaklandığını bulacaktır. Daha sonra aknenin derecesine göre özel şampuan, krem, merhem veya ilaç vererek tedavisi başlatılır. Bunun yanında kedinizin yaşadığı ortamı çok temiz tutmanız ve yediği mamaların ve mama kaplarının kedinize uygun olmasına da özen göstermelisiniz. Özellikle tedavi bittikten sonra kedinizin çene kısmını sık sık temizlemelisiniz.
Kedinizde çene aknesi sorununu yaşadıysanız, diğer okuyucularımıza yardım amaçlı yorumlarınızı belirtebilirsiniz. Yazımız hakkında düşüncelerinizi ve fikirlerinizi her zaman bizimle paylaşabilirsiniz! Kedili günler 🙂