Japon balıklarının yemlerini yememesinin altında birçok neden bulunmaktadır. Günlük olarak balıkların ve akvaryumun durumu kontrol edilmelidir.
Japon balıkları aniden yemlerini yemeyi bıraktılarsa bu hiç iyi bir şey değildir. Mutlaka ya akvaryumda iyi gitmeyen şeyler vardır ya da hastalık meydana gelmiştir. Genellikle yeni Japon balığı alanlar henüz tecrübesiz oldukları için akvaryumda yapılması gerekenleri bilmezler ve maalesef balığını kaybetmiş olurlar.
En önemlisi Japon balığı sahiplenmeden önce akvaryumun ve balıkların genel özelliklerini araştırarak bilgi sahibi olmalıdırlar. Japon balığı bakımı çok kolay gibi görünebilir ama aslında çok zordur. Gerçekten maddi, manevi ve zaman aralığı hazır olunduğunda Japon balığına bakmaya başlanmalıdır.
Akvaryumun Su Sıcaklığı
Japon balıklarının yemlerini yememelerinin en büyük sebebi su sıcaklığının düşmesi veya artmasıdır. Tüm balıkların mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamaları için belirli su sıcaklıkları vardır. Mesela Japon balıklarının bulunduğu akvaryumun su sıcaklığı ortalama 20-21 derece olmalıdır. Her bir Japon balığı için 10 litre su koyulması gerektiği için akvaryum büyüklüğü de ona göre uygun olmalıdır. Japon balıklarının birçok türü olduğu için bazıları soğuk suda yaşarken bazıları da ortalama sıcaklıkta yaşamalılar. Basit Japon balığınız varsa su sıcaklığına dikkat edilmeli veya ayarlı ısıtıcı koyulmalıdır.
Akvaryum Suyunun Ph Değeri
Japon balıkları her Ph değerinde yaşayamazlar. Sağlıklı yaşayabilmeleri için Japon balığı olan Akvaryum suyunun Ph değeri 6-7,5 oranında olmalıdır. Akvaryuma asla çeşme suyu, bayat su, arıtma suyu veya kaynatılmış su eklenmemelidir. Bu su çeşitleri balıkların sağlıklarını bozabilir. En güvenilir su çeşidi bilinen markada hazır su veya birkaç gün bekletilmiş sudur.
Akvaryumun Temiz Olmaması
Şöyle düşünebiliriz: bizler günlerce temizlenmemiş ve kirli olan mutfakta yemek yiyemeyiz. Aniden iştahımız düşer ve ortamdan rahatsız oluruz. Aynı şey Japon balıkları içinde geçerlidir, akvaryumları kirli olduğu zaman bunu algılarlar ve iştahları kesilir. Hatta çoğu zaman Japon balıkları, akvaryumları kirli diye rahatlıkla gezinmezler ve sadece bir bölgeyi seçerek günlerdir orada da durabilirler. Eğer akvaryumları haftalık olarak temizlenmezse oksijenleri düşer ve hastalanabilirler. Yani bir nedenden dolayı birçok sorun oluşabildiği için dikkat edilmelidir.
Akvaryumun Ölçüsü
Japon balıkları dar ve küçük akvaryumlardan nefret ederler. Eğer akvaryumda sadece bir Japon balığı yaşayacaksa orta boyutta olabilir ama birçok Japon balığı olacaksa mutlaka büyük olmalıdır. Aksi takdirde erkek Japon balıkları bölgeleri korumak için diğer balıklara agresifleşebilir ve saldırganlık gösterebilir. Dişi Japon balıkları ise bu durumu sevmeyecekleri için strese girebilirler ve yemlerini yiyemezler. Bu sürekli böyle devam ederse maalesef Japon balıklarının ölümüne neden olabilir. Bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için 100X60X50 ölçülerinde akvaryum alınabilir.
Aydınlatma Sorunu
Genel olarak Japon balıkları yeterli ışıkta daha güzel beslenirler. Akvaryumun koyulduğu yer karanlık, loş veya az ışıklıysa mutsuz olurlar ve yeterince yem yiyemezler. Bunu engellemek için gün ışığı, beyaz ışık veya mavi tonlarında aydınlatma alınmalıdır. Aydınlatma bozulduğunda veya yeterince ışık vermediğinde Japon balıkları strese girerler ve aniden yem yemeyi bırakırlar. Bunu gören sahipleri de hastalandıklarından şüphelenerek hemen veterinere danışırlar. Bunun için sürekli aydınlatma kontrol edilmeli ve Japon balıklarının aydınlatmadan mutlu olup olmadıklarına bakılmalıdır.
Yeni Balık Gelmesi
Tıpkı çocukların evlerine başka çocuk geldiğinde rahatsız oldukları gibi Japon balıklarının da hiç hoşlarına gitmez. Yeni balık alındığında akvaryumdaki yemlere hiç gitmeden direkt saklanacak yer ararlar. Akvaryumdaki balıklar yabancı olduğu için ilk başta onlara güvenmezler ve iştahları azalır. Aynı şey akvaryumdaki Japon balıkları içinde geçerlidir, yeni balık geldiği için rahatsız olurlar ve yemlerini yemezler. Yeni balığın hemen akvaryuma koyulması yerine birkaç gün ayrı akvaryumlarda yaşamalı ve diğer balıklara alıştırılmalıdır. Bu sayede her iki akvaryumdaki balıklarda rahatsız olmazlar ve yavaş yavaş birbirlerine alışırlar.
Balıkların Hastalanması
Japon balıklarının yem yememelerinin tüm sebeplerine bakıldığında, her şeyin yolunda olduğunu düşünüyorsanız hemen aklınıza ”Japon balığı yem yemiyor neden?” sorusu aklınıza gelebilir. Bu durumda balığın hastalandığı ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle balığın yemini yememesi, sürekli kenarda durması, saklanması, kısıtlı hareket etmesi veya vücudunda değişiklikler olması hastalandığının kesin belirtisidir. Hastalıklar diğer balıklara bulaşabileceğinden hemen hasta olan balık akvaryumdan alınır ve diğer akvaryuma eklenmelidir. Durum kötüye gidiyorsa hiç beklemeden veterinere danışılmalı ve kliniğe giderek durumuna bakılmalıdır.