Kedilerde burun akıntısının nedeni çok önemlidir. Teşhis edilip tedaviye başlanılmazsa durum daha da ilerleyebilir.
İnsan hastalıklarının kedilerde de görüldüğünü biliyor muydunuz? Mesela insanlar özellikle kış aylarında nezle, grip, üşütme, göz nezlesi vb. gibi rahatsızlıklara yakalanabiliyorlar. Sıklıkla olmasa da bu rahatsızlıkla kedilerde de meydana gelebiliyor. Sonucunda burun akıntısı veya birkaç tane daha belirti görülebilir. Bazen kedilerde burun akıntısının nedeni sadece üşütme veya gripten değil farklı nedenlerde dolayı da oluşabilir.
Kedilerin Burnu Neden Akar?
Kediler üşüttüklerinde veya herhangi bir şeyden alerji olduklarında burunları aktığı için bu normal karşılanır. Kedilerde burun akıntısı şikayeti basit olarak görülse de aslında önemli bir durumun habercisi olabilir. Nedenlerini önceden bilip durumun önemli olup olmadığını anlayabilirsiniz:
- Enfeksiyon: Sarı renkli koyu kıvamlı sümük akmasıdır. Akan sümük çok kokulu olduğu için mutlaka dikkat çekici olur,
- Nazal polip: Burun boşluğunda soluk renkli iltihap oluşumudur,
- Alerjik rinit: Havadan uçuşan toz, polen veya çevresel faktörler alerjik rinite neden olur,
- Tahriş: Zararlı maddelere temas eden kedilerin burnu tahriş olur. İltihaplanma nedeniyle burun akıntısı meydana gelir,
- Travma: Başka hayvanlarla kavga etme, buruna darbe gelmesi, sert eşyaya aniden çarpma vb. gibi durumlardan dolayı kanlı veya kansız burun akıntısı oluşmasıdır.
kediler hareketli ve enerjik hayvanlar oldukları için sürekli hareket halindedirler. Bazen başlarını belaya sokarlar burunlarına darbe alırlar, bazen de sıcaktan çıkıp soğuk ortamda kaldıklarında üşütüp üst solunum yolu hastalıklarından birine yakalanabilirler.
Genellikle kedilerin burnu akması normaldir, telaş yapılacak bir şey yoktur. Yine de dikkat etmeniz gereken 3 durum vardır: kanlı burun akıntısı mevcutsa, buna ek olarak bahsettiğimiz belirtiler meydana geliyorsa ve akıntı uzun sürüyorsa mutlaka ciddi bir şey var demektir.
Kedilerde Burun Akıntısı Belirtileri
Kedilerde burun akıntısının belirtileri çok azdır. Eğer dikkatli biriyseniz kedinizin burnu akarken birkaç belirtinin daha oluştuğunu görebilirsiniz. Yoğun kıvamlı ve kokulu sümük akıntısı, tıkanıklık, sürekli hapşırma, burun bölgesinin ıslak olması, patisiyle burnunu kaşımaya çalışması, ses kısıklığı, öksürük, nefes alamama, iştahsızlık ve halsizlik gibi sorunlar yaşarlar.
Kedimin Burnu Akıyor Ne Yapmalıyım?
Kedinizin burnu akıyorsa ve birkaç gün beklemeden veterinere gitmeyi düşünmüyorsanız en azından burun akıntısını hafifletebilirsiniz. Öncelikle kedinizin olduğu odayı havalandırmanız iyi olacaktır. Bu esnada kedinizin üşümemesi için onu sıcak odaya koyabilirsiniz. Kedinizin biraz rahatlaması için eğer varsa oda nemlendirici veya buhar makinelerinden de yardım alabilirsiniz.
Kedilerin burnuna yabancı madde girdiğinde burun akıntısı oluşabileceğinden dostunuzun burun içini kontrol etmelisiniz. Kafasını hafif yukarı kaldırarak ışık yardımıyla iç kısımlarda bir şey var mı diye bakmalısınız. Zaten buruna yabancı madde girdiğinde burun kenarlarında şişlik olacağı için hemen anlayabilirsiniz.
Peçete yardımıyla kedinizin akan sümüklerini silebilirsiniz. Makyaj pamuğunun bir kenarını hafif sivriltip ıslatarak burun içini de temizleyebilirsiniz. Kediniz bu haldeyken canı yemek yemek veya su içmek istemeyecektir. Vücudu susuz kalmaması için şırınga yardımıyla su içirebilirsiniz. Bunun yanında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için vitamin desteği alabilirsiniz.
Burun akıntısı şiddetlendiyse hiç vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz. Veterineriniz muayeneden sonra burun akıntısının nedenini teşhis edecektir. Eğer alerjiden şüphelenildiyse test yapılarak nelere alerji olduğu bulunur. Burun içinde yabancı madde varsa küçük bir operasyonla madde çıkarılır.
Burun akıntısının nedenine bağlı olarak antibiyotik veya ilaç tedavisi başlatılır. Tıbbi tedavinin yanında kedinizin kendisini rahat hissetmesi için ona sıcak bir ortam sağlamalı ve vücut dirençliği için beslenmesine de dikkat edilmelidir. Özellikle kedinizde alerji çıktıysa burun akıntısını ve belirtilerini azaltmak için veterinerin dediklerine harfiyen uymalısınız.