Devasa büyüklükleriyle dünyada popüler olan bazı köpek cinsleri vardır. Dayanıklı ve sağlam vücutlarıyla, diğer canlıların korkulu rüyalarıdır.
İnsanların yanında yoldaş ve dost olan köpekler, hepimizin bildiği gibi farklı karakterlerle hayatımızda yer alırlar. Köpekler sokakta gördüğümüzden ibaret değillerdir, dünyada o kadar çok köpek cinsi var ki araştırıldığı zaman ilk defa duyulan köpek isimleri bile olduğu fark edilebilir. Küçük köpekler olduğu gibi boyutları çok büyük olan ve görüldüğü zaman korkulan köpek cinsleri de mevcuttur. Okuduğunuz zaman mutlaka sahiplenmek isteyeceğiniz birbirinden büyük köpek cinslerini sizler için araştırdık.
1. Danua: Dünyanın En Büyük Köpeği
Patilerinden kafalarına kadar 65-73 cm uzunlukları, yaklaşık 48-85 kg ağırlıklarıyla bilinen en büyük köpek cinsleridir. Çok eski köpek cinslerinden biri oldukları için Almanya başta olmak üzere, tüm ülkelerde popülerlik kazanmışlardır. Görünümleri ve karakter özellikleri birbirine çok ters düştükleri için herkesi şaşırtabiliyorlar. Her ne kadar çok büyük ve tehlikeli dursalar da aslında çok sevecen karakterleri vardır.
Sahiplerine çok düşkünlerdir ve ağızlarından çıkan her komutu dikkatli dinleyerek ona göre hareket ederler. Yavruluk dönemlerinde sosyalleştirilip eğitim verilmezse, yabancı insanlara ve hayvanlara fazlasıyla acımasız davranabilirler. En ufak tehlike sezdikleri zaman hemen kulaklarını dikerler ve saatlerce koşturup avlarını yakalamaya çalışırlar. Bahçe veya çiftlik gibi alanlarda yaşıyorsa, hayvanların ve insanların sağlığı için mutlaka tasmayla bağlanmalıdır.
2. Leonberger
Köpek cinsleri arasından en iri vücuda sahip olan Leonberger’ler, adlarından da anlaşılacağı gibi “Aslan Köpek” olarak da bilinirler. Kafalarında tıpkı aslanlar gibi yeleleri vardır ve bu özelliklerinden dolayı buz gibi havalara karşı çok dayanıklıdırlar. Burun, çene ve kafaları çok büyük olsa da gözleri o kadar minik ve güzeldir ki diğer köpeklerden çok farklı görünürler. Dişi Leonberger’ler 60 kg, erkekleri ise yaklaşık 80 kg ağırlığa kadar çıkabilirler.
Egzersiz ihtiyaçları fazla oldukları için gün içerisinde mutlaka yürüyüşe çıkarılmalı veya farklı oyunlarla hareket etmeleri sağlanmalıdır. Koruma ve bekçilik içgüdüleri nedeniyle yaşadıkları ortama yabancıları yaklaştırmazlar ve onu görenler ne kadar büyük olduklarına fark edince yakınlarına bile yaklaşmazlar. Leonberger’leri eğitirken mutlaka itaat dersleri verilmelidir, yoksa hiç kimseyi dinlemez ve olumsuz durumlar yaşanabilir.
3. Saint Bernard
Yüz ifadeleri nedeniyle yaşlı ve yorgun gibi görünseler de aslında fazlasıyla enerjik yapıları vardır. Çok büyük köpek oldukları için ilk bakışta korkutucu gelebilirler ama ne kadar sakin oldukları fark edilince şaşırılabilir. Yoğun tüylere sahiptirler ve özellikle kafa kısmında fazlasıyla tüy bulundukları için kafaları çok büyükmüş gibi durur. Bacakları kaslı ve patileri diğer köpeklere göre daha büyüktür, bu özelliklerinden dolayı kazma işlemlerinde çok iyidirler.
Ağızlarından salya akıttıkları için ilk bakışta kuduz köpek gibi algılansa da aslında bu onların bir özelliğidir. Fazlasıyla nazik ve sevecen oldukları için aile fertleriyle çok iyi anlaşabilirler. Saint Bernard’lar özellikle kedilerle çok iyi anlaşabilirler ve onlara sataşan diğer hayvanları kovalayabilirler. Yavruluk dönemlerinde sosyalleştirilirse, yabancı insanlara karşı agresif davranmazlar ve kendilerini sevdirebilirler.
4. İrlanda Kurt Köpeği
Eski zamanlarda savaş köpeği olarak kullanılan İrlanda Kurt Köpekleri, yaşadığı ortamdaki insanları koruyabilir ve yabancılara karşı bekçilik yapabilirler. Fazlasıyla iri bir köpek oldukları için yaklaşık 85 kg ağırlığa kadar ulaşabilirler ve kilo almaya elverişli olduklarından beslenmeleri doğru yapılmalıdır. Özellikle bacakları çok uzun olduğu için çita gibi hızlı koşabilirler ve tasmayla bile zapt etmesi çok zor olabilir.
Yaşadığı ortamda çocuklar varsa onlarla çok iyi anlaşabilirler birlikte kaliteli vakit geçirebilirler. Enerjili ve hareketli yapıları oldukları için apartman yaşamlarına uygun değillerdir. Bahçeli veya çiftlik alanlarda daha iyi yaşam sürebilirler ve diledikleri gibi hareket edebilirler. Eğitime açık oldukları için sahiplerinin komutlarını algılayabilirler ve iyice alıştıklarından sonra komut almadan hareket etmezler.
5. Napoliten Mastiff
Harika bekçi köpekleri olmalarıyla bilinirler ve eskiden diğer köpeklerin pati izlerini takip ederek onları bulduklarına inanılırdı. Büyük boyutlara sahip olmalarının yanı sıra sahiplerine çok nazik davransalar da yabancı gördükleri zaman aniden agresifleşebilirler. Çok sinirlendikleri zaman tasmalı olsalar bile kopartacak raddeye gelirler ve gözüne kestirdiği canlıyı avlamaya çalışırlar.
Büyük kafaları ve buruşuk derisiyle yaşlı köpekler gibi yüz ifadeleri olsa da aslında bu onları diğer köpeklerden ayıran en önemli özellikleridir. Eğitilmeye açıktırlar ama biraz inatçı yapıları oldukları için bazen sahiplerine zorluk çıkarabilirler veya kendi başlarına hareket edebilirler. Eğitime daha fazla istekli olabilmeleri için ödüllerle yaklaşmalı ve her daim sakin olunmalıdır.
6. Pyrenees Çoban Köpeği
En büyük köpeklerden biri olan Pyrenees Çoban Köpekleri’nin anavatanları Fransa’dır. Çok eski bir köpek ırkı olduğu düşünülse de farklı cinslerine 20. yüzyılda rastlanmıştır. Tüyleri çift katmanlı oldukları için kış aylarından hiç etkilenmezler ama sıcak havalardan nefret ederler. Görünümleri nedeniyle peluş oyuncaklarla benzerler ve ilk bakışta ne kadar tatlı gibi görünseler de yabancılara asla öyle değillerdir.
Her zaman aile fertlerinin sözlerini dinledikleri için yaşadıkları ortama yeni evcil hayvan geldiğinde ailesi ona ilgi gösterirse, yabancı olmadığını anlarlar ve bu durumu kolaylıkla kabullenirler. Liderlik vasıfları fazlasıyla gelişmiş oldukları için bağımsızdırlar ve eğitilmeleri çok zor olabilir. Yavruluk dönemlerinde sahiplenilmeyi ve fazla sıkmadan ufak eğitimler verilmesi daha uygun olacaktır.
7. Newfoundland
1832 yılında batan gemiden 182 insanın hayatını kurtarmayı başaran Newfoundland’lar aynı zamanda harika kahramanlardır. Koku-duyu yetileri çok gelişmiş oldukları için en ufak şeylere hemen dikkat kesilirler ve içleri rahat etmeden peşlerini bırakmazlar. Büyük ve tüylü boyutlarıyla tıpkı metrelerce büyük oyuncak ayılara benzerler ama kalpleri çok yumuşaktır. Eğitim almayı hiç sevmezler, bunun yerine kendi kafalarına göre hareket etmeyi severler.
Koruma içgüdüleri çok yüksek oldukları için yaşadıkları ortama yaklaşan her yabancıya karşı agresif davranırlar ama zararsız olduğunu anladıkları zaman hemen yumuşayabilirler. Her ne kadar aile köpekleri olsalar da çocuklarla aynı ortamda yalnız bırakılmaları önerilmez. İster istemez büyük boyutlarıyla çocuklara zarar verebilirler veya sabırları düşük olduğu için ani tepkilerde bulunabilirler.
8. Bullmastiff
1800’lü yıllarda ortaya çıkmışlardır ve iri köpek oldukları için bekçilik görevlerini üstlenmişlerdir. Aile fertleriyle aralarında farklı bağ kurarlar ve her zaman onlarla vakit geçirmek isterler. Fazlasıyla cesur ve korkusuz oldukları için yaşadıkları ortamı dört dörtlük korurlar ve yabancıların yaklaşmalarına asla müsaade etmezler. Aileye yeni katılan evcil hayvanlarla anlaşmaları zor olsa da zamanla bu duruma alışacaklardır.
Bullmastiff’lerin eğitimleri mutlaka küçük yaşta yapılmalıdır, yoksa herkese saldırganlık gösterebilirler ve bağımsızlıklarını ilan ederek kendi kurallarına uygun yaşamaya başlarlar. Basit oyunları oynamayı sevmezleri onun yerine atlama, nesne yakalama geri getirme, tırmanma, yüksek parkurların üzerinden zıplama gibi aktivite yapmaya bayılırlar. Ayrıca enerjilerini atmaları için her gün mutlaka farklı egzersiz yapmalıdırlar.