Muhtemelen tüm köpek cinslerini biliyorsunuzdur, fakat büyümeyen köpek cinsleri hakkında bilgi sahibi olamayabilirsiniz. Hiç büyümeyen köpek cinsleri, yaradılışından ve vücut fonksiyonlarından dolayı gelişimi tam tamamlayamamış ve hep yavruluk döneminde kalmışlardır. Yıllardır aynı boyutta kalırlar, fakat birkaç ay içerisinde belirli cm büyürler ve herkes tarafından kolay kolay fark edilmezler. Genellikle çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği […]
Muhtemelen tüm köpek cinslerini biliyorsunuzdur, fakat büyümeyen köpek cinsleri hakkında bilgi sahibi olamayabilirsiniz. Hiç büyümeyen köpek cinsleri, yaradılışından ve vücut fonksiyonlarından dolayı gelişimi tam tamamlayamamış ve hep yavruluk döneminde kalmışlardır. Yıllardır aynı boyutta kalırlar, fakat birkaç ay içerisinde belirli cm büyürler ve herkes tarafından kolay kolay fark edilmezler.
Genellikle çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği köpek cinslerinden birileridir, bebek/çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve sıcakkanlı oldukları içinde her ortama kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Zaten hiç büyümedikleri için minik kalırlar ve görünümleri de çok tatlı olur. Sizler için büyümeyen köpek cinslerini detaylıca araştırdık.
1. Pomeranian Boo
Tüy renklerinden ve görünümlerinden tilkiye benzetilse de aralarında tek fark vardır; minik olmaları! Hiç büyümeyen köpek cinslerinden biri olduğuna bakmayın, büyük köpeklere kafa tutan ve onlara saldırma eyleminde bulunan Boo’lar, bazen büyük köpekler tarafından da hırpalanabiliyor. Onlar zihinlerinde kendinden büyük köpekleri küçük olarak görüp, kendilerini büyük gördükleri için saldırabiliyorlar.
Çok popüler bir köpek olduğu için zekası, merak duyguları ve hiperaktif olmasından tanınıyor. İnsanlarla çok iyi anlaşabilir, minik oldukları için saklanacak yerler bulurlar ve sahipleriyle saklambaç oynamaya da bayılırlar. Yabancı birilerini gördüğünde, onlar gidene kadar havlarlar ve minik bedenleriyle yaşadığı ortamı korumaya çalışırlar.
2. Toy Poodle
Belki hatırlıyorsunuzdur; Barbie ya da benzeri kız oyuncaklarının yanında küçük ve kahverengi köpek vardı, işte o Toy Poodle’ydi. Barbie gibi oyuncak mankenlerin kucağına yakışan, hiç büyümeyen köpek cinsi olarak ondan başkası olamazdı. Diğer bir adıyla Kaniş olarak da bilinse de halk tarafından en çok kendi isminden tanılıyor.
Kahverengi, kıvırcık tüyleri, minik gözleri ve patileriyle sanki oyuncak köpek gibi duruyor. Küçük oldukları için bakımı çok kolaydır ve fazla havlamadıkları için apartmanda beslenilecek köpek türüdür. Çok güler yüzlü oldukları için sanki çok mutluymuş gibi yüz ifadeleri vardır. Oyun oynamaktan hiç yorulmazlar ve gününün yarısında çoğunu oyuncaklarla geçirebilirler.
3. Maltese Terrier
Karşılaşabileceğiniz nadir köpek cinslerinden biri olan Maltese Terrier, çok tatlı ve minik köpektir. Belirli büyüklüğe geldikten sonra gelişimi durur ve yıllar boyunca aynı boyutta olduğunu görürsünüz. Tüyleri çok yoğun olduğu için sanki kiloluymuş gibi dursalar da aslında tüylerini yok sayarsak zayıf ve göründüğünden daha küçük olduğunu söyleyebiliriz.
Tıpkı Boo’ların yaptığı gibi kendinden büyük köpeklere sürekli kafa tutarlar ve korktukları zaman arkasına bakmadan kaçarlar. Koruma eğilimleri yüksek olduğu için sahiplendiği ortama yabancı kişilerin girmesine asla tahammül edemezler. Maltese Terrier’ler doyduklarını hiç anlamazlar ve sürekli yemek yemek isterler. Genellikle onların günde 1 veya 2 öğün yemeleri önerilir.
4. Pekinez (Pekingese)
İsminden de anlaşıldığı gibi kökenleri Çin/Pekin’e dayanır. Her ne kadar büyümeyen köpek cinsleri listesinde yer alsa da tüyleri çok uzun olduğu için büyük gibi dururlar. Cesareti ve kendine olan yüksek özgüveniyle tanınan Pekinez, boyuna bakmadan insanlara havlar ve diğer hayvanlara artistlik yapabilirler. Yabancıları hiç sevmezler ama kanının ısındığı insan kendilerini hemen sevdirebilirler.
Ailesiyle bir arada yaşamaktan çok mutlu olurlar ve çocuklarla zaman geçirmeye bayılırlar. Ev fertleri onu yalnız bıraktıkları zaman canları sıkılabilir ve hatta bir köşeye gidip ağlayabilirler. Eğer Pekinez cinsini sahiplenmek istiyorsanız, onu asla yalnız bırakmayın ve diğer hayvanlara sataşmasın diye sessiz yerlerde yürüyüşe çıkartmaya dikkat edin.
5. Yorkshire Terrier
Kendisi küçük ama kalbi çok büyük olan Yorkshire Terrier, sahibine aşırı derecede sadık köpek olarak bilinir. Sahibini korumak için büyük cesaret sergilerler ve minicik vücutlarından canavar çıkarabilirler. Çok zeki ve akıllı oldukları için dediğiniz her kelimeyi kolaylıkla algılarlar ve komutları yerine getirirler.
Çocuklarla iyi anlaşırlar, fakat ikisini yalnız bırakmamanızı tavsiye ederiz. Bazı zamanlarda saldırgan olabildikleri için çocuklara zarar verebilirler. Yavru Yorkshire Terrier sahiplenirseniz, çocuğunuza alışacağı için herhangi bir sorun olmayacaktır. Çok minik oldukları için kucağınıza aldığınızda sanki yeni doğmuş bebekmiş gibi hissedersiniz.
6. Chihuahua (Şivava)
Diğer bir adıyla Çivava olarak bilinse de onlara ”çanta köpeği” desek daha doğru olacaktır. Minik olduklarından tüm ilginin onun üzerinde olduğunu bildikleri için bazen şımarık çocuklar gibi olurlar. Sahibinin kucağına çıkıp yüzünü ve saçlarını yalayabilirler veya kafasına çıkıp oturabilirler.
Chihuahuha’nın çok minik göründüğüne bakmayın! eğer onu kızdıracak bir hareket yaparsanız, dişlerini göstermekten ve ısırmaktan zevk alacaktır. Enerji düzeyleri çok yüksek olduğu için sürekli olarak koşmak ve oyun oynamak için can atarlar. Kibar yapıları olduğu için onu oyuna davet etmesi gereken ilk kişi siz olmalısınız.
7. Shih Tzu
Yabancı insanlara karşı hiç mesafesi olmayan ve hemen sevgi gösterisi yapan köpek cinsidir. Her ne kadar sessiz yapıları olsa da oyun oynamayı ve koşmayı çok severler. Her yaş grubuyla iyi anlaşabilirler, fakat fazla heyecan yaptıklarında istemsiz olarak ısırabilirler.
Boyutları hiç büyümese de tüyleri hızlı uzar ve düzenli olarak kesim ihtiyacı duyabilirler. Kapalı cam veya balkonunuz varsa oraya biblo gibi koyabilirsiniz, çünkü dışarıyı izlemekten çok zevk alırlar. Hareketleri kolaylıkla algıladıkları için eğitime açıktırlar ama biraz uzun sürebilir.
8. Cavalier King Charles Spaniel
Eski zamanlarda çok popüler köpek oldukları için sahiplenme sayıları çok fazlaydı. Sahibinin sözünden dışarı çıkmaz, komutlarını dinler ve her zaman sevgisini gösterirler. Sevdiği insanların duygularını hemen anlayabilir ve onları neşelendirmek için farklı şaklabanlıklar yapabilirler.
Görme ve koklama yetileri gelişmiş olduğu için avlama içgüdüleri çok yüksektir. Yakınlarda kuş, kedi veya farklı böcek türü hissettiklerinde hemen avlamaya çalışabilirler. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmadıkları için dışarıya çıkarken onu kucağınıza alarak gidebilirsiniz. Hiç büyümeyen köpek cinsi oldukları için yıllar sonra bile kucağınıza sığarlar.
9. Papillon Köpek
Kulakları aynı kelebeğe benzedikleri için diğer köpeklerden daha farklıdırlar. Boyutları çok küçüktür, fakat enerjileri her zaman yerindedir. Evin içerisinde koşmaya, kendi etraflarında dönmeye ve keşfetmeye bayılırlar. Sahibinin de kendisine katılması için iletişim kurmaya çalışırlar.
Tüyleri çok uzun olduğu için boyutları büyük gibi dururlar ama aslında miniciklerdir. Havlamayı çok sevdikleri için havlama eğitimi verilmesinde fayda vardır. Papillon’lar özellikle kedilerle çok iyi anlaşabilirler ve koruma içgüdüleri olduğu için onları her tehlikeye karşı koruyabilirler.
10. French Bulldog
Her ne kadar kaslı ve güçlü gibi görünseler de aslında hiç büyümeyen köpek türlerinin arasında yer alırlar. Yaşadığı yeri korurlar ve bekçilik yapabilirler. Küçük köpek olduğuna bakmayın, çünkü farelerden nefret ederler ve gördükleri yerde hemen avlayabilirler.
İnsanlarla vakit geçirmekten çok hoşlanırlar ve yemek yemeyi sevdikleri için sahibi ona mamasını gösterdiği an heyecanlanır ve bir o yana bir buraya koşuşturmaya başlar. Çok küçük oldukları için onu her daim kucağınıza alarak dolaşabilirsiniz, buna bayılırlar.