Kedi severler, kedilerin her türlü kokuyu ayırt edebileceği konusunu merak ediyorlar. Bu yazımızda kediler koku alır mı? sorusunu açıklayacağız.

Kedilerin çok zeki hayvanlar olduğunu biliyoruz. Sahibinin her dediğini anlayabilen ve ona koyulan kuralları hafızasına kaydedebilen zekaya sahipler. Bazı insanlar kedilerin geç algıladığını veya sahibini dinlemediğini söylese de bu tamamen yanlıştır. Kediler her şeyi anlayabiliyor bundan emin olun, sadece sahibini görmezden geliyor 😺 Kediler koku alır mı? veya sahibinin kokusunu alır mı? diye çok soruluyor. Mesela siz yemek yerken kediniz sizi görmese bile koku kabiliyeti çok yüksek olduğu için yemeğin kokusuna gelir. Siz de ”kedim benim yanıma geliyor” diye sevinirsiniz, fakat sizin için değil farklı koku aldığı için onu keşfetmeye gelir 😺 Fark etmiş olmalısınız ki, kediler her şeyi koklar, burun deliklerinin hızlıca büyüyüp küçüldüğünü görürsünüz.

Kedilerin mama harici, diğer nesneleri koklamasının sebebi, onları benimseme isteğidir. Yeni girdiği ortamı veya ilk defa gördüğü kişiyi koklayarak benimsemeye çalışır. Kedilerin burun anatomisine bakıldığında, normal hayvanların burnu gibi görülse de aslında çok yönlü burunları vardır. İnsanların koku alma duyusundan 10 kat daha fazla koku kabiliyetleri vardır. Kedilerin damaklarında ekstra koku algılayabilen organları vardır. Kedi ağzını açtığında veya diliyle burnunu yaladığı zaman damaktaki organ kokuyu algılar ve burun bölgesinden beyinde hipotalamus denilen bölgeye gönderilir. Bu sayede her türlü kokuyu hemen algılayabilir ve ayırt edebilir. Kedilerin koku alma kabiliyetini, gelin daha ayrıntılı öğrenelim.

Sahibinin Kokusunu Alır

Kediler sahibine ve evde yaşayan diğer fertlere çok düşkündür. Kedi sahibiyseniz, yanınıza gelerek sizi yaladığını veya özellikle bacaklarınıza sürtündüğünü görürsünüz. Aslında kendi kokusunu sizin üzerinize bırakır ve sizin has kokunuzu da kendine almış olur. Yani kokularınızı değiş tokuş yaparak, sizin kokunuzu benimsemeye çalışır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi piresine ne iyi gelir ?

Aynı işlemi yaşadığı ortama da uygular. Mesela yattığı yatağa, mama kabına, oyuncaklarına ve diğer eşyalara kokusunu bırakarak, kokularını daha kolay almayı sağlar. Kediniz uyurken bile evde girdiğiniz zaman sizin kokunuzu alarak hemen yanınıza gelir. Yani kediler koku alır mı? diye düşündüğümüzde çok yüksek oranla koku aldığını söyleyebiliriz.

Kediler Koku Alır mı?
Kedilerin Koku Algıları

Eşyaların ve Mamaların Kokusunu Alır

Kedilerin burunları çok gelişmiş olduğu için sahibinin yaptığı ve yediği yemeklerin kokusunu alır ve hemen yanına gelir. Hatta kediler kokuları hafızasına kaydettiği için sürekli yaptığınız ve yediğiniz yemek varsa, o kokuya alıştığı için sadece koklar ve tepki vermez. Kediniz uyuduğu zaman bile evde farklı ve daha önce hiç koklamadığı kokuyu algılarsa hemen uyanır ve kokunun kaynağını bulmaya çalışır. Kedinizin mamasını ondan habersiz değiştirdiyseniz, bunu hemen algılar ve koku değişikliğinden dolayı mamayı yemeye çekinebilir.

Sadece mama değil, tuvalet kumunun bile kokusunu benimsediği için kumu değiştirdiğiniz zaman önce koklar, eğer hoşuna giderse tuvalet ihtiyacını giderir. Özet olarak kediler yemeklerin ve mamaların kokusunu hemen alır ve ilgisini çekerse keşfetmeye gider.

Kediler değişikliklerden hoşlanmaz çünkü her eşyasına kokularını bıraktığı için eşyaların yeri değişirse veya farklı eşya gelirse hoşuna gitmez ve tepki göstermek için davranış bozukluklarında bulunabilir. Kedinizin mama, su ve tuvalet eşyalarını değiştirmeden önce kokusunu bırakması için ona biraz zaman tanımalısınız. Eski eşyasından küçük bir parça alarak yeni eşyasına koyabilirsiniz. Bu sayede kokusunu aldığı için yeni eşyaya alışması kolay olacaktır.

Yabancı Kedilerin Kokularını Alır

Kediler, diğer kedilerin kokularını algılamakta çok ustalardır. Kedi sahibiyseniz, eve başka kedi girdiğinde hemen onun kokusunu alır ve bu durum hiç hoşuna gitmez. Kedinin mama veya su kabını başka kedi kullanırsa asla ondan bir şey yiyip içmez ve tepki göstermek için agresif tavırlar sergileyebilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Sıcaktan Etkilenir mi? Nasıl Serinletilir?

Özellikle dişi kediler kızgınlık dönemlerinde farklı bir koku salgılarlar. Erkek kedilerde bu kokuyu alır ve kızgınlık dönemindeki dişi kediyi tespit edebilir. Ayrıca kedilerin burunları çok gelişmiş olduğu için diğer kedilerin kokularını alarak tehlikeli veya dost canlısı olduklarını hemen anlayabilir.

Kediler Koku Alır mı?
Kedilerin En Sevdiği Kokular

Kedilerin En Sevdiği Kokular

Kediler koku alır mı? diye sorduğumuzda, çok yüksek oranla koku alma kabiliyetleri olduğunu öğrendik. Her kedinin sevdiği kokular farklı olsa da genel olarak kediler hangi kokuları çok seviyor? öğrenelim.

  • Kedi Nanesi (catnip),
  • Zeytin,
  • Bazı meyveler,
  • Çamaşır suyu,
  • Mama,
  • Yemekler,
  • Kekik,
  • Bazı çiçekler.

Şeklinde en sevdiği kokuları sıralayabiliriz. Kedinize arada sırada sevdiği kokuları önüne koyarak, stresten uzak kalmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle kedinize ilaç içirmeniz gerekiyorsa önce meyve koklatarak ilaç içirebilirsiniz. Bu sayede rahatladığı için ilaç içmesi kolaylaştırabilirsiniz.

Kedilerin Nefret Ettiği Kokular

Kedilerin çok sevdiği kokular olduğu gibi nefret ettiği kokular da mevcuttur. Bakalım kediler hangi kokuları sevmiyormuş, öğrenelim.

  • Portakal,
  • Limon,
  • Greyfurt,
  • Bazı kumaş kokuları,
  • Kirli kum kabı,
  • Muz,
  • Bozuk balık,
  • Biber,
  • Diğer kedilerin kokusu,
  • Bazı sabunlar.

Diyerek kedilerin en sevmediği kokuları sıralayabiliriz. Kediler koku alır mı? diye düşündüğünüzde en sevmediği kokuları hissettiğinde nasıl kaçtığına şahit olabilirsiniz.


Kedilerin dünyasına göz attığımız zaman koku duyularının ne kadar güçlü olduğunu öğrenmiş olduk. Yazımız hakkında fikir ve düşüncelerinizi mutlaka bekliyor olacağım!

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?