Dişi kediler çiftleşme sonrasında sağlık sorunu yoksa yavrular. Peki, kedinin hamile kalması istenmiyorsa kısırlaştırma ne zaman yapılmalı?
Kedi sahiplerinin bilmesi gereken önemli konulardan biri de kısırlaştırma süresidir. Kısırlaştırma cerrahi operasyon gerektirir ve kedinin üremesini imkansız hale getirir. Doğma ihtimali olan yavru kediler için bakım yapılamayacaksa kedinin kısırlaştırılması gerekir. Aynı zamanda dişi kedilerin sağlığı açısından da faydaları olduğu zamanla anlaşılmıştır. Geçmişten bu yana kısırlaştırma yaşı ile ilgili farklı görüşler ortaya çıksa da son zamanlarda yapılan çalışmalar kısırlaştırmanın zararlı olmadığını aksine hayvanların sağlığını olumlu etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Peki, dişi kedi ne zaman kısırlaştırılır? Kısırlaştırma operasyonu öncesi ve sonrasında kedi sahipleri nelere dikkat etmeli? Sizler için tüm detayları bilimsel verilere dayanarak hazırladık.
Dişi Kedilerin Kısırlaştırılması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dişi kediler yılda 2 kez kızgınlık dönemi girmekte ve bu sürede çiftleşmeleri halinde herhangi bir sağlık sorunu yoksa hamile kalmaktadır. Eğer kedinin yavrusu olması istenmiyorsa kızgınlık dönemi kedi sahibi açısından birtakım zorlukları ortaya çıkacaktır. Bu dönemde dişi kedi huysuz, saldırgan ve huzursuz olabilir. Aynı zamanda idrarını evin farklı yerlerine yaparak erkek kedilerin ilgisini çekmek ister. Kedinizin kızgınlık döneminde yaşadığı huzursuzluğu gidermek için yapılması gereken işlem kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma sonrasında kedilerin daha sakin ve uysal olduğu görülmüştür.
Dişi kedilerin kısırlaştırılması ile ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta ise zamanıdır. Bu konuda öne sürülen farklı görüşler günümüzde deneylerle ve bilimsel araştırmalarla ortak bir kanıya varılmasını sağlamıştır. Dişi kediler için ideal kısırlaştırma yaşı 8-14 haftadır. Pediatrik dönem kısırlaştırma konusunda tereddüt yaşanıyorsa 5 ve 6. aylarda kısırlaştırma yapılmalıdır. Kedinin 3-6 ay arasında kısırlaştırılmasının sağlıksız olduğu öne sürülse de bu tezler bilimsel araştırmalarla çürütülmüş ve yararlı olduğu görülmüştür.
Kızgınlık Dönemi Öncesinde Kısırlaştırma: Kedi sahiplerinin merak ettiği konulardan biri de kızgınlık dönemi öncesinde mi sonrasında mı kısırlaştırma yapılması gerektiği yönünde. Yapılan araştırmalara göre dişilerin kızgınlık dönemi öncesinde kısırlaştırılmasının herhangi bir zararı yoktur. Faydaları ise şu şekilde:
- Kızgınlık dönemi öncesinde yapılan kısırlaştırma meme tümörü ihtimalini en aza indirir.
- Yüksek dozda anestezik kullanılmaz, anestezi girişi rahattır ve kedi daha rahat uyanır.
- Operasyon süresi kısadır, operasyon sonrasında yaralar daha kısa sürede iyileşir.
1 Yaş Sonrası Kısırlaştırma: Dişi kedilerin geç kısırlaştırılması sağlığını olumsuz etkileyecek sorunları meydana getirebilir. Eğer kedi kızgınlık dönemini çiftleşmeden geçirirse daha sonra meme tümörü meydana gelme ihtimali vardır. Aynı zamanda genital bölgesinde patolojik sorunlar da ortaya çıkabilir. Yaşı ilerleyen kedi anesteziden daha çok zarar görür ve ameliyat uzun sürer. Operasyon sonrası komplikasyonların 1 yaştan geç kısırlaştırılan kedilerde daha fazla olduğu da görülmüştür.
Dişi Kediler Nasıl Kısırlaştırılır?
Dişi kedilerin kısırlaştırılmasında izlenen iki farklı operasyon tekniği vardır: Yumurtalıklar alınmaz rahim alınır veya yumurtalıklar ve rahim birlikte alınır. Yumurtalıklardan bir veya ikisinin bırakıldığı rahmin alındığı operasyon sonrasında kedi doğum yapamaz ancak cinsel hayatına devam eder. Bu yöntem genellikle dışarda zaman geçiren kediler için tercih edilir. Ameliyat sonrasında bırakılan yumurtalıkların genital problemlere sebep olabileceği görülmüştür. Yumurtalık ve rahmin beraber alındığı operasyon sonrasında kedi çiftleşme arzusu duymayacağı için kızışma dönemi normal geçecektir.
Kısırlaştırma Operasyonu Öncesi ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Dişi kedilerin operasyonları ağır geçtiği için kedinin erken kısırlaştırılması uzmanlar tarafından önerilir. Erken ameliyat olan kedilerin normal yaşamlarına daha kısa sürede döndükleri ve yaralarının daha erken iyileştikleri görülmüştür. Bu nedenle önerilere uyarak 8-14 hafta arasında kısırlaştırılma yapılması sağlığı açısından daha olumludur. Operasyon öncesinde kedinin 12-16 saat süreyle yemek yememesi gerekir. Sonrasında ise aç olacağı için kusma meydana gelmesi mümkündür. Dişi kediler, erkek kedilere kıyasla daha ağır bir kısırlaştırma operasyonu geçirir. Bu nedenle sahiplerinin sorumluluğu daha fazladır. Bir süre kontrol altında tutulması, dikişlerine zarar verecek hareketler yapmaması için dikkatli olunmalıdır. Beslenme düzeni rutin bir şekilde devam edebilir ancak kısırlaştırılmış kedi maması kullanılması önerilmektedir.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırmanın Avantajları
Dişi kedilerin kısırlaştırılması hem sağlığını olumsuz etkileyecek ihtimallerin önüne geçmek hem de kızgınlık dönemini daha rahat atlatmak açısından önemlidir. Dişi kedi kızgınlık dönemine girdiğinde evden kaçmaya meyilli olacaktır. Özellikle geceleri yüksek sesle miyavlar ve huzursuz olur. Bu dönemde idrarında artış, koku, idrarını evin farklı bölgelerine yapması gibi olumsuzluklar da görülmektedir. Bunların önüne geçilmesi açısından kısırlaştırılma yapılması gerekir.
- Dişi kedilerin yumurtalıkları zamanla iltihaplanıp yapışma, kist, genital bölge problemlerine sebep olabilir. Aynı zamanda yaygın olarak görülen hormonal kökenli deri yangınları da meydana gelebilir. Kısırlaştırılma sonrasında ise bu riskler ortadan kalkar.
- Meme tümörü kedilerde görülen ölümcül hastalıklardan biridir. İdeal zamanda kısırlaştırılan kedilerde bu hastalığın minimum seviyeye indiği gözlemlenmiştir.
- Kısırlaştırma kedinin büyüme hormonlarını etkilemez ve operasyon sonrasında rutinine devam edebilir. Kısırlaşan kedilerin daha sakin oldukları kanıtlanmıştır.