Köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenme düzenleri oldukça önemlidir. Unutmamalıyız ki, köpeklerin beslenme konusu onların sağlığını yönlendirir.

Köpek sahibi olduğumuzda onların yaşam düzenlerinin tüm sorumluluğu bize ait olduğu için hassas davranmaya dikkat ederiz. Özellikle beslenme düzenleri yaşamlarını doğrudan etkilediği için evcil hayvan sahipleri, mama kalitesi ve öğün sayısı konusunda daha dikkatli davranmalıdır.

Köpeğinize vermeniz gerekenden daha fazla mama vermeniz fazla kilo almasına sebep olup sağlığı açısından tehlike oluşturabilir. Aynı zamanda az beslenmesi zayıflamasına ve halsiz düşmesine sebep olabilir. Tüm bunları dikkate alarak köpeğinize vermeniz gereken öğünü tam olarak ayarlamalı ne eksik ne de fazla vermelisiniz.

Köpeklerin Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

Beslenme düzeni diğer bakım konularında olduğu gibi yavru köpekler ve yetişkin köpekler için farklıdır. Öncelikle yavru köpekler nasıl beslenmeli sorusuna yanıt verelim: Yavru köpeklerin günde kaç öğün mama yiyeceği genellikle veterinerler tarafından belirlenmelidir. Önerilen öğün sayısı günde 3 olsa da köpek ırklarına göre bu durum değişiklik gösterebilir.

En doğru beslenme düzenini veteriner eşliğinde ayarlayabilirsiniz. Bilindiği üzere köpek mamaları yavru ve yetişkin için farklıdır. Yavru köpeğinize mama seçerken kaliteli ve veterinerler tarafından önerilen ürünleri almaya özen göstermelisiniz. Mamasını belirli bir süre ılık süt ile ıslatarak daha kolay yemesini sağlayabilirsiniz. Beslenme saatlerini ayarlamanız ve aynı saatlerde mama yemesini sağlamanız tuvalet eğitimi vermenizi de kolaylaştıracaktır.

Yetişkin köpeklerin beslenme düzeni ise yavrulara göre daha farklıdır. Yetişkin bir köpek günde 2 öğün mama yiyebilir. Fazla vermeniz veya günde bir öğün vermeniz yaşam kalitesini düşürerek ömrünün kısalmasına neden olabilir. Köpeğinizin beslenme düzenini oluştururken alması gereken kalori miktarını bilmelisiniz.

Bu kaloriyi günde iki öğüne bölebilir veya az ve sık sık vererek 2’den fazla öğünde verebilirsiniz. Beslenme düzenini oluştururken temiz bir mama kabının olmasına, yemek yediği alanda kötü kokular olmamasına özen göstermelisiniz. Aynı zamanda mama kalitesi de köpeğin sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından oldukça önemlidir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Balık Yer mi? Balık Kılçığı veya Çiğ Balık Yer mi?
Köpeklere Günde Kaç Öğün Yemek Verilmeli?
Köpeklere Günde Kaç Öğün Yemek Verilmeli?

Mama Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpekler için mama seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken birçok nokta vardır. Köpeklerin yememesi gereken zararlı içeriklerin olduğu mamaları almamalı, yaşları için en uygun olanları seçmelisiniz. Mama seçiminde şunlara dikkat etmeliyiz;

  • Köpeklerin için en uygun mamalar sindirimi kolay olan kuru mamalardır. Bu mamalar mide rahatsızlıklarına sebep olmaz ve köpeğinizin daha kolay sindirmesine yardımcı olur.
  • Köpek maması seçerken yavrular için veya yetişkinler için özel olarak üretilen ürünleri seçmeniz daha doğru olacaktır.
  • Mamalar içerisinde daha çok bilinen ve kalitesinden dolayı daha çok tercih edilen ürünler vardır. Bu ürünleri tercih ederek kaliteli seçimler yaptığınızdan emin olabilirsiniz.
  • İçeriğinde D vitamini ve A vitamini olan mamaları seçerek köpeğinizin ek takviye almasını sağlayabilirsiniz.
  • Soya, kamış pekmezi, mısır glüteni ve mısır şurubu içermeyen mamalar almalısınız.

Köpekler Neden Mama Yemez?

Köpeğinizin yemesi gerekenden daha az mama yediğini fark etmeniz durumunda sağlık kontrolüne götürmeniz ve bir hastalığı olup olmadığından emin olmanız gerekir. Ancak köpeklerin mama yememesi her zaman hasta olduğunu göstermez. Eğer sürekli verdiğinizden farklı bir mama verdiyseniz beğenmemiş olabilir, yemek yediği alanda farklı kokular olduğu için rahat olmuş olabilir. Bu durumda alması gereken kaloriyi tamamlaması için seveceği mamaları verebilirsiniz. Mamasını rahat yemesi için yerini değiştirebilirsiniz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?