Japon balıklarının ömürleri çok kısa oldukları bilinse de aslında uygun yaşam alanı sağlandığında uzun yıllar yaşayabilirler.

Hepimiz mutlaka Japon balığı beslemişizdir ya da çok yakından tanıdığımız birisinin Japon balığı beslediğine şahit olmuşuzdur 🙂 İnsanlar arasında Japon balığının çok yaşamadığı, hassas olduğu, ilgi çekici olmadığı ve basit bir balık olduğu söylenir. Aslında Japon balığı dört dörtlük bakıldığı taktirde çok uzun yıllar boyunca sahiplerine dostluk edebilirler. Peki, Japon balığı akvaryumu nasıl olmalı? en ayrıntılı şekilde tüm merak edilenlere yazımızda yer verdik.

Akvaryum Seçimi

Öncelikle sahiplendiğiniz balık türünün nerede yaşayacağına karar vermelisiniz. Bu konuda iki şansınız var: balığınız ya fanusta ya da akvaryumda yaşayacak. Balığın boyutu her ne kadar küçük olsa da fanus gibi dar bir alanın içerisinde rahat edemeyecektir. Ayrıca fanusun içerisinde, akvaryumda bulunan ekipmanlar olmayacağı için balık huzurlu ve sağlıklı bir şekilde yaşayamaz.

Seçeceğiniz akvaryum hem göze hitap etmeli hem de balığa uygun olmalıdır. Seçeceğiniz akvaryum modeli her ne olursa olsun mutlaka büyük olmalıdır. Maddi açıdan biraz zorlayabilir ama büyük akvaryum hem kişi hem de balık için avantajlı olacaktır. Örnek olarak 100 cm (boy) x 50 cm (genişlik) x 50 cm (yükseklik) 100x50x50 ölçülerinde akvaryum seçilebilir.

Japon Akvaryumu
Japon Akvaryumu

Akvaryumun Yerini Belirleme

Balıklar çok korkak ve hassas canlılardır. Akvaryuma dokunulduğu zaman hemen korkarlar, dışarıdan gelecek bir sesten hemen irkilirler ve strese girebilirler. Evde çocuk veya evcil hayvan varsa dikkatlerini çekecekleri için akvaryumun yanına gidebilirler. Özellikle akvaryumun kapağı yoksa çocuklar ellerini, hayvanlar da patilerini sokarak balıkları rahatsız edebilirler.

Bunu önlemek için ya akvaryum kapağı takılmalı ya da evin en sessiz, şiddetli ışık olmayan, zaman geçirilmeyen, rüzgar, güneş almayan ve sakin bir oda tercih edilmelidir. Ev kalabalıksa akvaryumun misafir odası, kitap odası, giyinme odası, boş odada bulunması iyi olacaktır. Eğer ev kalabalık değilse salon veya oturma odasında yer alabilir.

Akvaryum Ekipmanları

Akvaryum modelini ve ölçülerini seçtikten sonra mutlaka bazı ekipmanlara ihtiyaç vardır. Akvaryum alır almaz su doldurup balıkları içine yerleştirmek çok yanlış bir hareket olacaktır. Akvaryum her ne kadar dört dörtlük olursa balıklar sağlıklı ve uzun yaşarlar. Kişinin gerek görmediği ekipmanlar olabilir ama akvaryumda bulunması gereken bazı ekipmanlar şunlardır:

Strafor

Akvaryumun eşit olarak sabit durabilmesi, çatlamaması, en ufak temasta sağa sola gitmemesi ve sarsılmaması için alt kısmına strafor yerleştirmek gerekir. Eğer akvaryumun zeminine strafor veya daha güçlü bir ekipman yerleştirilmezse en ufak darbede akvaryum çatlayabilir ve balıkların sağlığı tehdit altına girebilir.

Hava Motoru

Akvaryumda olmazsa olmaz ekipmanlardan birisi de hava motorudur. Balıklar solungaçları sayesinde solunumlarını gerçekleştirirler ve suda yaşasalar bile mutlaka oksijene ihtiyaç duyarlar. Hava motoru da akvaryuma yeterli oksijen salınmasında yardımcı olacak bir üründür. Mutlaka akvaryumda bulunması gerekir.

Japon Balığı Kumu
Japon Balığı Kumu

Isıtıcı

Balıkların sağlıklı bir şekilde yaşamaları için suyun belirli oranda sıcak olması gerekir. Bu sıcaklık konusu her balık türünde farklılık gösterebilir. Su fazla sıcak ve soğuk olursa balıklar şoka girebilir ve bu ölüme bile götürebilir. Isıtıcı akvaryumun her yerine eşit olarak dağılacağı için balıklar olması gereken su sıcaklığında yaşayacaklardır.

İlgili yazı: Japon Balığı Akvaryum Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Filtre

Akvaryumun olmazsa olmaz ekipmanlarından birisi de filtredir. Kullanılan filtre akvaryumdaki suyun bir kısmını alır, temizler ve tekrar akvaryuma salar. Yani sizin anlayacağınız suyu sürekli devir daim yapar. Akvaryumun temiz olması, suyun doğallığını kaybetmemesi ve balıkların sağlıklı kalabilmeleri için filtre çok nemlidir.

UV Filtre

Ultraviyole filtreler akvaryumda bulunan mikroorganizma ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca mantar gibi sorunun önlenmesinde de büyük ölçüde engellemiş olur. UV filtre akvaryumda sürekli açık kalması gereken bir ekipmandır. Bu sayede balıkların daha sağlıklı bir şekilde hayatta kalmalarına yardımcı olur.

Işıklandırma

Balıkların daha iyi görünmesi hem de onların etrafını ve yemlerini iyi görmeleri için ışıklandırma önemlidir. Balıklar güçlü ve renkli ışıklardan pek hoşlanmadıkları için ayarlanması iyi yapılmalıdır. Orta veya düşük derecede ışık ayarı yapılarak kendilerini streste hissetmeleri engellenmelidir. Ayrıca her renkte ışık seçilmemesine özen gösterilmelidir. Mesela beyaz, gün ışığı veya mavi renkte ışık seçilebilir.

Kepçe

Balıkların suyunu değiştirirken farklı bir yere almak gerekir. Balıklar asla elle alınmamalıdır, bunun yerine balık yakalama kepçesi kullanılmalıdır. Kepçe kısmı fileli olduğu için balıklara zarar vermeden yakalamaya yardımcı olur. Akvaryum alırken mutlaka bu ekipmanın da alınması gereklidir.

Japon Balığı İçin Akvaryum Nasıl Olmalı?
Japon Balığı İçin Akvaryum Nasıl Olmalı?

Akvaryum Sifonu

Akvaryumların dibinde kumlar, kirler ve artıklar yerleşebilir. Bunlar temizlenmezse balıkları etkiler ve sağlıklarını bozabilir. Akvaryumu temizlemek için dip sifonu yani akvaryum sifonuna ihtiyaç olacaktır. Arada sırada dip sifonunu kullanarak akvaryum dibi temizlenmelidir.

Buhar Camı

Akvaryuma takılan sürgülü veya kapalı buhar camı zorunlu değildir. Akvaryumdaki doğal suyun buharlaşıp uçmamasını engeller. Uçan sular gerisinde tortu bırakacağı için suyun kalitesini ve doğallığını bozar. Akvaryuma buhar camı takılırsa bu olumsuz durumlar engellemiş olur ve evde rutubet oluşumu yaşanmaz.

Akvaryum İçi Dekorasyonu

Akvaryum seçimi ve ekipmanları kadar iç dekorasyonu da çok önemlidir. Balıkların kendilerini streste hissetmemeleri, psikolojik olarak rahat olmaları ve sağlıklı bir şekilde yaşamaları için akvaryum dekorları dört dörtlük bir şekilde yapılmalıdır. Akvaryum dekoru tamamen kişiye bağlı olsa da balıkların psikolojik sağlıkları için bunlar gereklidir:

Arka Fon Seçimi

Akvaryumun daha güzel ve ilgi çekici görünmesi için fonlar kullanılıyor. Bu fonlar tek renk, çeşit renkler, manzara, su, deniz, okyanus, kayalık, ağaç, taş, yeşillik, balık, çiçek, bitki vb. gibi tema şeklindedir. Düz veya çeşit renkli fonlar kullanmak yerine akvaryumun daha hoş görünebilmesi için belirli tema üzerinde duran fonlar kullanılmalıdır. Akvaryumda fon kullanmak zorunlu değildir ama balıkların kendilerini özgür sularda ve kendi doğalarında hissetmesini sağlamak önemlidir.

Kayalar ve Taşlar

Akvaryumun olmazsa olmaz dekorlarından birisi de kayalardır. Lav taşı, deniz taşı, dolomit taşı, falez taşı, granit veya kum kayası temin edilebilir. Akvaryuma her kaya ve taş koyulmayacağı için detaylı araştırılmalı ve herkes tarafından kullanılan dekor ürünleri tercih edilmelidir.

Köprü

Balıklarda oyuncu hayvanlar oldukları için dekor ürünlerinin arasından geçmeyi çok severler. Akvaryumda taş ve kayalardan sonraki en önemli dekor ürünü köprülerdir. İlgili yerlerde o kadar çok köprü çeşidi var ki hangisini alacağınızı şaşırabilirsiniz. Japon Balıkları için iyisi köprülerin alt kısmının açık olduğu çeşitlerden seçilmelidir. Balıklar köprülerin alt kısmından dilediğince geçmeli ve vakit geçirmelilerdir.

Bitkiler

Akvaryumun en değerli dekorlarından birisi de bitkilerdir. Akvaryumda yapay bitkiler kullanılabilir ama suyun içerisinde aşınacağı için kimyasal madde salabilirler, kolaylıkla kir tutabilir ve sert oldukları için balıklara zarar verebilir. Bunun yerine canlı ve yararlı bitki çeşitleri kullanılmalıdır. Genellikle şu bitkiler kullanılır:

  • Seratofilum,
  • Elodya,
  • Brazilian Pennywort
  • Amazon Kılıcı,
  • Java Yosunu,
  • Eğrelti Otu
  • Cüce Otu,
  • Anubias,
  • Echinodorus.

Japon balıkları sadece yem ile beslenmezler aynı zamanda et, bitki ve sebze yiyerek de beslenebilirler. Akvaryuma canlı bitki eklenildiğinde hem görsel açıdan hoş duracak hem de Japon balıkları bu bitkilerden beslenerek daha sağlıklı olacaklardır.

Japon Balığı İçin Akvaryum Kumu
Japon Balığı İçin Akvaryum Kumu

Akvaryum Kumu

Japon balıkları kumla oynamayı ve ağızlarına alıp geri tükürmeyi çok severler. Kumun ince taneli olması onlar için çok önemlidir. Seçilen kum akvaryuma yerleştirilmeden önce mutlaka osmoz suyla yıkanmalı ve ardından akvaryuma yayılmalıdır. Eğer osmoz suyla yıkanmazsa kumun üzerine su ekledikten sonra akvaryum suyu kirli gibi duracaktır. Akvaryumda şu kumlar kullanabilir:

  • Mercan kırığı,
  • Midye kırığı,
  • Dere kumu,
  • Lav kırığı,
  • Kuvars kum,
  • Kalsiyum karbonatlı kum,
  • Silis kum.

Akvaryumda illa kum kullanılacak diye bir kural yoktur zemin tamamen boş olabilir. Japon balıkları kumu sevdikleri için akvaryuma eklenilmesi gereklidir. Ayrıca akvaryum kumları onların sağlıkları için de çok faydalıdır. Seçilen kum türü akvaryumun her yerine eşit olacak şekilde 4-5 cm kalınlığında yayılmalıdır.

Ekipmanların Gizlenmesi

Akvaryumun içindeki ekipmanların gizlenmesi gerekmektedir. Hem görsel olarak hoş durmuyor hem de balıklar yanlışlıkla çarparak kendilerine zarar verebilirler. Ulu orta durması yanlış bir hareket olduğu için çeşitli dekorlarla gizlenmesi gerekir. Filtre, ısıtıcı, motor, kablolar, hortum vb. gibi ekipmanları akvaryumun köşesine alarak sabitlenmelidir. Önüne kule, kayalık, köprü, biblo vb. gibi dekor ürünü ekleyerek ekipmanlar saklanmalıdır.

Su Sıcaklığı

Akvaryum suyu her Japon balığı başına 20 litre eklenilmelidir. 2 tane Japon balığının aynı akvaryumda yaşadığını düşünürsek 40 litre kadar su eklenilmesi gerektiği bilinmelidir. Aslında bu akvaryumun büyüklüğüne göre de değişkenlik gösterebilir. Bu litre suyun sıcaklığı ortalama 20-25 C kadar olmalıdır.

Japon balıkları soğuk suyu sevdikleri için bu sayısal oranların azaltıp çoğalmaması gerekmektedir. Piyasadaki ısıtıcılar akvaryuma takıldığında belirli sıcaklığa geldiklerinde daha üst seviyeye çıkmaması için otomatik olarak dururlar. Japon balığının sağlığı için mutlaka akvaryuma ısıtıcı almalı ve suyun sıcaklığı kontrol edilmelidir.

Su Değişimi

Akvaryumun su değişimi çok tartışılan bir konudur. Bazı balık severler haftada 1 suyun değiştirilmesini bazıları da aylık olarak yapılması gerektiğini söylüyorlar. Öncelikle mutlaka belirli aralıklarla akvaryum suyunun değiştirilmesi gerekir.

Değiştirilmezse suyun kalitesi oldukça düşer, doğallığını kaybeder, balıkların sağlıkları etkilenir, kötü kokular gelir, mikroorganizmalar ortaya çıkar ve yosunlar meydana gelebilir. Akvaryum suyu değişimi sırasıyla şöyle yapılır:

  • Akvaryum ekipmanlarının fişleri mutlaka çıkarılmalıdır,
  • Su değişimi tamamen yapılmaz. Sudaki yararlı mineralleri kaybetmeden doğal su kazandırılmalıdır. Suyu yüzeyden değil mutlaka dipten değişim yapılmalıdır,
  • Dipten değişim yaparken kum karıştırılmamalıdır,
  • Dipten değişim yapıldıktan sonra akvaryuma eklenecek suyun en az 1 gün dinlenmiş olması gerekir,
  • Akvaryuma eklenecek su sıcak değil soğuk olarak doldurulmalıdır,
  • Suyu eklenecek kova temizlik kovası değil sadece akvaryum suyu kovası olmalıdır. Temizlik yapılan kovayla akvaryuma su koyulursa dibinde görülmeyen artıklar akvaryuma girecektir. Haliyle balıklar zehirlenebilir veya ölebilir,
  • Suyu akvaryuma eklerken birden dökülmemesi gerekir. Kumu havaya kaldırmadan yavaşça ve akvaryuma yakın mesafeden dökülmelidir.

Su değişimi yapılması akvaryum hijyeni ve balıkların sağlıkları için çok önemlidir. Yapılacak en ufak hata balıkların sağlığını tehdit edebilir ve geri dönülmez yollara girilebilir. Eğer ilk defa balık sahibiyseniz tek başınıza akvaryum su değişimi yapmamalısınız. Ya bilen biriyle uygulamalı su değişimi yapmalısınız ya da bilen birine danışarak bilgi almalısınız.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?