Anne kedilerin yavrularını her zaman koruyup sahip çıktığını bilsek de bazı durumlar onları reddetmelerine sebep olabiliyor. Peki, bu durumda ne yapmalıyız?
Kediler bir veya daha fazla yavru verir ve bu yavruların hayatta kalması için belirli bir süre annelerine ihtiyacı vardır. Eğer anne kedi yavrusu ile ilgilenmiyor, emzirmiyor ve onu reddettiğini gösteren davranışlar sergiliyorsa bunun farklı sebepleri vardır. Öncelikle anne kedinin büyük olması, annelik becerilerinin gelişmiş olması gerekir. Küçük yaşlarda anne olan kediniz, yavrularına bakıp bakmama konusunda ne yapacağını bilemez. Bununla birlikte bazı hastalıklar, sütünün az olması gibi sebeplerle de yavru kedi reddedilebilir. Peki, anne kedi yavrularıyla ilgilenmiyor, ne yapmalıyım? Anne kedi neden yavrularını reddeder? Bilmeniz gereken tüm detayları sizler için anlattık…
Anne Kedi Neden Yavrularını Reddeder?
Kedinin doğum yaptıktan sonra yavruları ile ilgilenmemesini reddetmesi olarak adlandırmak mümkündür. Bu duruma sebep olabilecek bazı hastalıklar ve anne kedinin yaşı gibi durumlar söz konusudur.
Hastalık: Kediler birden fazla yavru verir ve annelik içgüdüsü ile tüm yavrularını korumak ister. Eğer bir yavrusunu reddediyorsa bunun sebebi o yavruda hastalık olmasıdır ve anne kedi, diğer yavruların hasta olmaması için o kediyi reddeder.
Mastitis: Emziren kedinin memesinde iltihap olması Mastitis olarak adlandırılır. Meme enfeksiyonu bazen kendiliğinden gelişir bazı durumlarda ise yavru kedinin emzirme sırasında dokuyu çizmesi ile meydana gelir. Anne kedinin, meme enfeksiyonundan dolayı meme başı şişer, sertleşir ve ağrır. Emzirme sırasında acı çektiği için yavrularını emzirmez ve reddetmiş gibi görünür.
Yavru sayısının çok olması: Anne kedinin yavrusu çoksa sütünün tüm yavrularına yetmeyeceğini bilir ve bu nedenle bir ya da daha fazla yavrusundan vazgeçerek diğer kedilerin karınlarının doymasını sağlayabilir.
Küçük yaşta anne olmak: Anne kedi doğum esnasında çok acı çekebilir ve travma yaşayabilir. Eğer yavrularını beslemek için gerekli becerileri yoksa yavrularını reddedecektir.
Anne Kediye Nasıl Yaklaşmalı?
Öncelikle anne kedinin yavrularına karşı yaklaşımlarını iyi gözlemlemeli, yavruların büyümediği ve zarar gördüğünü düşünmeniz halinde annesinden ayırmalısınız. Aksi takdirde yavrularını yanından ayırdığınız anne, belirli bir süre sonra onları tanımayacaktır. Eğer annenin yavrularına karşı saldırgan davrandığını görürseniz, hasta bir yavruyu boğmak istiyor olabilir. Bunun sebebi ise sütünün yetmemesi sebebi ile zaten ölecek bir yavruyu öldürmek istemesidir. Bu gibi durumlar söz konusu değilse yavruları 4-5 haftaya kadar annenin yanından almamalısınız.
Anne olan kedi doğum esnasında birtakım zorluklar yaşar ve tıpkı insanlar gibi doğum sonrasında bazı davranış bozuklukları gelişebilir. Bu durum kedinin yaşadığı travmalarla ilgili olabilir, annelik becerisi olmamasından kaynaklanabilir. Yavruları sokakta yaşıyorsa onlara zarar gelmemesi için de yavrularını alıp başka yerlere bırakabilir. Tüm bunlar kedilerin annelik içgüdüsü ile gerçekleştirdiği davranışlardır.
Kediniz evde doğum yaptıktan sonra yavrularının ağırlıklarını düzenli olarak ölçmelisiniz. Büyümüyorlarsa 4-5 hafta sonrasında katı gıdalara geçiş yaparak beslenmelerini ve büyümelerini sağlayabilirsiniz. Yavru kediye karşı yaklaşımınız önemli olduğu kadar anne kediye yaklaşımınız da önemlidir. Doğum her canlı için oldukça zordur ve doğum sonrasında daha fazla şefkate ihtiyaçları vardır. Kedinize bu süreçte sakin, şefkatli ve sevecen yaklaşmalısınız. Ona daha fazla zaman ayırmalı, bir sağlık sorunu olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz. Örneğin yavrularına karşı yumuşak davransa da emzirmek istemiyorsa meme iltihabı gibi bir hastalık yaşıyor olabilir. Tüm bu sebepleri göz önüne alarak kedinizi veterinere götürmeli ve işin uzmanlarından destek almalısınız.
Kedinizin doğum yaptıktan sonra davranışlarında bozukluk fark ettiyseniz bu durumları yorumlar altında bizimle paylaşabilirsiniz. Bu süreci nasıl yönettiğiniz, yavrulara ve anne kediye yaklaşımınız konusunda deneyimleri paylaşarak diğer takipçilerimizin bilgi sahibi olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kedim dun gece dogum yapti gayet normaldi yavrularini temizledi butun gece emdiler 5tane fakat sabah kalktigimda yanima geldi kendisini sevdirmek istedi sevdim snra baska yere yatmasi icin oyeri gosterdim gelip yatti yavrulari bir pecete yardimiyla yanina koydum cunku dogum yaptigi yatak cok pislenmisti ve yanlarina gitmedi simdi ise yanlarina gidiyor ama ustlerine yatmiyor tepki vermiyor yavrulara duzelirmi AC kalmalarindan korkuyorum
Kedim önceden çok erken yaşta anne oldu ve bebekleri ölü olarak dünyaya geldi. 2. Kez hamile kaldığında anne olmak için normaldi 4 tane yavru doğurdu ancak gene birisi ölü dünyaya geldi. Diğer 3 yavru 4 5 aylık ve baya büyüdüler anne kedi neredeyse 1 haftadır kayıptır ve geldiğinde yavrularına eskisi kadar iyi davranmıyor yavrular annelerinin yanına gitmek istediğinde gırlıyor saldırıyor neden böyledir Bi açıklama yapabilir misiniz?
Merhabalar anne kedi yavrularına sürekli tislayip duruyor istemiyor yavrularını onlarla aynı yerde bulunmuyor ama böyle birşey yoktu bı anda oldu ne yapmalıyım
Merhabalar kedim yavrularını emziyor fakat yanlarında değil benim yanimda uyuyor.sebebi ne olabilir.
Yavru kediler dört haftalık oldular anne kedi dünden beri yemek yemiyor ve yavrularıyla ilgilenmiyor sürekli uyuyor neden olabilir
Tek gözü kör olan 1 yaşındaki kızım doğum yaptı. 5 yavruyu da reddetti 6 saat boyunca aynı ortamda bulundurdum ama hiçbir şekilde yaklaşmadı. Yavru sütü aldım kutu içine sıcak tutacak termos ve battaniye koydum. Soğuklardı ama şu an ısıları yeterli, biberon alıp besleme yapacağım umarım yaşarlar umarım başarabilirim… ilk kez 1 günlük bebek kedilere bakıyorum benim için dua edin.
Merhaba, sokaktan kedi evimize girip doğum yaptı sonrasında yavruları bırakıp gitti. Şu an bir günlük 4 yavru var. Daha öncede kendi kedimin doğumunda yavrularını büyütme de hep yardım ettim ama bunlar daha çok küçük doğdular. Dış zarıyla birlikte doğdu. Ciğerlerindeki suyunu kadar ben boşaltım ama beslenme konusunda çaresiz kaldık.
Merhabalar yavru bebişler hayırlı olsun inşallah 🙂
Petshop veya veteriner kliniklerinden süt tozu temin etmelisiniz. Süt tozu paketinin arkasında nasıl hazırlayacağınız mutlaka yazar. Ya biberonla ya da şırıngayla bebeklere besleyebilirsiniz. Normal paket veya inek sütüyle asla beslemeyin. Normal süt kedilere çok zararlıdır ve sindiremezler. Süt tozuyla besleyin, büyüdükleri ve dişleri kalınlaşmaya başladığında mamaya geçilebilir.
Selam, benim kedim iş yerimde besliyor bakıyordum fakat doğumunu işyerimin karşısında yaptı. Ben de yavrularını aldım iş yerimdeki yuvasına bıraktım fakat aynı gün geri götürdü oradan da başka yere taşıdı. Ben on günlük olunca anne görmeden yuvasına getirdim fakat bir daha annesini göremedim kayboldu. Bu durum beni çok üzdü şu an ben bakmaya çalışıyorum anne gelir mi geri?
Merhabalar, anne kediler yavrularını güvende hissetmedikleri zaman tehlike oluşturmayacak bir bölgeye taşırlar. Sizin yavrulara zarar vereceğinizi düşündüğü için yavrularını farklı yerlere taşımış olabilir. Anne kedinin geri gelmemesi için birçok neden bulunsa da yavrularını tekrar aramak için mutlaka o bölgeye gelecektir.
Kedim bir tane yavru kedi doğurdu 1 aylık yavrusu var. Bu zamana kadar yavru kediyi göstermiyordu bana. Ben yoğurtlu ekmek veriyorum imkanım bu kadar olduğu için. Ama bugün yavrusu da gelip o ekmeklerden yedi ağlar gibi sesler çıkarmaya başladı. Dişleri çıkmadığı için zorlandı galiba. Çok üzüldüm keşke mama alabilsem ama çok pahalı. Sizin yavru kediye vermem için tavsiye ettiğiniz bir şey var mı?
Merhabalar, süt ve süt ürünlerinin içinde laktoz olduğu için kediler bunu sindiremez ve rahatsız olabilirler. Yavru kediye yoğurtlu ekmek vermeyin, onun yerine imkanlarınız kısıtlı olduğu için Bim veya Şok marketlerde satılan yavru kedi yaş mama paketleri var, sanırım 8-9 TL olması lazım. Onlardan alarak yavru kediyi besleyebilirsiniz. Ya da petshoplardan 10-20 liralık açık yavru kedi maması da alabilirsiniz. Hiç olmazsa karnı doyar ve ihtiyacı olan vitaminleri vücuduna almış olur.
Merhabalar… kedim ilk kez anne oldu iki yavrusu oldu ve iki gün sadece yavrularıydı. Güzel ilgileniyordu, lakin 2.gün sonrası yanlarından sıkça ayrıldı ve başka yerde yattığı da oldu. Normal mi bu? birde doğum sonrası alışık olduğu kuru mamayı yemedi hiç. Evdeki baba o da hiç kuru mama yemedi neden acaba?
Merhabalar, yeni doğum yapmış kedilerde tıpkı insanlar gibi lohusa psikolojine bürünebilirler. Kediniz daha yeni annelik duygusunu tattığı için buna alışmak adına kendini hazırlıyor olabilir. Bu süreçte iştahsızlık, davranış problemleri, agresiflik vb. gibi belirtiler görünebilir. Eğer anne kediden daha çok yavrularla ilgileniyorsanız, kıskanmış da olabilir. Birkaç gün anne kediyle daha fazla vakit geçirin ve yavrularını yanına bırakarak zaman geçirmesini sağlayın. İştahını yerine gelmesi için kuru mamaya biraz ara verip tavuk, ciğer vb. gibi gıdalara yer verebilirsiniz.
Anne kedi kendini ve yavrularını yalayamıyor ve mama yerken de kusma refleksi yaşıyor. Teşekkürler…
Merhabalar, kedinizin midesinde veya psikolojik (stres) olarak bir sorunu olabilir. Sevdiği mamaları ve yemekleri ön plana çıkartarak beslenmesini değiştirebilirsiniz. Anne kediler bazen yeni doğum yapmış kadınlar gibi davranışları değişebilir ya da çocuklarıyla ilgilenmeyebilir. Anne kediyle daha çok ilgilenin, mutlu olduğu bir anı yakalayıp teker teker yavrularını yalaması ve ilgilenmesi için yanına bırakın. Doğru taktiklerle ilerlediğinizde sorun çözülebilir.