Kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? En iyi kedi maması nasıl seçilir? Kedi mamasının içeriği nasıl olmalı?
Kediler, belki de dünyanın en sevilen hayvanlarıdır. Evinize girdiği andan itibaren sizler için bulunmaz bir arkadaş olacak olan bu hayvanların da biz insanların olduğu gibi besin değerlerine ihtiyaçları vardır. Ancak her canlı gibi onlar için de zararlı yiyeceklerin olduğu bilinmelidir. Bu nedenle hayatınızda önemli bir yere sahip olacak olan sevimli dostlarınızın beslenmesine gereken özeni göstermelisiniz. Minik meleğinizi beslerken yaptığınız en ufak bir hata kediniz için ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle işinde uzman bir veterinerden kedinizin beslenmesi konusunda yardım almanız sizlerin yararına olacaktır. Doğru bir şekilde beslenen kediler, çevrelerine daha pozitif bir enerjiyle yaklaşırlar. Bildiğiniz gibi kedi mamaları çeşitlilik gösterir. Kedinizin gelişimine göre mama içeriklerinizi veterinerinizin de gözetimi altında değiştirmeniz gerekebilir. Uzman bir veteriner tarafından muayene edilen kediniz, ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve diğer içerikleri alacağı en uygun mama ile beslenecektir.
Çoğu yerde, “süper mama” adıyla reklamlar verilen kedi mamaları satılır. Bunlar, ticari amaç güdülerek yapılan, bakıldığında kediye hiçbir yararı olmayan pahalı ürünlerdir. Bu tür reklamlardan yola çıkmak yerine, mümkün mertebe karbonhidrat düzeyi düşük olan kedi besinlerine doktoruyla birlikte karar vermek gerekir. Karbonhidratlı besinler, kedide fazla kilo ve hareket kaybında artış gözlenmesine sebep olur. Bu tür mamaların tercih edilmemesindeki en büyük sebep de bundan doğar. Tıpkı karbonhidrat gibi yağ içeriği de kedinin yaşı ilerledikçe besinlerden çıkartılmalıdır. Böyle bir durumda kediniz, sadece protein içeren mamaları tüketmelidir.
Kediniz aldığınız her mamayı yemeyebilir. Severek yediği ve ardından herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığı mamaları tercih etmeye dikkat ediniz. Kedinizin su içme alışkanlığı fazla değilse, susuzluk sorununu yaş mama kullanarak giderebilirsiniz. Yaş mama, sindirim için de kedinize büyük ölçüde kolaylık sağlar.
Sağlıklı Bir Kedi Maması Neler İçermelidir?
Fosfor, D vitamini, sodyum ve magnezyum bir kedi mamasında kesinlikle bulunması gerekenler arasında yer alır. Fosfor, kedinizin bağışıklık sisteminde düzenleyici rol oynar. Sodyum, vücudundaki PH dengesini sağlamak açısından gereklidir. Magnezyum, kedinizdeki sinir sistemi faaliyetlerinin yerine getirilebilmesi için gereklidir. Vücuda enerji depolayan ve kalsiyum dengesini düzenleyen içerik ise D vitaminidir.
Çiğ balık, çiğ yumurta gibi tüm çiğ hayvansal gıdalar, kedinizde zehirlenme riski oluşturacaktır. Onu bu tür besinlerden uzak tutmalısınız. Hepimizin çok severek tükettiği çikolata, tıpkı köpekler gibi kedilerde de olumsuz etkilere yol açar. Çoğu zaman bu etkilerin ölüme kadar yol açtığı gözlenir. Ağrısı olduğu zaman kedinize kafein içermeyen ağrı kesiciler vermeye özen göstermelisiniz. Kafein, kedinizin beslenmesine asla sokmamanız gereken bir içeriktir. Kedinizin herhangi bir böbrek yetmezliği durumu ile karşılaşmak istemiyorsanız, hiçbir şekilde onu üzümle beslememelisiniz. Yaş üzüm gibi kuru üzüm de böbrek yetmezliği sorunlarına yol açabilir. Beslenmesinde sürekli olarak süt bulunması, laktoz intoleransı sebebiyle kedinizde ishal bulgularına rastlamanızı sağlayabilir. Eğer bir şekilde süt ile beslemeniz gerekecekse, tercihinizi laktozsuz sütten yana kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Kedi mamalarında sarımsak ya da soğan bulunmayan ürünleri tercih etmeye çalışınız. İnsan için çok sağlıklı olsalar da kedilerin kan hücrelerinin bozulmasına neden olabilirler. Sarımsak ve soğan, yalnızca kediler için değil köpekler için de tehlikelidir. İçinde alkol bulunan herhangi bir yiyeceği tüketmemesine özen gösterin. Sadece 5 çay kaşığı alkollü içecek, kedinizin komaya girmesine yeter. Vermemiz gereken son detay, ton balığını kedinizin beslenme takviminden çıkarmalısınız. Bu gıdayı çok severler ama uzun vadede vücutlarına zarar verecektir.
Yukarıda, minik patili dostunuzun sağlıklı bir hayat sürebilmesi için nasıl beslenmesi gerektiğine dair bilgiler vermeye çalıştık. Sizinle tanışana kadar beslenmesine bu kadar dikkat edilmiyor olabilir. Bir arkadaşınızdan, barınaktan ya da sokaktan sahiplenmeniz hiç fark etmez, tanıştığınız ilk andan itibaren sevimli dostunuzun beslenme ve gelişim programını bilinçli bir veteriner ile takip etmelisiniz.