Kedilerin gebelik süresi ne kadardır? Kedinin gebeliği sürecinde neler yaşanır? Bu süreçte bizlere düşen görev nelerdir?
Kedinizin gebe olduğunu biliyor ya da gebe olmasından mı şüpheleniyorsunuz? Böyle durumlarda eminiz ki hepiniz kediler kaç ayda doğurur sorusunun cevabını merak ediyorsunuzdur. Kedisinin hamilelik sürecinin ne kadar süreceğini ve bu süreçte neler yapılması gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ederiz.
- Döllenme: Kedilerin hamileliğinin ne kadar süreceği sorusundan önce kedilerin hamile kalabilmesi için kaç yaşında olması gerektiğinin bilinmesi önemlidir. Kediler, 6 aylık olduktan sonra cinsel olgunluğa erişmiş sayılırlar. Bu sebeple eğer kedinizi kısırlaştırmayı düşünüyorsanız, bu konuda çok gecikmemeniz sizin yararınıza olacaktır. Kediler, 8-9 hafta aralığında hamilelik süreçlerini tamamlarlar. Fakat bu süreç tam olarak doğru değildir. Uzmanlardan alınan açıklamaya göre kediler 58 ile 72 gün aralığında hamileliğini tamamlayabilir. Hamilelik süreci, her kedinin cinsi doğrultusunda da değişebilir.
- Gebe kedinin ilk aşaması: Kediler de hamileliklerinin ilk dönemlerinde tıpkı biz insanlar gibi dayanılmaz mide bulantıları ve baş dönmeleri yaşayabilirler. Hamileliğin ilk 15 günü, kediniz sıklıkla mide bulantısı yaşayacak; bu süreçte de yemesinde gözle görülür bir düşüş olacaktır. 15 günün sonunda kedinizin yemek düzeni normale dönecek ve zamanla beslenmesinde artış görülecektir. Hamileliğin üçüncü haftasından sonra kedinizin kilo aldığına şahit olacaksınız.
- Kedi gebeliğinin ikinci aşaması: Kedinizin kilo almaya başladıktan sonraki aşamadır. Yavru kediler bu dönemde gelişimlerini sürdürmeye başlarlar. Kedinizin ne kadar kilo alacağı, anne karnında kaç tane yavru bulunduğuna göre değişir. Öyle ki, karnında çok fazla yavrusu olan kedi, kilo aldığında futbol topuna benzeyebilir. Karnındaki yavru sayısını öğrenmek için veterinerinize röntgen çektirebilirsiniz.
- Son aşama: Kedilerin doğum süreci net olmasa da, bu süreci size kediniz belli edecektir. Doğuma bir hafta kala kedinizin göğüslerinin büyüdüğünü ve süt salgısının başladığımı görmeniz mümkündür. Bu süreçte sevimli arkadaşınız yavruları için güvenli, sakin ve sıcak bir bölgeyi yuva haline getirmek ister. Ona yardım edebilmek için bir kutu ayarlamalısınız. Bununla beraber sevimli arkadaşınız doğuma 2 gün kala da yemeden kesilir.
- Doğum anında ne yapmalı: Kedi doğum yapmaya başladığında fark edilmemesi mümkün değildir. Doğum esnasında kediniz acı çektiğini size çıkardığı seslerle gösterir. Bunun yanında genital bölgesini de yalar. Eğer kediniz ilk defa doğum yapıyorsa endişeli olması doğaldır. Sevimli dostunuz, ilk yavrusunu doğum başladıktan yarım saat sonra çıkarır. Sonrasında doğan diğer yavruların doğma aralığı ise 15 ile 20 dakika arasında değişir. Anne kedi, genellikle yavrularını yalayarak temizler. Anne kedi doğum sonrasında plasentayı yiyecektir. Bunu engellememeniz gerekir.
Bu süreçte kedinizi veterinere götürmeniz gerekecek bir sorun genel olarak yaşanmaz. Doğumun sorunsuz geçtiğine emin olmanız ve kedinizin doğum sonrası bir sorun yaşamadığını bilmeniz yeterlidir. Yeni doğan yavruların annesinin yanında minimum 8 hafta kalmak zorundadır. Bu süre 12 haftaya kadar çıkartılabilir. Yavrular yeteri kadar büyüdüklerinde ve kendi hayatlarını idame ettirecek duruma geldiklerinde anne kedinin zaman kaybetmeden kısırlaştırılması yerinde bir davranış olacaktır. Aksi halde kediniz tekrar hamile kalabilir. Tabi böyle bir olay yukarıda anlattığımız her şeyin tekrar yaşanması demektir.