Kedilerin popüler hastalıklarını bilsek de bazı hastalıklarını bilmiyoruz. Bu yazımızda kedi aknesi hakkında ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Kediler ve insanlar arasındaki fark nedir? diye sorarsak, sadece dış görünüşümüz diyebiliriz. Birbirimize o kadar çok benziyoruz ki; hastalıklarımız, karakterimiz, davranışımız ve merhamet yönünden onlarla aynı sayılırız. Kediler dünyasına göz attığımızda görünüşleri birbirine benzese de, bağışıklık sistemleri çok farklıdır. Kimi kediler en çok görülen hastalıkları hızlı atlatsa da, bazı kediler ise en küçük hastalıklara yenik düşebiliyor. Kedi hastalıklarını az çok biliyoruz, fakat kedi aknesi hastalığını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz.

Kedilerde akne her yerde görüldüğü gibi özellikle yüz ve çene bölgesinde görülür. Akne özellikle kedilerin çenesinde daha sık görüldüğü için Kedilerde Çene Aknesi yazımızı da ayrıca okuyabilirsiniz. Bu sayede kedi çenesinde oluşan akne konusunda daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Kedilerin bağışıklık sistemini ne kadar güçlü ve dinç tutarsak, hayatta kalma süreleri de o kadar uzar. Şimdi gelin akne konusunu daha ayrıntılı inceleyelim;

Kedi Aknesinin Sebepleri

Kedi aknesi; kıl köklerinin tıkanması veya kıl köklerine yağ ve kir birikmesi sonucunda oluşur ve siyah noktalar ile kendini gösterir. Vücutta belirli bölgelerde görülse de genellikle yüz, bıyık kenarı ve çene bölgesinde daha sık görülebilir.

Kedilerde akne ve pire yumurtaları birbirine çok benzediği için bazen çok karıştırılıyor. Bunu anlamanız için çok kolay bir yöntem vardır. Pamuğu ıslatarak siyah noktalar olan bölgeyi silin ve sildiğiniz yerde kızarıklık belirmeye başlarsa bu pire yumurtasıdır.

Aknelerin silindiğinde yok olduğunu görürsünüz, fakat içeride kıl köklerinden beslendiği için tekrar kendini gösterecektir. İşte akne oluşumunun sebepleri;

  • Alerjik reaksiyon,
  • Hormon bozuklukları,
  • Mama ve su koyduğunuz kabın yeterince temiz olmaması nedeniyle mikrop bulaşması,
  • Kedinin temiz ortamda yaşamaması ve hiç tüy bakımının yapılmaması,
  • Yanlış mama kullanımı,
  • Stres, endişeli ve bazı davranış bozukluklarından dolayı aknelerin oluşması,
  • Bağışıklık sisteminin güçsüz olması.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Arka Ayakların Tutmaması ve Titremesi

gibi sebepleri sıralayabiliriz. Kedinizin akne sorunuyla karşılaşmaması için belirttiğimiz sebepleri göz önünde bulundurarak, kedinize temiz ve huzurlu bir ortam hazırlamalısınız.

Kedi Aknesi Belirtileri ve Tedavisi
Kedi Aknesi Tedavisi

Kedi Aknesinin Belirtileri

Kedilerin çene altında yağ bezeleri çok yoğun olduğu için akneler ilk olarak çene altında oluşur. Daha sonra diğer bölgelerdeki kıl köklerine yayılarak hastalığın ilerlemesine neden olur. Her kedide aynı olacak diye bir kural olmadığı için genellikle kedi yüzünün etrafında da görülebilir. Kedi aknesi rahatsız edici bir hastalık olduğu için kedinizin çenesini severken, siyah noktaların gözünüzden kaçması zor olacaktır. Peki, kedi aknesinin belirtileri nedir? bakalım.

  • Yüzün belirli bölgelerinde alerjik durum oluşması,
  • Kedinin diğer bölgelerine göre çene altını yoğun bir şekilde kaşıması,
  • Bölgelerde küçük ve yoğun siyah noktalar görülmesi,
  • Çene altı, yüz ve bıyık bölgesinin yoğun olarak kızarması,
  • Siyah noktaların zamanla dökülmesi,
  • Tüy veya bıyıkların dökülmesi,
  • Yüz bölgesinde hafif kabuklanma,
  • Halsizlik ve vücuduna dokunmasına izin vermemesi.

Kedinizde bu belirtilerden birkaçını gördüyseniz, kedi aknesi olma olasılığı çok yüksektir. Kedi aknesi nasıl geçer? diye düşünürsünüz, fakat tedavisi olan bir hastalık olduğunu da unutmamalısınız. Belirtilerini gördükten sonra kedinizin siyah noktalarını asla sıkmamalı veya elinizle oynamamalısınız. Daha çok mikrop kapabilir veya hastalık ilerleyebilir. Acil olarak veterinere danışarak tedavi aşamasına geçebilirsiniz.

Kedi Aknesi Tedavisi

Kedinizde akne olduğu kesinleştiyse kedi aknesi için ne yapılmalı? diye aklınıza birçok soru gelecektir. Akne oluşumunu, aynı insanlardaki akne gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar çok krem, ilaç veya merhem kullanırsanız kullanın çevre koşullarından veya vücudun fazla yağ üretmesinden dolayı tekrar akne meydana gelebilir. Kedilerde de aynı şey geçerlidir; Kedi aknesi kesin çözüm konusunda yeteri kadar tedavi uygulansa da akneler tekrar oluşabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Lösemi Aşısı Yan Etkileri

Veterinere gittiğinizde kedinizi muayene edecek ve aknenin oluşumuna etki eden ihtimalleri size söyleyecektir. Kedilere özel şampuan veya akne kremi vererek kedinizin tedavisini başlatabilir. Evde tedavi de uygulayabilirsiniz, fakat bunu veteriner kedinin cilt tipine bakarak size uygulamanızı söyleyecektir. Korkmanız gereken bir hastalık olmadığı için gönlünüzü ferah tutarak, kedinize nasıl sağlıklı ortam oluşturursunuz diye düşünmelisiniz.

Önerilen İçerik: En İyi Kedi Şampuanları

Kedi Aknesi Belirtileri ve Tedavisi
Kedi Aknesi Nasıl Geçer?

Kedilerde Akne İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kedi aknesi hakkında çok merak edilen sorular var. Bazı kişiler akne konusunda yanlış duyulan bilgilere sahip. Kısa ve öz olacak şekilde sıkça sorulan soruları cevapladık.

  1. Kedi aknesi bulaşır mı?

    Kedi aknesi bulaşıcı değildir. Akne oluşan bölgeye ellerinizi yıkamadan dokunmanızı önermiyoruz.

  2. Kedi aknesi kendiliğinden geçer mi?

    Kendiliğinden geçtiğini sanırsınız, fakat kıl köklerinde yağ ve kir kaybolmadığı için bir süre sonra tekrar edecektir.

  3. Kedi aknesi hangi bölgelerde oluşur?

    Kedi aknesi genellikle kedinin yüz, bıyık kenarı ve çene bölgesinde görülür.

  4. Kedimde akne var. Evde sirkeyle temizleyebilir miyim?

    Kedinizin cilt tipini bilmediğiniz için herhangi bir müdahale etmeden veterinere danışmalısınız. Veteriner uygun görürse evde tedavi olarak yöntemler önerebilir.

  5. Akneden dolayı kedimin bıyıkları döküldü. Yine çıkar mı?

    Akne direkt olarak kıl köklerini etkilediği için tüylerin veya bıyıkların dökülmesi çok normaldir. Tedavi aşamasındayken tüyler ve bıyıklar tekrar çıkacaktır.


Kedi aknesi ve yazımız hakkında aklınıza gelecek tüm soruları veya düşüncelerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz. Elimizden geldiği kadar yardımcı olmak isteriz. Patili günler 🙂

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?