Bekçi köpeği türleri, diğer köpeklere göre daha dayanıklı ve heybetli vücutlara sahip olurlar. Onlar için en önemli şey korumak ve ön plana atılmaktır.

Köpek cinslerinin hayat hikayelerini incelediğimiz zaman hepsinin farklı ülkelerden geldiklerini ve çok farklı şekillerde dünyaya geldiklerini fark ediyoruz. Her köpeğin hayatta kullanım amacı farklıdır; mesela bazıları süs köpeği için kullanılırken, diğerleri ise tamamıyla bekçilik ve korumacılık olarak yetiştirilmişlerdir.

Haliyle hepsi kendi alanlarında profesyonelce davranışlar sergilerler ve karakterleri de birbirlerinden çok farklıdır. Eğer bekçi köpekleri cinsleri hakkında daha fazla bilgi öğrenmek istiyor veya sahiplenmek istiyorsanız, sizin için en iyi bekçi köpeği türlerini derledik.

1. Alman Çoban Köpeği

Alman Çoban Köpeği
Alman Çoban Köpeği

En iyi bekçi köpeklerinden birisi hiç şüphesiz Alman Çoban Köpekleridir. Geçmişleri 19. yüzyıla dayanır ve ilk keşfedildiklerinden sonra koyunları gütme, korumacı ve bekçi köpekleri olarak yetiştirilmişlerdir. Ayrıca fazlasıyla cesur, girişken, zeki ve dikkatli köpekler oldukları için arama kurtarma ekiplerinden tutun polis köpeklerine kadar görev almışlardır. Hatta Alman Çoban Köpekleri sayesinde birçok operasyon başarılı geçmiştir ve sayısızca insan kurtulmuştur.

Yabancı insanlara karşı mesafeli ve şüpheli yaklaşırken, hayvanlara daha ılımlı yaklaşabilirler. Özellikle sahiplerinin yanında yabancı insan gördüklerinde aniden havlamaya başlayarak sahiplerine doğru koşarlar. Aile fertlerine fazlasıyla düşkün oldukları için evinize sürekli girip çıkan insanları tanımaları için mutlaka sosyalleştirilmeleri gerekir.

2. Shetland Çoban Köpeği

Shetland Çoban Köpeği
Shetland Çoban Köpeği

Kökenleri İskoçya’ya dayanan Shetland Çoban Köpekleri, koyunları yönlendirme ve bekçilik yapılarıyla tanınırlar. Zeki oldukları için sahiplerinin ne demek istediklerini hemen anlayabilirler ve kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için beklemeden harekete geçerler. Ailelerine bağlı ve sadık oldukları için sürekli peşlerinden gitmek isterler. Bunun nedenlerinden biri de sahiplerinin başlarına bir şey gelecek korkusudur.

Dış görünüş olarak da oldukça dikkat çekici yapıları vardır. Kulakları üçgen, dik ve sanki sonradan kafalarına yerleştirilmiş gibidirler. Uzun ve ipeksi tüylere sahip oldukları için bakımı konusunda sahiplerini yorabilirler. Bekçi köpeği oldukları için sürekli olarak havlayabilirler, ses çıkarabilirler ya da kendilerini tehlike altında hissediyorlarmış gibi kalın sesler çıkarabilirler.

3. Kangal Çoban Köpeği

Kangal Çoban Köpeği
Kangal Çoban Köpeği

Türklerin aslanı, kaplanı, yiğidi ve değer verdiği köpeklerden birisi de Kangal Çoban Köpekleridir. Bu tüylere sokakta sıklıkla rastlayabiliriz ama özelliklerini ne derece biliyoruz, orası meçhuldür. Kangal Çoban Köpekleri aslında çok zeki ve gayet girişken köpeklerdir ama sokakların zorluklarına uyum sağlamaya çalıştıkları için bu davranışlarını kaybetmiş olabilirler. Boyutları büyük oldukları için biraz ürkütücü durabilirler ve halk arasında ”dev köpek” olarak da hitap edilirler.

Kendilerine verilen görevleri eksiksiz olarak yaptıkları için özellikle çiftçilerin bir numaralı köpek türlerindendir. Koyunları ve diğer çiftlik hayvanlarına öncülük ederek onları çok iyi yönlendirebilirler. Çocuklarla çok iyi anlaşabilirler ve başlarına herhangi bir tehlike gelmemesi için sürekli yanlarında dolaşarak onları korurlar. Yaşadıkları evin etrafını sıklıkla dolaşarak kontrol ederler ve dört dörtlük bekçilik yaparlar.

4. Doberman

Doberman Cinsi
Doberman Cinsi

Doberman Cinsleri 19. yüzyılın sonlarında Almanya’da meydana gelmişlerdir. Bekçilik ve koruma alanlarında yetiştirilmişlerdir. Tıpkı Alman Çoban Köpekleri gibi arama kurtarma, rehber, polis ve bekçi köpekleri olarak görev almışlardır. Zeki yapıya sahip oldukları için anlama kapasiteleri yüksektir, dolayısıyla kolaylıkla eğitilebilirler.

Aynı zamanda fazlasıyla aktif ve enerjik köpek cinsleri oldukları için ilk defa köpek sahiplenen insanlara pek uygun değillerdir. Ne kadar zeki olurlarsa olsunlar köpek bakımı hakkında pek bilgisi olmayan insanlarla mutsuz olabilirler. Bekçilik alanında çok iyi oldukları için sahiplerini ve evlerini her türlü tehlikeye karşı korumak için kendilerini siper edebilirler.

5. Rottweiler

Rottweiler
Rottweiler

Keşfedildiklerinde ne kadar güçlü fiziğe sahip oldukları fark edildikleri zaman savaş köpeği olarak kullanılmışlardır. Daha sonra Rottweiler cinsleri 20. yüzyıllarda nesillerinin tükenme durumuyla karşı karşıya kalsalar da son anda tehlikeyi atlatmışlardır. Popülerlikleri tekrar artınca polis, bekçi ve arama kurtarma alanlarında görev üstlenmişlerdir.

İlk bakışta ürkütücü gibi dursalar da aslında sevdikleri insanlara karşı fazlasıyla sıcakkanlı davranırlar. Bekçi ve korumacı köpekler oldukları için yabancılara karşı mesafeli davranmaları gayet normaldir. Aynı zamanda meraklı oldukları için ilk gördükleri insanların etrafında dolaşarak onları tanımaya ve haklarında bir yorum yapmaya çalışırlar.

6. Boxer Köpek

Boksör Köpek
Boksör Köpek

İsimleri İngilizcedir ama asıl kökenleri Almanya’dır. Hafif basık suratları, uzun kulakları ve kaslı vücutlarıyla herkesin dikkatini çekmeye başarırlar. Fazlasıyla cesaretli oldukları için bekçilik görevlerini çok iyi yapabilirler. Özellikle yabancı insanları kendilerine ve yaşadıkları ortamın etrafına bile yaklaşmalarına izin vermezler.

Göz kondisyonları çok geliştikleri için havada uçan minik nesneleri bile görerek dikkat kesilebilirler. Gün içerisinde sahiplerinin her hareketini inceleyerek ne yaptıklarına bakarlar. Ayrıca empati duyguları çok gelişmiş oldukları için tüm aile fertlerinin o anki duygu durumlarını anlayarak ona göre yaklaşım sağlayabilirler.

7. Moskova Bekçi Köpeği

Moskova Bekçi Köpeği
Moskova Bekçi Köpeği

Moskova’nın serin ve dondurucu soğuklarına dayanabilmesi için üretilen köpek cinsleridir. Ayrıca hem aile köpeği hem de bekçi köpeği olabilmeleri için daha çok bekçilik alanlarında yetiştirilmişlerdir. Fazlasıyla arkadaş canlısı yapıları vardır ama bunu sadece aile fertlerini gösterirler. Yabancılara karşı her zaman mesafelerini korurlar.

Eğitilmeye açık oldukları için sahiplerine zorluk çektirmeler. Yavruluk dönemlerinde mutlaka sosyalleştirme dersleri verilmelidir, çünkü tam anlamıyla bekçi köpeği olarak yetiştirildikleri için sadece korumaya endekslenmişlerdir. Dolayısıyla her gördükleri yabancı insanlara karşı saldırganlık eylemlerinde bulunabilirler.

8. Japon Bekçi Köpeği

Japon Bekçi Köpeği
Japon Bekçi Köpeği

Diğer isimleriyle Akita Inu olarak da bilinirler. Meydana geldikleri zaman Japonya’ya şans ve sağlık getiren köpekler olduklarını fark edilmiştir. O kadar sevimli ve pofuduk tüylere sahip olduklarına bakmayın, aslında çok iyi bekçi köpekleridir. Sahiplerini her tehlikeye karşı korumak için hemen öne atılırlar ve her zaman sahiplerinin önünden gitmek isterler.

Tüm bu olumlu özelliklerinin yanı sıra fazlasıyla da inatçı yapıları vardır. Sahiplerinin sözlerini dinlerler ama canları istemedikleri zaman inatçılık damarlarını tutturarak söyleneni yapmayabilirler. Dolayısıyla her alfa ve sözü geçebilen bir sahibe ihtiyaçları olacaktır, aksi halde inatları tutarsa sahiplerine üstünlük taslamaya çalışabilirler.

9. Border Collie

Border Collie
Border Collie

İskoçya ve İngiltere sınırında koyunları gütmek için üretilmişlerdir. Görevlerini öylesine tutkulu şekilde yaparlardı ki, herkes onları bu özellikleriyle tanırlardı. Zaten çok popüler oldukları için dizilerde de rol almışlardır. Vücutları kaslı oldukları için inanılmaz derece çeviklerdir. Egzersizlerin yanı sıra havaya uçmalı ve koşmalı tüm oyunları oynamayı çok severler.

Çok zeki oldukları için eğitilmeleri oldukça kolaydır. Sahiplerine ve özellikle de çocuklara çok düşkün oldukları için onları korumak adına her şeylerini feda edebilirler. Yabancı insan ve hayvan gördüklerinde aniden huysuzlanabilirler ama sahipleri tarafından sıcak karşılanırsa aniden sakinleşebilirler.

10. Labrador Retriever

Labrador Retriever
Labrador Retriever

Kanada’da bir dönem ekonomik nedenlerden dolayı insanların durumları çok kötüydü. Haliyle köpek sahipleri artık dostlarına bakamadılar ve bunun içinde Labrador Retriever cinsleri de vardı. Durum böyleyken Labrador Retriever cinslerinin nesilleri tehlike altına girmişti. Kanada’dan İngiltere’ye götürüldükten sonra çiftleştirildikten sonra nesilleri devam etmiştir.

Vefakar köpek oldukları için her zaman sahiplerinin yanında vakit geçirmek isterler. Fazlasıyla hareketleri yapılarından dolayı sürekli oynamak, zıplamak ve koşmak isterler. Bu cinsi sahiplenmek istiyorsanız, mutlaka iş hayatınızın yoğun olmadığından emin olmalısınız. Aksi halde ilgilenemezseniz davranış bozuklukları yaşayabilirler.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?