Yeni doğan köpekler çok tatlı olurlar, fakat çok iyi beslenmesi gerek. Peki, annesinden ayrılan yavru köpek ne yer ? detaylıca anlattık.
Her köpeğin cinsi farklı olduğu gibi yaşama standartları ve sağlıkları da aynı değildir. Sokak köpekleri; yemek bulamadığında aç kalıyorlar, diğer hastalıklı köpek veya kedilerle temas ediyorlar, sağlıkları bozulduğunda ellerinden bir şey gelmiyor ve insanlar su vermezse, susuz kalabiliyorlar. Yine de yetişkin köpekler, bir şekilde başının çaresine baksa da yavru köpekler bu zorluklara karşı dayanıklı değillerdir. Vücut dirençleri ve organları, yetişkin köpeklere göre gelişmediği için açlığa ve susuzluğa karşı dayanamazlar.
Annesiyle kalan yavru köpek anne sütü aldığı için birçok besinden daha fazla vitamin alır ve gelişimini kolaylıkla tamamlar. Bazen anne köpekler bazı nedenlerden ve psikolojik sorunlardan dolayı yavrularını bıraktığı için bebekler annesiz hayatta kalmaya çalışırlar. Annesinden ayrılan yavru köpek az veya hiç anne sütü almadığı için insanlar tarafından yanlış beslenirler, hatta birçok hastalık meydana gelebilir.
Yavru köpek sahiplenip, her türlü ihtiyacını karşılıyorsanız çok şanslı; fakat sokakta bir başına kalan bebek köpek, dışarıya karşı nasıl kendini savunacağını annesinden öğrenemediği için direncini kaybederler. Eğer sokakta kalmış bir yavru köpek görürseniz, kaç aylık olduğunu ve yeterince anne sütü alıp almadığını anlamayabilirsiniz. Annesinden ayrılan yavru köpek ne yer? sorusu aklınıza gelir gelmez, bu konu hakkında hiçbir bilginiz yoksa veterinerden yardım alabilirsiniz. Eğer öyle bir imkanınız yoksa, yazımızın devamını okuyarak yavru köpek beslenmesi ile alakalı her türlü bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Annesiz Bebek Köpek Nasıl Beslenir?
Yeni doğmuş veya annesinden yeni ayrılmış yavru köpeklere, bizlerin yediği yemekleri veya kuru mamaları vermemeliyiz. Henüz yavru köpekler 6-7 haftaya geldiğinde kuru mamaya başlatılır, daha daha çok küçük oldukları için hem katı gıdaları sindiremezler hem de yemeklerin içerisinde yağ, tuz vb. olduğu için sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yavru köpek için süt tozu kullanarak mama yapmalısınız. Süt tozu, hazır sütlere göre daha masumdur ve yavru köpeklerin kolaylıkla sindirmesine yardımcı olur.
Oda sıcaklığından biraz sıcak olan suyla homojen hale gelene kadar yavaş yavaş karıştırın. Yaptığınız sütü biberona dökün ve bileğinize damlatın. Eğer çok sıcak gelirse suyun altında biraz soğutun; tam tersi soğuk gelirse biraz daha ısıtabilirsiniz. Bu arada annesini hiç emmeyen köpek nasıl emmesi gerektiğini pek bilemediği için biberondan sütün kolaylıkla gelmesi için ucunu biraz kesebilirsiniz. Her şeyi tamamladıktan sonra yavru köpeği korkutmadan yavaşça kafasını çok hafif arkaya yaslayarak doyurabilirsiniz.
Bulunduğunuz yerde süt tozu bulamazsanız ve çok zor durumda kalırsanız mecbur olarak normal sütte kullanabilirsiniz. Mutlaka sütü yarı yarıya suyla seyreltmelisiniz, çünkü yavru köpeklerin sindirim sistemi çok hassas olduğu için bu aşama çok önemlidir. Aynı şekilde bileğinizde sıcaklığı kontrol ederek, köpeğinize içirebilirsiniz. Yine de mutlaka mümkün olduğunda süt tozu temin etmenizi öneririz. Bazı insanlar yavru köpek her ağladığında süt verseler de aslında bu eylem yanlıştır, çünkü sadece acıktığı için ağlamayabilirler.
Yavru köpeği 4 öğün doyurabilirsiniz, fakat zamanla 3 öğüne indirebilirsiniz. Köpeğiniz biraz büyüdükten sonra yaş mama verebilir veya kuru mamayla yaş mamayı karıştırarak da verebilirsiniz. Şöyle yapabilirsiniz; köpeğiniz size alıştıktan sonra 3 öğüne geçerken, 2 öğün süt ve 1 öğün mama ilavesi yapabilirsiniz. Ayrıca bebek köpekler 25 günlük olduğunda diş etleri patlar ve 35 günlük kadar olduklarında mamayı ısırabilirler. Direkt önüne mama kabı koymak yerine, avucunuza birkaç tane mama alıp yemesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede katı gıdalara yavaş yavaş alıştırabilirsiniz hem de mamadan alması gereken vitaminleri de almış olacaktır.
Merhabalar. Annesinin emzirmediği bir yavruyu sahiplendik henüz 2 haftalık ve tıpkı bir insan bebeği gibi bakıma muhtaç. Süt tozu kullanıyorum. Beslenmesi çok iyi. Fakat kaka pek sık yapmıyor. Dün 2 kere yaptı sabah katı akşam normal. Bu sabah henüz yapmadı. Bende endişelendim çünkü çoğu yerde her yemekten sonra dışkılar diyor. Bizimki ağladığında yere koyuyorum hemen yapıyor çişini ama kaka yapmıyor. 2 kere kaka normal mi endişelenmelimiyim ne yapmalıyız