Antik Mısırlılar kedilere saplantılı derecede düşkünlerdi. Kutsal saydıkları için kedilere zarar veren insanları acımasızca linç ediyorlardı.
Antik Mısır’da kedilere hastalık derecesinde çok değer verildiğini biliyor muydunuz? Hatta Antik Mısır fotoğraflarına bakarken mumyalanmış kediler, kedi heykeller, kedi gözleri, kedi bibloları, kedi buhurdanlıkları vb. dikkatinizi çeker. Şu an günümüzde tüysüz olduğu için ilginç bulduğumuz Sfenks Kedisi (Firavun Kedisi) o zamanlarda Mısır Kedileriydi.
Antik Mısır zamanında “kedi” kelimesi “Miu” olarak söyleniyordu. Aslında “Miu” kelimesi de fena değilmiş, biz de kullanabiliriz 😺 Şaka bir yana hatta her yerde kedi figürleri olduğuna göre tüm duvarlarda veya önemli yerlerde bile “Miu” yazıyordur. Antik Mısırlılar, kedileri kutsal saydıkları için her yerde “Miu, Miu, Miu…” diye gezdiklerini düşünce kulağa komik geliyor.
Antik Mısırlıların kedilere bu kadar düşkün olmalarının sebeplerinin hepsi iddialara dayanıyor. Ayrıca günümüzde bile bazı araştırmacı-tarihçiler Antik Mısırdaki insanlar ve kediler arasındaki bağlantılar araştırılmaya devam ediliyor. Antik Mısırlıların kedilere karşı olan takıntılarını okuyunca çok ilginç bulacaksınız ve inanmak istemeyeceksiniz.
Antik Mısırlılar Kedileri Tanrılarıyla Bağdaştırdılar
Antik Mısırlılar kedileri öylesine çok sevip değer veriyorlardı ki, belki de insanlara bile bu kadar değer verilmiyordu. Bu sevgilerini herkese duyurmak ve göstermek için çok sayıda kedi heykelleri yapılmıştır. Antik Mısırlıların kedileri bu kadar çok önemseyip sevmelerinin tek sebebi: Mısırlıların kedilerin hem tatlı hem de agresif hallerini kendi Tanrılarıyla bağdaştırmalarıydı.
Tanrılarının veya yöneticilerinin nasıl olduğunu bilmedikleri için hep farklı şeylere tapıyorlardı. Yani bir kısım Antik Mısırlı farklı bir şeye taparken diğerleri de kendilerine göre nesnelere tapıyorlardı. Kedileri tanıdıklarından hemen sonra Tanrılarının hal ve hareketinin aynı kediler gibi olabileceğini düşündüler. Kedilerin davranışlarını incelediklerinde fazlasıyla sadık, güvenilir, tatlı; bağımsız, tuhaf ve hırçın taraflarını fark ettiler.
Kedilerin olumsuz davranışlarını bile olumlu olarak gördüler ve bu durumu kendilerine göre ayarladılar. Yani Tanrıları onlara kızarsa tıpkı kedilerin olumsuz tarafları gibi davranacağını düşündüler. Aynı şekilde kedilerin sadık oluşunu da Tanrılarının onları sevmesiyle bağdaştırdılar. Haliyle kedilere olan sevgileri çok arttı ve kendi Tanrılarından sonra kedileri çok önemli olarak görmeye başladılar.
Antik Mısırlıların Kedileri Koruması
Kediler kutsal olarak kabul edildikleri için Mısırlılardan birisi kedilere yanlışlıkla bile olsa zarar verdiklerinde çok sert cezalar veriliyordu. Bir Romalı kazayla kediyi öldürdüğü için insanlar aşırı öfkelendiler ve onu işkence çektirerek öldürmek istediler. Bir Firavun bu olaya engel olmak istedi ve Romalıyı korudu ama maalesef Romalıyı öldürmüşlerdir.
Antik Mısırlılar, kedileri gerçekten seviyorlar mıydı? yoksa kullanıyorlar mıydı? orası tam kesin değildi. Kedilerin kutsallığından faydalanmak için herhangi bir savaşta (hangi savaş olduğu tam olarak bilinmiyor) ön sıraya kedileri koydular ve arka sıraya Mısırlılar geçmiştir. Mısırlılar kedilerini öldürmemek için karşıdakilere saldıramamışlar ve normal olarak savaşı kaybetmişlerdir.
Kediler Antik Mısırlıların Kurtarıcıydılar
Antik Mısırlılar hasatlarını ve besinlerini korumak için kedileri görevlendirirdi. Fareler besinleri sıklıkla yiyip kaçırdıkları için Antik Mısırlılar bu durumdan çok şikayetçiydi. Kedilerin güçlü, atik, enerjik, atılgan ve en önemlisi avcı olduklarını bildikleri için kedilerden yardım alıyorlardı. Her yeri açarak birçok kediyi salıyorlardı ve tüm fareleri hızlıca buluyorlardı.
Kedilerin tüm fareleri yakaladıklarından sonra yaşadıkları ortamdan uzaklaştırmalarını sağlıyorlardı. Galiba bunun şerefine olacak ki Mısırlılar yemek yerken kedileri de yanlarına alıp aynı tabaktan yemek yiyorlardı. Hiçbir Mısırlı bu durumdan rahatsız olmuyordu, hatta tabaklarına fare koyup ikram ettikleri de söyleniyor. Şimdiki zamana bakarsak kedilerin farelerden korktuklarını görüyoruz. Bizce bunun da araştırılması gerekiyor.
Kediler Tanrıçalara Benzetildiler
Tanrıça Sekhmet, aslında normal bir kadın vücuduna sahipti. Kafa yapısı tıpkı aslan kafasına benzediğine dair söylemler vardır. Aslanlar kedigillerden geldikleri için Sekhmet’in kedi olduğunu, hatta bir aslan kadar güçlü ve yırtıcı özelliklere sahip olduğu söylenmiştir. Ayrıca tıpkı kediler gibi koruyucu, sadık ve güvenilir olduğu düşünülürdü.
Mısır Kedi Tanrısının adı Bastet’di. Bastet’in kafası da aynı Sekhmet gibi aslan veya kedi olarak bilinirdi. Nedense Bastet’in kedi veya aslan kafasının daha gerçekçi olduğuna dair bazı iddialar bulunuyor. Bastet, Antik Mısır’da kedileri koruyor, besliyor ve tüm ihtiyaçlarını gideriyordu. Bebek bakıcılığı nasıl yapılıyorsa o da kedi bakıcılığı yapıyordu. Dolayısıyla Antik Mısır’daki insanlar Bastet’i çok özel ve değerli birisi olarak görüyorlardı.
Kedilerin İsimleri Kız Çocuklarına Verildi
Antik Mısırlılar, kedileri o kadar çok özel görüyorlardı ki, kız çocuklarına kedilerin isimlerini veriyorlardı. Eğer kız çocuklarına kedilerin tam adı verilemezse takma adlarıyla hitap ediliyordu. Bu da hem kız çocuklarına hem de kedilere çok değer verdiklerini gösteriyordu. Hemen aklınıza şu soru gelecek: “Peki, neden sadece kız çocuklarına kedilerin ismi veriliyor da erkeklere verilmiyordu?” bu sorunun yanıtını biz de çok merak ediyoruz ama maalesef yanıtı bulunmamaktadır.
Antik Mısırlılar Kedi Çiftlikleri Kurdu
Antik Mısırlıların kedi çiftliği açmalarının sebepleri iki iddiaya dayanıyor: birinci sebebi, Antik Mısırlılar kedileri yetiştirip satmak veya kurban etmekti. Eğer Mısırlılardan birisi adak dilemişse kediyi alıp Tanrılarına kurban ederlerdi. İkinci sebebi, Antik Mısırlılar kedileri çok üstün ve değerli varlıklar olarak gördükleri için sayılarını çoğaltmaktı.
Büyük ihtimalle birinci iddia daha doğru gibi geliyor, çünkü Antik Mısırlılar kedilere olan sevgiyi abartıp saplantı haline getirdiler. Yani sevgi ve saplantı arasındaki ince çizgiyi hiçbir zaman idrak edemediler. İnsanlar ölünce kedilerde onlarla beraber gömülmeleri için çalışmalar başlattılar. Kedilerin sayısını, ölenlerle birlikte gömmek için çoğalttıkları apaçık ortada gibi görünüyor.