Kedi kumu nasıl seçilir? Kum seçerken dikkat edilmesi gerekenler ve kum kokusunun seçimdeki rolünü merak ediyorsanız, buyurun yazımıza.

Evde bir evcil hayvan bakmayı düşünen tüm hayvanseverlerin ilk kaygısı, kesinlikle temizlik konusudur. Belki bazı diğer evcil hayvanlar için temizlik konusunu düşünmeniz yerinde bir kaygı olacaktır ama söz konusu kediler olduğunda bu tip endişelere kapılmanıza pek fazla gerek yok. Çünkü bildiğiniz gibi kediler oldukça temiz çocuklardır. Tüylerini yalayarak, kendisini her daim temiz tutmasından, tuvalet ihtiyacı olduğunda yerini ezberlediği kumuna koşup ihtiyacını kedi kumunda gidermesine kadar; titizlik konusunda hiçbir hayvan tabir yerindeyse ellerine su dökemez. Bu titiz ve akıllı çocuklarımıza uygun bir yaşam alanı sunma şartının en başında, ona en uygun olan kedi kumunu seçmek geliyor. Eve bir kedi alıp onu sahiplenmek ve ardından tüm gereksinimlerini karşılamak üzere yapacağınız alışverişte öylece hiç araştırmadan kedi kumu almanız asla doğru olmaz. Zira kedi kumları çok çeşitli olup ve kedinizin türüne göre seçim yapmanızı gerektiren bir ürün grubudur. Doğal ve sentetik (kimyasal) olmak üzere iki tür kedi kumu vardır. Kimyasal kedi kumları, pek çok zararları olduğu için önerilmiyor.

1. Ağaç Talaşı

Genelde çam, meşe gibi ağaçlardan üretimi yapılsa da en çok tercih edileni çam talaşıdır. Tamamen doğal olması, zaten ilk etapta sizde kesinlikle bir sempati uyandırmış olmalı. Çünkü kediler de hijyen konusunda bizler kadar hassas bir bünyeye sahiplerdir ve bu temizliğe bizler gibi ihtiyaç duyarlar. Ağaç talaşı; sıvıyı bir sünger gibi tamamen emip kokuyu adeta içerisine hapseder. Özellikle çam ağacından elde edilen türünün hafif ve kendine özgü şahane bir kokusu vardır. Ağaç talaşı doğal ham maddeli bir kum olduğundan idrar yolu iltihaplarına yakalanmamak için iyi bir tercihtir. Üstelik tamamen organik olmasına rağmen, fiyat olarak en uygun kedi kumları arasında sayılabilir.

2. Diatomit Kedi Kumu

Diatomit maddesi fena sayılmayacak bir sıvı emme özelliğine sahiptir. Kum partikülleri ince yapılı değildir. Aksine, büyük tanelidir. Ancak buna rağmen istenen topaklanmayı sağlamaz. Bir kedi kumunun topaklanmasının istenme nedenini kısaca şöyle izah edebilirim; topaklansın ki dağılma olmasın ve böylece tüm idrar ile sıvı içinde kalsın. Ama her ne kadar kalın bir yapıda olsa da, inanılmaz düzeyde tozlu bir kedi kumudur. Bu durum da kediniz içine girdikçe tozların havaya kalkıp etrafa yayılması kaçınılmaz bir gerçek. Yani diatomit kedi kumu; her yönüyle diğer kedi kumlarına nazaran daha az sıvı emen ve pek de tercih edilme sebebi olmayan ama satışı aktif olarak devam eden bir kedi kumu çeşididir.

3. Bentonit (Kil) Kedi Kumu

Bentonit maddesi doğada çok az bulunan ve bu yüzden de bir miktar maliyeti yüksek kedi kumları arasındadır. Ancak bentonit maddesi kendi içinde ayrılan ve kendisini tamamen taklit eden; sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit olarak iki madde daha vardır. Ham bentonit bulunamadığı durumlarda, sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit de aynı işlevi görür ve ülkemizde olanları da bu iki maddedir. Elbette ithal ya da yerli kum seçmek tamamen size kalmış. Fakat en önemlisi içeriğini bilmeniz. Bu nedenle bentonit kedi kumunun içeriğinin her anlamda çok iyi olduğunu bilmenizi isterim. Sıvıyı süper hızda emip, aynı hızla topaklanma oluşması dışkıyı hemen fark edip temizlemeniz için büyük bir kolaylık sağlar. İdrarı da sıkılaştırıp aynı şekilde temizlemenizi kolaylaştırır. Kokuyu bastırma ve asla yaymama özelliğinin çok iyi düzeyde olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda, bentonit kedi kumunun oldukça avantajlı ve makul bir seçim olduğunu rahatlıkla söylememiz mümkün.

Kedi Kumu
Kedi Kumu

4. Silica Kristal Kedi Kumu

Sanıyorum ki silica kristal kedi kumu, en uzun süreli kullanılabilen kedi kumudur desem abartmış olmam. Çünkü bir kedi kumunda aranan tüm özellikler fazlasıyla onda bulunuyor. Kokuyu etkisiz hale getirip dağıtmadığı gibi ekstra bir rahatsız edici kokusu da yoktur. Emiciliği öyle yüksektir ki; idrarı ve hatta dışkıyı dahi saniyeler içinde emip topaklandığı için, siz sadece temizlemeniz gereken kısmı alıp tamamen kumu değiştirmek durumunda kalmıyorsunuz. Yani 30 günden fazla bir süre de geçse kumu değiştirmeden sadece pislik olan kısmı alarak kullanmaya devam edilebiliyor. Ayrıca yapısı itibariyle anti bakteriyel olduğu için, sterilizasyona dikkat edilmemesinden kaynaklanan mikrobik hastalıklara karşı iyi bir koruma sağlıyor. Her zaman hijyenik bir kedi ve temizliğini muhafaza eden ortak yaşam alanı da sizin için epey avantajlı bir durum. Ancak dipnot olarak belirtmeliyim ki; silica kristal kedi kumu fazlaca tozlu bir kumdur. Solunduğu zaman ciğerlerle ilgili bazı tahrişlere sebep olabilir. Bu kumun kullanımıyla ilgili olarak veterinerinize danışmanızda yarar var.

5. Aktif Karbonlu Kedi Kumu

Aktif karbonlu kedi kumu, içeriğindeki karbon kristalleri sayesinde özellikle kediniz tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra oluşan keskin ve kötü kokuyu çok iyi bir biçimde bastırır ve yok eder. Aynı zamanda sıvıyı ve dışkıyı mükemmel bir şekilde özümseyerek yayılmasını ve dağılmasını engellemiş olur. Aktif karbon parçacıklarının bir diğer özelliği ise hipoalerjenik yapısı ve sıfır toz oranına sahip olmasıdır. Kokusuz bir madde olan karbon; pek çok markanın ürettiği kedi kumlarında pudralı ya da çiçeksi kokularla da alıcıların tercihine sunuluyor. Doğal bir madde olan aktif karbon kumuna, elbette tamamen organik bitkisel aromaların eklenmiş olmasına özellikle dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Kedi Kumu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sokakta yaşayan bir kedinin ulu orta ve herkesin gelip geçtiği yolun ortasına tuvaletini yaptığına, sanırım hiçbirimiz şahit olmamışızdır. Ancak her ne kadar bir sokak kedisi tuvaletini; bulduğu bir toprağa ya da ücra bir yere yapıp, sonra da üzerini kapatıp pislik bırakmayacak şekilde bu ihtiyacını giderse dahi evde yaşayan bir kedi için bu durum geçerli olamaz. Bazı cins kediler her kumu kabul edip tuvaletlerini oraya yapmazlar. Bazıları da aşırı alerjik bir bünyeye sahip olduklarından yanlış seçilen kumlar deri hastalıklarından tutun da idrar yolu enfeksiyonları ve hatta üreme fonksiyon rahatsızlıklarına kadar sebep olabilir. Özellikle koku yapmayan, emici özelliği bulunup sızdırmalara karşı ekstra koruyucu olan ve ince yapılı olmayan kumlar kesinlikle en dikkat etmeniz gereken şeylerin başında geliyor. İnce kedi kumları solunum yolları için sıkıntılı sonuçlar doğurup aynı zamanda dokusundan dolayı topaklanması pek mümkün olmayacağından etrafa epey yayılıp temizlik konusunda sizi çıldırtan bir döngüye sokabilir. Bir diğer önemli konu ise kesinlikle doğal, içeriğinde kimyasal madde barındırmayan kumları seçmeniz. Doğal olmayan her şey; hem kediniz hem de size uzun vadede muhakkak ciddi zararlar verebilir.


Siz her ne kadar en iyi kedi kumu satın almış olsanız da, bu konuda son sözü söyleyecek olan merci kedinizdir. Çünkü afacan çocuklarımızın da bir tercihi ve beğenisi var. Pek çok kedi ebeveyninden duyduğumuz bir serzeniştir, sevimli patileri için en makul kedi kumunu seçtikleri halde kedisi tarafından sevilmediğini, kedisinin benimsemediğini bu yüzden kuma tuvaletini yapmadığını duyuyoruz. Böylesi durumlar başınıza geldiğinde belli bir süre deneme yanılma yöntemiyle gidip sonunda en doğru kararı vermeniz çok mümkün. Unutmayın, bu konuda patron o! Elbette kum seçimi konusunda yaşadığınız denemeleri bizimle paylaşarak başka pati dostlarımız için de yardımcı olmayı unutmayalım.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?