Kedi traşı, traş makinesi yardımı ile tüylerin kısaltılması işlemidir. Peki, kedi traşı nasıl yapılır? Traş hakkında neleri bilmeliyiz?

Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biri olan kedi traşı, hassas ve dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Sadece traş esnasında değil, öncesinde ve sonrasında evcil hayvan sahiplerinin sorumluluklarının neler olduğu da bilinmesi gerekir. Bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi olmamak, kedinin traş sebebi ile zarar görmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle traş işlemi genellikle alanında bilgili uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Veteriner hekimlerin ya da pet kuaförlerin yapmış olduğu traş hakkında neleri bilmeliyiz? Traş öncesi ve sonrasında neler yapılması gerekiyor? Sizler için bilmeniz gereken tüm detayları anlattık…

Kedi Traşı Öncesinde Neler Yapılması Gerekir?

Tüy bakımı, kedi sahiplerinin en çok zorlandığı sorumlulukları arasında yer alıyor. Çünkü kediler, genellikle banyo yapmaktan ve tüylerinin taranmasından hoşlanmıyor. Bu nedenle tüy bakımı yaparken, öncesinde kedinin sakinleşmesi ve alışması oldukça önemli. Tüm bunlar zorlukla yapılırken, traş işlemi de kolay olmuyor elbette. Kediniz tüylerinin kesilmesinden hoşlanmayacağı gibi traş makinelerine karşı da duyarlıdır. Traş makineleri, titreşimli ve gürültülüdür. Bu gürültü, kedinin ürkmesine ve kaçmasına sebep olur. Aynı zamanda korkan kedi, traş eden kişiyi çizebilir. Bu durumda traş öncesinde yapılan birtakım işlemlerin bilinmesi gerekir.

Traş öncesinde yapılan işlemlerin ilki kedinin sakinleşmesidir. Bunu kedinizi severek ya da masaj yaparak sağlayabilirsiniz. Ancak traş makinesinin sesinden ve titreşiminden korkan kedinizi, traş esnasında masajla sakinleştirmeniz zordur. Bu nedenle veteriner hekimler, traş öncesinde kediler için sakinleştirici uygular. Bu ilaçlar hafif olmasından dolayı traş sonrasında herhangi bir sorun yaratmaz. Eğer kediniz gürültüye karşı duyarlı ise anestezi altında traş edilmesi daha uygundur. Bu nedenle kediye, traş öncesinde anestezi yapılır.

Kedi Traşı Nasıl Yapılır
Kedi Traşı Nasıl Yapılır

Kedi Traşı Nasıl Yapılır?

Kedi traşı, kedilerin tüylerinin kısaltılması işlemidir. Traş şekilleri, sahiplerin isteklerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin kedinin kafasında veya kuyruğunda tüy bırakarak sevimli görünmesini sağlayabilirsiniz. Ancak tüy dökülmesi ile başa çıkmak istiyorsanız, tamamen traş edilmesi daha uygun olacaktır. Öncelikle kedinizi nasıl traş ettirmek istediğinize karar vermelisiniz. Daha sonra bu işte eğitimli olan veteriner hekimlerle görüşerek randevu alabilirsiniz. Kedi traşı yapacak olan hekimler, traş öncesinde sakinleştirici ilaçlar ya da anestezi uygular. Böylece kedi, traş esnasında korkmaz ve rahatlıkla tüyleri kısaltılır.

Kedi Traşı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedi traşı hakkında bilinmesi gereken önemli noktalardan biri traş sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiğidir. Kediniz, anestezi ya da ilaç etkisinde traş olacağı için bu durum uyandığında psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Öncelikle kediniz anestezi etkisinden çıktığında kontrol altında tutmalısınız. Gün içerisinde hareketlerni kontrol etmeli, olumsuz bir durum olması halinde doktora götürmelisiniz. İştahsız olabileceği için yemek yemek istemeyebilir. Ancak aç kalması sorun olacağı için kedinizle ilgilenerek yemek yemesine yardımcı olmalısınız.

Traş sonrasında tüy dökülmelerinden kurtulacak olan kedinizin bedeni, tüyü olmasa da kirlenir. Bilinmesi gereken önemli noktalardan biri de temizliğidir. Kedinizi hem rahatlaması hem de sağlık sorunu yaşamaması için yıkamalısınız. Ancak yıkama esnasında artık tüyleri çok kısa olduğu için su ve şampuan doğrudan tenine temas edecektir. Bu süreçte derisinde zarar vermeyecek bitkisel şampuanlar kullanmaya özen göstermelisiniz. Su sıcaklığını da iyi ayarlamalı, sıcaktan veya soğuktan etkilenmesinin önüne geçmelisiniz. Tüyleri kısa olan kediniz güneş ışığından ve soğuktan daha çabuk etkilenir. Bu nedenle hava iyi olmadığı sürece dışarı çıkarmamalı ve üşümemesi için odaların sıcaklığını iyi ayarlamalısınız.

Traş Olan Kedinin Tüyleri Ne Zaman Uzar?

Kedilerin tüylerinden kurtulması, özellikle yaz aylarında daha rahat etmelerini sağlar. Aynı zamanda traş ederek tüy dökülmesinin önüne geçebilirsiniz. Kedi traş edildikten 6 ay sonra tüyleri çıkmaya başlar. Yavaş yavaş uzayacak olan tüyleri, 6 ay içerisinde dökülmez. Bu süre bittiğinde ise tüy değiştirme mevsimine girdiği için dökülmeler yeniden başlayacaktır.


Kedilerin traş edilmesi ve tüy dökmeleri hakkında bildiklerinizi yorumlar altında bizlerle paylaşarak her zaman bilgi verebilirsiniz. İncelememizi istediğiniz diğer konularda da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda kedi sahiplerinin bilmek isteyeceği önemli detayları paylaşarak takipçilerimize yardımcı olabilirsiniz.

Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

A comment was made on "Kedi Traşı Nasıl Yapılır?".
  • Erhan bilir

    Merhaba burcu hanım ben Erhan, İstanbul Zeytinburnu’ndan. Kediler pilav yer mi? ve normal süt içer mi? Bazen sokak kedilerine pilav ve süt veriyorum ve kediler yıkanı mı? yıkanırsa hangi marka şampuanlar kullanmalıyız. Evde beslediğimiz kedilerde evin içini pisletmemesi için tuvalet ihtiyacı olduğunda tuvalete gitmeyi nasıl alıştırabiliriz. Bu konularda bilgi vermenizi rica ederim, iyi çalışmalar.