Kedilerde travmatik veya iç hastalıklardan dolayı arka ayaklarında felç ya da dengesizlikler görülebilir. Erken teşhis ve doğru tedavi çok önem taşır.
Kedilerin anatomik yapısını incelediğimizde ayak ve eklem bölgelerinin düz değil de kıvrık durduğunu fark ederiz. Hemen aklımıza ”kedilerin ayaklarının düz olmaması ve patilerinin üst kısımlarının kıvrık olması, onları yormuyor mu?” sorusu gelir. Bu soruyu ”hayır, yormaz” diyerek cevaplayabiliriz. Kedilerin kemikleri yaratılış gereği düz değildir, onları yormayacak veya hayatlarını zorlu hale getirmeyecek şekilde eklemlerinden destek alarak kıvrık şekilde yaratılmıştır.
Hatta fark ettiyseniz kediler sanki parmak uçlarında yürüyormuş gibi hareket ederler ve yoruldukları zaman tüm patilerini yere basarlar. Yani istedikleri şekillerde bacaklarını ve patilerinin kullanabildikleri için rahatlıkla yüksek yerlerden atlayabilir ya da tırmanabilirler. Bazı kedilerde doğuştan veya sonradan oluşan arka ayak tutmaması sorunu görülebilir. Peki, kedilerde arka ayaklarının tutmaması veya dengesiz olarak titremesi neden kaynaklanır? yazımızda açıkladık.
Kedilerin Arka Ayaklarının Tutmamasının Nedeni
Kedinin arka ayaklarında herhangi bir sorun olduğunda bunu yürüyüşünden, arka ayaklarını sürüyerek gitmesinden, üstüne basamamasından veya topallayarak hareket etmesinden anlaşılabilir. Arka ayaklarını hiç tutmamasının veya dengesizlik oluşmasının en belirgin nedeni omuriliktir sorunlarıdır. Kedilerin hareket etmesini sağlayan sinirler omur ismi verilen kemiklerin içerisinden geçerek omurilik ile bağlanır.
Boyun kısmından kuyruk sokumuna kadar tüm hareketleri omurilik karşılar. Bir kedi zedelenme, kaza, yüksek yerden düşme vb. gibi travmatik olaylarla karşı karşıya kalınca vücudunda kırıklar oluşacağı için omuriliğe aşırı derecede baskı kurar. Oluşan baskı sayesinde omurilik ciddi zarar görerek, kopabilir hatta tüm işlevini kaybedebilir.
Bunun sonucunda kedilerin arka ayaklarında titreme, hissizlik, üstüne basamama veya ayaklarını sürüme vb. gibi belirtilerle beraber kısmi felç görülür. Kedi ciddi bir durumla karşılaşmasa bile yine de travma sonucunda omurilik tam anlamıyla zarar görmese bile çevresinde apse, enfeksiyon veya tümör gibi sebeplerle omuriliğe baskı yaptığı için arka ayaklarının tutmamasına neden olabilir.
Kedilerin arka ayaklarının tutmamasının nedenleri sadece travmatik olaylara bağlı değildir. Zehirlenmeler veya vücutlarında parazit oluşması sonucunda da kısmı felç görülebilir. Bunlar bir şekilde vücuda girdiği için direkt olarak omuriliğe ulaşarak zarar verirler. Travmatik olaylar gibi omuriliğe yüksek baskı kurmazlar ama sonucunda arka ayaklarında güçsüzlük, titreme, ayakların üstünde dakikalarca duramama, topallama veya dengesizlik görülebilir.
Kedilerde Arka Ayaklarının Tutmamasının Tedavisi
Kedilerin arka ayaklarında bir sorun olduğunda omuriliğe ne kadar baskı kurduğunu teşhis ederek ona göre tedavi yöntemleri uygulanır. Travmatik olaylarda omurilik kırıldığı veya koptuğu için cerrahi işlem gerekebilir. Eğer kedinin şansı varsa ameliyat başarılı geçer ve kısmı felç olmaktan kurtularak tedavi süreci atlattıktan sonra yeniden arka ayaklarını kullanmaya başlayabilir.
Eğer omuriliğe tümör baskı yapıyorsa yine cerrahi işlem kullanılır ve omuriliğe zarar vermeden tümörün alınması amaçlanır. Ek olarak kedinin sinir sistemini güçlendirmek için ilaçlar kullanılabilir veya vitamin takviyesi de verilebilir. Tedaviye hiçbir şekilde cevap vermeyen kedilerin arka ayaklarında kısmı felç oluşur. Kedinin yine de yürümesi için protez bacak veya boyutuna göre arka bacaklarına tekerlekli sandalye bağlanılabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedinizin arka ayaklarında dengesizlik, basamama veya kısmı felç sorunu oluşmaması için birtakım şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir. En başında evinizin camlarını ve kapılarını mutlaka kapalı tutmalısınız, çünkü kediler meraklı hayvanlar oldukları için dışarıda kuş veya farklı bir şey gördüklerinde yakalamak için aniden dışarıya atlayabilirler.
Yüksekten düştükleri için omurilikleri kırılabilir veya tamamen işlemini kaybedebilir. Sonucunda kısmı felç kalarak, hayatını tekerli sandalyeye veya proteze bağlı olarak yaşamasına sebebiyet verebilir. Eğer kedinizi sürekli dışarıya salıp, tekrar eve alıyorsanız bu da çok yanlış bir harekettir.
Aniden araba çarpması veya ayaklarının üzerinden tekerlek geçmesine maruz kalabilir. Kedinizi dışarıya çıkarmanız gerekiyorsa, güvenli çanta ve tasma kullanmalısınız. Ekstra olarak kedinizin tüm aşılarını yaptırmalısınız ve veterinerin uygun gördüğü tarihlerde muayeneleri asla aksatmamalısınız. Erken teşhisin her zaman hayat kurtaracağını bilmelisiniz.
İlgili Yazı: Kedilerde İç ve Dış Parazit Belirtileri
Bu yazıda ekstra olarak: Deneme bonusu
Kedimin arka ayakları tutmuyor, ne yapabilirim?
Herhangi bir travmatik olay yaşamadıysa, vücut sisteminde var olan bir sorundan dolayı kedinin arka ayaklar tutmuyor olabilir. Hemen veterinere başvurulmalıdır.
Kedimin karnı şiş ve arka ayakları tutmuyor neden?
Kedinin iç organları hasar gördüğünden veya parazitlerden dolayı karında şişmeyle beraber arka ayaklarda tutmama belirtiler görülebilir. Kedinin tam hikayesi alınarak teşhis koyulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
Arka ayakları kısmı felç olan kedi iyileşir mi?
Hiçbir tedaviye cevap vermeyen kedi kısmi felç olarak hayatına devam etmek durumundadır. Maalesef artık tedavi yöntemi kalmamıştır.
Arka ayakları tutmayan kedi fiziksel hareketlerle iyileşir mi?
Tedaviye cevap verdiyse, daha hızlı iyileşmesi için düzenli olarak fiziksel hareketler uygulanırsa iyileşme oranı çok yüksektir.
Kedim üç aylık veteriner cip takarken omuriliğine taktı yanlışlıkla ama felç oldu cip çıkarılırsa düzelme şansı varmı
Merhaba 6 aylık british blue point erkek kedim var . Bugün camdan 7. Kattan düştü sonrasında mama yedi veterinere götürdük temkin amaçlı iç kanama iğneleri yapıldı . Ayaklarını ellediğimizde herhangi bir olumsuz tepki vermiyor acımıyo sanırım. Ama yere koyduğumda miyavliyo ve adım atamiyo arka pati tırnaklarını çıkarıyor. Şok etkisi midir ağrısı olduğu için mi ? Felç falan kalır mı korkuyorum yardımcı olur musunuz?
Bizde yavru sutte beyaz bi kedi bulduk iki aydir evde besliyoruz biraz buyudu oynuyor kosuyor hic birseyi yoktu gozumuzun onunden ayirmiyorduk son uc gundur arka bacagina basarken hafif topalliyordu bugunde arka bacagina hic basamiyor yuruyemiyor acidan duramiyor uyuyamiyor cok kotu bagirip aci cekiyor evdekiler cok kucagina aliyordu bacagimi tutuldu kemigi egrildi bise oldu ondan suphe ediyorum sabah veterinere goturecez ins iyilesir cok aci cekiyor
3 haftalık kedim arka ayaklarını doğuştan beri yan basıyor ve normal yürüyemiyor. Veteriner d3 vitamini kullanmamızı söyledi. Arka ayakkarını birbirine bağlasam faydası olur mu?
Merhaba kedim zorlu bir dogum gecirdi sanirim bagirsagi da disari cikmisti ya da o her ne ise ameliyat olduktan sonra hala cok zayif ve arka bacaklari cok gucsuz zamanla iylesir mi yoksa ciddi bir sey olabilir mi
Benim küçük kedimin ayağı kapıya sıkıştı ve şok geçirdi ayaklarını kıbraştırabiliyor ama yürüyemiyo ne yapabilirim😱😭😢
Bahcede baktığım Güçlü isimli erkek kedimi birgün felç şeklinde sürüklendiğini gördüm tedavi ettirme imkanım olmadığından mecburen Maltepe beldiyesini aradım aldılar tuzla tepeörene götürmüşler birkaç gündür kısıtlı şekilde bilgi alıyorum .ama neolacak diyede çok endişeliyim keşke hayvanseverler böyle hastane açsalr küçük aidatlarla bile belkide büyür ve her an muhtaç bir hayvana yardım edilir .şu an çok üzgünüm ve endişeliyim gidipgörmem yasak onu artık dua edip Ahi kanım olsada alıp ben tedavisini yaptırabilsem .
Bu duruma bir hayvansever olarak çok üzüldüm.Umarım durumu düzelir ve eski sağlığına kavuşur.
Kedimin arka ayağı tutmuyor ve miyaklıyor ne yapabilirim sonu ne olur
Kedimi arka ayakları tutmuyor ve daha yavru ne yapabilirim ve sonu ne olur..
Kedimin arka ayağı tutmuyor ve miyaklıyor ne yapabilirim sonu ne olur
Kedim Scottish Folld 3 haftalık yavru, yeni yeni yürüyor ve sağ arka ayağı yamuk duruyor. Yürürken yamuk basıyor yere neden olmuş olabilir?
İki ay önce kedimin gözleri kızardı katarak gibi tabaka oluştu. Belediye veterinerine getirdim enfeksiyon deyip iki damla ve krem verdi. İki aydır yoktu çok az yiyordu dişleri kızarmış onun için antibiyotik vurdu iki kez gittik son gidişimiz 13 Şubattı, damakları için bir iğne vurdu çok canı yandı ondan sonraki gün hep yattı arada bir kalkıyordu. Dün far kettim ki arka ayaklarının üzerine basamıyor, devriliyor tekrar veterinere getirdim. Bilmem ne sendromu benim anlayacağım dilden konuşmuyor yok psikolojikte olabilirmiş.
Merhabalar, belediye veterinerine gitmek yerine eğer imkanınız varsa daha iyi bir veterinere gitmenizde fayda var. Hemen bir teşhis koymak zor olduğu için birkaç tahlil yapıp sonucu anlaşılabilir.
Merhaba, bahçemizde baktığımız kedilerden biri daha yavru tahmini 2,5-3 aylık civarı. Daha önceleri hiçbir şeyi yoktu bir gün baktık ki çok kötü burnu tıkanmış ve nefes alamıyor. Sonrasında burun spreyi antibiyotik ve vitamin takviyesiyle biraz kendine geldi ama çok zayıfladı. Yemek kokularını alamıyor devamlı kutusunda yatıyor yemek yemek için çıkıyor yemesinde bir problem yok gibi. Bugün dikkatimi çekti yürürken denge bozukluğu var sersemliyor arka bacaklarını zor yürütüyor. Nedendir acaba yardımcı olabilir misiniz? teşekkürler
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun. Bu olaylarda karşıdan bir teşhis koymak veya ”şu nedenden dolayı arka ayakları tutmuyor” demek yanlış olacaktır. Nörolojik veya iç hastalıklarından dolayı bu halde olabilir. Eğer imkanınız varsa durumu daha da ilerlememesi için veterinere götürmeniz iyi olacaktır.
Benim kedim adeta bir kuş gibi havalara zıplar ve uçan sinekleri bile patisiyle avlardı.Kızım sen kedisin kuş değilsin diye severdim oynardım. Ortada hiç bir şey yokken bir gün ayağa kalkmakta zorlandığını fark ettim derken arka ayağının üzerine düşmeye ve yürüyememeye başladı. Hemen veterinere gidip tedavi ettirmeye koştum. Kızım hiçbir yerden düşmedi evimin her yeri tedbir için sineklik kaplı imkanı yok düşemez. Hoplayıp zıplarken incinmiş olabilme ihtimali olabilir diye düşündüm. Röntgen çektirdim sapasağlam hiç bir şey yok, farklı yerlere gösterdim tüm cevaplar aynı sapasağlam.
Dedik iç organlarında sıkıntı mı var yürümesini engelleyen, kan testi yaptırdık pırıl pırıl hiçbir şey yok. Yine farklı yerlerde gösterdim hepsi aynı hatta çok güzel bile dediler, dedik idrar testi yapalım idrar testleri olması gerektiği gibi veterinerlerin söylediklerini yazıyorum; idrarda da bir şey çıkmadı fip dedik olabilir. Fip testi yaptırdık yine bir şey çıkmadı ama kedi yürüyemiyor kafayı yiyeceğim… En son bu gün veterinerlik fakültelerinde mr çekildi sonuç yarın belli olacak. Hastalık bulunamıyor bu sonuçlarla kedinin uçması gerek diyor herkes, ne yapacağımı şaşırdım kaldım.
1 yaşında sokak kedim var. Dün arka ayaklarını hissetmedi ve yerde sürünüyor… Lütfen yardımcı olabilir misiniz? veteriner için o kadar bir maddi destek yok. Hayırsever birisi çıkarsa buradan ulaşsın: 05382751260
Merhabalar Ayşenur Hanım, kedimin bir rahatsızlığı var veteriner veteriner geziyoruz ama sorunu bulamıyoruz. İnanın internetten ben de araştırıp duruyorum ama bir şey bulamıyorum. Öncelikle kedim Sarman Tekir cinsi, sokaktan alındı şu an 7 aylık. Kedimin en başta gözlerinde benekler ve kum yeme şikayeti başladı, bunun için veterinere gittik vitamin verildi. 1 hafta kadar kullandık düzelme olmadı bunun üzerine fipten şüphelendiler, bazı testler yaptırdık negatif çıktı. Sonra kan paraziti testi yaptırdık haemobartonella pozitif çıktı anemi durumu yoktu. Bunun üzerine antibiyotik tedavisine başladık bu sırada kedimin kakasının zarlı veya mukuslu gördüğümü söyledim giardia dediler, tedavisi bittikten sonra giardia tedavisine başlayalım dediler.
1 buçuk ay kadar devam ettik bu süreçte kedim kulaklarını kaşımaya kafasını sallamaya başladı ben bunu veterinere söylediğimde strestendir dedi. Bu arada gözlerindeki benekler çoğalmaya başlamıştı bunu tekrar söylediğimizde stresten dedi yine tamam dedik. Kedimiz tedavi görmesine rağmen en ufak iyileşme belirtisi göstermiyor daha da durumu kötüye gidiyordu sonra kakasını etrafa yapmaya başladı bir an da farkına bile varmadan kakasını yapıveriyordu. Kakasını yaparken pozisyon almıyordu ama çişini gidip yerine yapıyor hala ama kakasını tutamıyor bununla birlikte arka ayakları güçsüzleşmeye yürürken ayakları birbirine dolanmaya başladı bunun üzerine başka bir veterinere gittik sorunları en baştan anlattık.
Vestübular sendrom dedi 3 gün iğneler yaptı ilaç verdi haemobartonella tedavisini durdurdu ama kedimiz bu ilaçlardan sonra durumu daha da kötüye gitti. Ayakları daha güçsüzleşti ama iştahı gayet yerinde hala kakasını tutamıyor ama çişini normal yerine yapıyor bu arada soğuk zeminleri yalamayı sevdiğini fark ettik ve kumunu da soğuk olduğu için yediğini düşündük ve kumunu ısıttık, bu sefer yemedi ama buzdolabını açınca deli gibi yalıyor biz bir çözüm bulamıyoruz kedimizi de kaybetmek istemiyoruz inşallah bu konuda bir fikri olan biri bize yardımcı olur.
Merhabalar, çok geçmiş olsun Allah şifalar versin. Kedinin kulakları ”kaşınmaya başladı ve kafasını sallıyordu” demeniz yüksek ihtimalle kulak enfeksiyonudur. Size önerim veterinere giderek nörolojik testler (beyin) ve kulak muayenesi yaptırmanızdır. Arka ayaklarının tutması ile kakasını etrafa yapması birbirleriyle eşdeğerdir. Maalesef bazı veterinerler alanında uzman olmadıkları için teşhis koyamıyorlar. İyi bir uzman hekime giderek nörolojik test ve kulak muayenesi yaptırmalısınız.
Merhabalar, 7 aylık kedime kanlı ishal teşhisi konulmuştu. Bir hafta klinikte tedavi gördük ve yemesi içmesi değerleri kendine geldi. Eve getirdiğimde sol arka ayağının bütün değil aşağı kısmı hissetmiyordu ve patisinin üstüne basıyor felç gibi. Başka veterinerlere götürdüm fib testleri, filmler ve kan tahlilleri yapıldı ama hepsi temiz çıktı. Günlük egzersiz yapıyorum götürdüğümde hiçnir şeyi yoktu aldığımda ayağı böyleydi ne olmuş olabilir?
Merhabalar, çok geçmiş olsun. Tedavi aşamasında yapılan iğnelerin veya ilaçların yan etkileri olabilir. Her kedinin yapısı farklı olduğu için bazı kedilerin kaslarında bu tür sorunlar görülebilir.
Kedinin arka ayağını basamama gibi sorun olması için fiziksel düşmesi veya kaza geçirmesi gerekir. Eğer öyle bir şey olmadıysa yan etkilerden dolayı olabilir.
Bazı kedilerde nörolojik sorunlardan dolayı da arka ayakta basamama sorunları görülebilir.
Biraz daha gözlemleyin eğer geçmezse ayrıntılı muayene ettirebilirsiniz.
Kediyi dışardan getirdik (erkek) yıkadık 3-4 gün kaldı sonra kaçtı. Sonra yine getirdik yıkadık, daha sonra yemek yememeye başladı ve hasta gibi davranıyordu. Bugün kustu ve aynı zamanda kaka yaptı. Daha sonra temizledik ve ayakları tutmamaya başladı. 2-3 saat sıcak yerde uyudu sonra kalkmaya çalıştı ama arka ayaklarını basamıyor. Sürünüyor yani ne yapabiliriz?
Merhabalar, kedilerin arka ayaklarında tutmama-hissizlik gibi durumların birçok nedeni vardır. Maalesef evde yapılacak bir tedavi yöntemi yoktur. İmkanınız varsa mutlaka veterinere götürmelisiniz. Eğer yoksa yaşadığınız ilin belediyesini arayarak gelip almalarını rica edebilirsiniz.
Merhaba Ayşenur Hanım, 3 ay önce sokaktan kedi sahiplendim evde tüm önlemleri almama rağmen kedimiz mutfak camından 2. kattan düştü. Çok kısa sürede evde olmadığını fark edip dışarıda yatar vaziyette buldum. Arka ayaklarını kullanamıyor… 24 saat açık bir veterinere götürdüm. İç kanamaya karşı iğne, muayene, röntgen çekildi. Kırık çıkık çatlak yok, kortizon, serum yapıldı ve 2 gün misafir ettiler. Tedaviye cevap bekledik fakat hala ayakları kullanamıyor sürünüyor. Mr ile net bir şey söylenir dediler İstanbul Cerrahpaşa Veteriner Fakültesine yönlendirdiler. Veterinerden yeni taburcu olduk çok tedirginim dehşet yorumlar var hastane ile ilgili. Lütfen beni yönlendirin 7 aylık oğlumu böyle görmek beni mahvetti çok üzgünüm. Ayrıca özeller yüksek fiyat istiyor bu iş sadece mr ile bitmez tedavi süreci de gerekli sanırım. Lütfen bana yol gösterin. Belediye de mr yok ve sahipli diye ilgilenmiyorlar.
Merhabalar, çok geçmiş olsun Allah şifa versin.
Büyük ihtimalle arka bacaklara bağlı olan sinirler zarar görmüş olabilir. Sanırım İstanbul’da yaşıyorsunuz. Cerrahpaşa Fakültesinde kötü yorumlar varsa İstanbul Hayvan Hastanesine gidebilirsiniz. Orada da yorumlar pek iyi değil ama klinikler çok pahalı olduğu için başka şansınız maalesef yok. Eğer ilgilenmezlerse, mr çekmezlerse, başlarından savmaya çalışırlarsa mutlaka tepkinizi gösterin. İşlerini doğru yapmalarını, dostunuzla ilgilenmeleri gerektiği yoksa gerekli yerlere şikayet edeceğinizi söylemelisiniz. Tepkiniz üzerine işlerini doğru yaparlarsa dostunuzun asıl sorunu bulunur ve tedavisi başlanır.
Merhaba, 1.5 yaşında British bir kedim var şu anda çok kötü zatürre geçiriyormuş. Antibiyotik oluyor 3 gündür bugün öğlen nefes alamadı ve arka ayakları tutmadı. Resmen çok korktum veterinere götürdüm. Şimdi hava veriyorlar ve tam bir şey söyleyemiyorlar. İyileşir ve iyileşmez bu durumu yasayan var mı ayakları düzelir mi?