Kediniz hamileyse ve torun bekliyorsanız, bu süreçte ne yapacağınızı bilmeyebilirsiniz. Kedilerde doğum süreci ve belirtilerini detaylıca açıkladık.
Dünyanın en güzel canlılarından biri olan kediler, hem hayatımızı güzelleştiriyor hem de onlarla aynı çatı altında yaşadığımızda kendimizi daha pozitif hissediyoruz. Dış görünüşlerinin tatlılığı ve sempatikliği ile beraber, davranışlarıyla da bizi güldürebiliyorlar. Eğer bir kedi sahibiyseniz, yaşı ilerledikçe onu çiftleştirmeyi ve torun sahibi olmayı isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun, kendi çocuğu olması ve ondan bir parçayı sahiplenmeniz harika bir duygu olacaktır.
Her kedi çiftleştikten sonra hamile kalma süresi değişkenlik gösterebilir. Kimi kedi çiftleştikten kısa süre sonra hamile kalırken, bazı kedilerin süresi uzayabilir. Kedilerin ilk doğumu ne kadar kolay gibi görünse de aslında anne kedi için bir hayli zordur. Çektiği sancılar ve doğum esnasında gelişen bazı komplikasyonlar onu zorlayabilir veya yavrularında birkaç hastalığa neden olabilir. Kedilerin doğumu hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız kedinizin doğumu daha kolay gerçekleşecektir.
Kedilerin Doğum Süresi
Kedi sahipleri, kedisinin hamile olduğunu anladıktan sonra doğum süresinin ne kadar olduğunu merak ediyor. Kedinizin doğumunu hesaplayabilmeniz zor olabilir, fakat doğum sürecini tahmin edebilirsiniz. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, istisna durumlar hariç tüm kedilerin doğum süresi aynıdır. Yani kadınların hamilelik süresi bazı sakıncalı durumlar dışında genellikle 9 ay sürdüğü gibi, kedilerin de doğum süresi yaklaşık 8-9 hafta sürmektedir. Eğer kedinizin doğum süresini gün olarak hesaplıyorsanız kediler kaç günde doğum yapar? diye düşünebilirsiniz. Yaklaşık olarak 56-67 gün olarak belirtebiliriz.
Kedinizde erken doğum riski oluşursa veya hamilelik süresi 8-9 haftayı geçerse mutlaka bir sıkıntı var demektir ve hemen veterinere gitmelisiniz. Doğum süresi erken veya geç gelişen kedilerde iç parazit gibi hastalıklardan dolayı düşük veya anne karnında ölme gibi durumlar gerçekleşebilir. Ölen kediler, anne kediye zarar verebilir hatta hayatını tehlikeye atabilir. Kediniz hamileyse mutlaka ilk günlerde kontrolden geçirmelisiniz. Yani kediler kaç ayda doğum yapar? diye sorarsanız, 2-2,5 ay arası olarak cevaplayabiliriz.
Kedilerde Doğum Belirtileri
Kediniz hamileyse ve artık günlerinin sonuna yaklaştıysa, onda gözle görülür değişiklikler fark edeceksiniz. Kediler ne zaman doğum yapar? diye merak edebilirsiniz. Kedinizde şu belirtileri gördüğünüzde, doğumun çok yaklaştığını anlamalısınız;
- Davranışında büyük bir değişiklikler görülür. Yani normalinden daha sakin ve içine kapanık ruh halinde bürünür,
- Doğuma yaklaştıkça iştah artar ve her zamankinden daha fazla yemeye başlar. Doğuma saatler kaldıysa birden iştahı kesilebilir,
- Kedinin memeleri büyür, gelişir ve kızarır. Memelerinden krem kıvamında salgı aktığını görebilirsiniz ve bu doğumun yaklaştığını belirtir. Bu salgı anne kedinin kolostrum adı verdiğimiz ilk sütüdür. Kedinin doğum yapacağı nasıl anlaşılır? sorusunun en bariz belirtisidir.
- Doğumu yaklaşan kedinin vücut ısısı normalinden daha düşük olabilir,
- Karın bölgesinde şişkinlik ve dokunduğunuzda sertlik hissetme,
- Sürekli miyavlama ve sanki bir şey arıyormuş gibi evin içinde gezinir. Aslında doğum yapacağı güvenli bölgeyi seçer,
- Sıklıkla sizin yanınıza gelir ve temas etmek ister.
gibi belirtiler kendini gösterebilir. Kedinin doğuracağı gün nasıl anlaşılır? diye sorarsanız, yukarıda bahsettiğimiz belirtileri gördüğünüzde birkaç gün sonra kedinizin doğum yapması kesindir.
Kedi Doğumu Kaç Saat Sürer?
Kediler doğum yapacağını anladığı zaman ağlıyormuş gibi sesler çıkarır ve belli etmeseler de sahibine temas etmek ister. Doğum anında acı ve sancı çektiği için sürekli hareket edebilir veya pozisyon değiştirebilir. Doğum sancıları başladıktan yarım saat sonra ilk yavrusunu doğurması ihtimaldir. Yavrularını kaç saatte doğuracağı tamamen anne kediye bağlıdır fakat 1-2 saat arayla anne kediyi kontrol etmelisiniz. Kedi doğumu ne kadar sürer? diye düşünürsek, bazı kedilerin doğum süresi uzun sürer ve birkaç yavru doğurduktan sonra 4-5 saat sonra kalan yavruyu da doğurabilir.
Kediler kaç günde doğum yapar? diye bir şey yoktur, çünkü kedilerin doğumu en fazla 24 saatini alabilir. Kediler ilk doğumda en fazla 5 tane yavru dünyaya getirebilir. 5’in üzerinde yavru doğurması çok rastlanılmayan durumdur. Kedisi doğum yapan sahipler, doğumunun bittiği nasıl anlaşılır? konusunda bilgi sahibi olmayabilir. Kedinin doğumu bittiğinde belirtileri normale döner ve tüm yavrularını uzun süre temizler. Anne kedi sahibinin yanına giderek veya evin içerisinde normal şekilde yürüyerek doğumunun bittiğini anlatmaya çalışır.
Kediler Nasıl Doğum Yapar?
Kedi doğum yapacağı gün bunu anlayabilirsiniz ve kedi doğumunu kolaylaştırabilirsiniz. Kedi doğumu nasıl başlar? diye sorarsanız, anne kedinin dili dışarda vaziyette hızlı nefes alıp vermesinden veya değişik vücut hareketlerinden doğumun başladığını fark edebilirsiniz. Kedinin alt kısmına pamuklu battaniye veya yorgan gibi bir şey örterek, doğan yavruların sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz. Kedi sahipleri, kedinin doğuracağı nasıl anlaşılır? diye merak ediyorlar. Kedi yan yatarak bacaklarını hafif aralar ve doğum pozisyonuna girer. Bu hareketinden sonra kedinin doğuracağını anlayabilirsiniz.
Genellikle ilk önce kafa veya kuyruk kısmını görmeniz olasıdır. Kedimin doğumu bitti mi? diye acele etmeden kedilerin doğum sürecini sabırla beklemeli ve doğum bitene kadar yavrularına dokunmamalısınız. Bazı kediler doğumda hassas olduğu için yavrusuna dokunmanızı istemez veya yavrusunda insan kokusu alınca yanına yaklaştırmayabilir. Doğum bitince ve yavru kedilerin ilk çiş ve kaka süreci tamamlandıktan sonra elinize alıp sevebilirsiniz. Kediniz size güvendiği için yavrularını emanet edecektir.
Kedi Doğumu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kedi sahipleri, tüylü dostunun doğumuyla ilgili birçok sorunun cevabını merak ediyor. Sizler için en çok sorulan soruları cevaplandırdık.
Yeni doğum yapan kedi tekrar ne zaman hamile kalabilir?
Kediler 1 yılda 3 kez doğum yapabilir. Yeni doğum yapmış kedi birkaç ay sonra tekrar hamile kalıp, doğum yapabilir.
Kediler doğum yaptıktan sonra ne yapar?
Kediler doğum yaptıktan sonra yavrularının göbek bağını ağzıyla koparır ve onları temizler. Doğumdan sonra yavrularını emzirmekle meşgul olur. Anne kedi bu süreçte oldukça halsiz ve bitkin görünebilir.
Kediler doğumdan sonra ne zaman kızgınlığa girer?
Doğum yapan kedi yaklaşık 6-7 hafta sonra kızgınlığa girebilir. (Her kediye göre süreç değişebilir)
Kediler hangi ayda doğum yapar?
Kedilerin doğum yapması için gerekli olan herhangi bir ay yoktur. Bilim insanlarına göre kedilerin doğum yapması gereken ocak ve eylül ayları arasıdır.
Kedinin doğuracağını nasıl anlarız?
Kediler doğum yapacağının sinyallerini verir. En bariz belirtisi sürekli doğum yapacağı bölgeyi yalar, meme bölgesi kızarır ve büyür. Ayrıca sürekli pozisyon değiştirerek, doğum pozisyonunu almaya çalışır.
Merhaba kedim hamile ve bu akşam saat10’a doğru sarı bir sıvı idrar kaçırması oldu ve sürekli karnini ovduruyor ama kasılma falan yok ve pes pese 3 kere kuluna gitti tuvaletini yapmak için ama minicik bir sıvı yapabildir diskisini yapmış gibi değildi bir sorun olabilirmi
Merhaba benim kedim nefes sıklaşması harici hertürlü belirtiyi verdi ama hala doğum olmadı.yüzüstü yatıp duruyor. Sürekli yerde çok nadiren kutusunda battaniye üzerinde yatıyor. Doğum olması gerekmiyormu? Çok tedirginim.
Veteriner hekime gitmeniz sağlıklı olacaktır.
Merhaba, benim kedim de bugün hamileliğinde 64. gününde. Öğlen 12.00’de sarı sıvı geldi ama hala kasılma veya doğum belirtisi yok. Sadece beni odaya götürüp kendini okşatıyor. Acaba ne yapmalıyım? saat 22.00 olmak üzere. Hala doğum yapmadı sancısı da yok
Merhabalar, kusura bakmayın yorumunuzu anca gördüm. Doğum oldu mu acaba? 🙂
Merhaba, benim sorum kedim 64 günlük hamile bugün çok değişik hareketlere girdi. Sürekli beni takip ediyor kucağıma yatıp saatlerce karnını okşatıyor ve ara ara bir şey ister gibi miyavlıyor bugün doğum olur mu ki?
Kesinlikle bugün doğum olur demek yanlış olur. Fakat doğum çok çok yakınlarda görülüyor, hayırlı olsun şimdiden 🙂