Dişi kediler yılda 3 kez kızgınlık dönemine girer. Bu sürede davranışlarında değişiklik olan kedinin sakinleşmesi için neler yapabiliriz?

Dişi kediler yavruluktan çıktıktan sonra her yıl kızgınlık dönemine girer. Kızgınlık dönemi kedinin çiftleşme arzusunda olduğu ve karşı cinsin ilgisini çekmek istediği bir dönemdir. Bu süreci evde geçiren kediler, evde karşı cinsten bir kedi yaşamamasına rağmen içgüdüsel olarak bu hareketleri sergileyecektir. Örneğin kediniz duvarlara, kanepe kenarlarına işeyebilir ya da çiftleşmek için evden uzaklaşmak isteyebilir. Kızgınlık döneminde kedileri sakinleştirmek oldukça zordur. Peki, bu dönemde evcil hayvan sahipleri neler yapabilir? Kızgınlık dönemindeki kediye neler iyi gelir? Tüm soruların yanıtlarını sizler için hazırladık…

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Kediler de tıpkı insanlar gibi ergenliğe erişir ve bu dönemde hareketlerinde değişmeler meydana gelir. Dişi kediler kızgınlık dönemine ne zaman girer: dişi kediler ortalama 7 aylıkken kızgınlık dönemine girerler. Bu dönem genellikle bahar ve yaz aylarında olur, yılda üç kez tekrar eder. Normal bir süreç olsa da evde yaşayan kediler için durum daha zordur. Bu sürede hem kediler hem de sahipleri oldukça yorucu bir döneme girerler. Kızgınlık dönemi temel olarak kedinin çiftleşmek istediği bir dönemdir ve davranışlarını bastırmaları onlar için çok zordur. İçgüdüsel olarak saldırgan davranışlar sergileyerek sizi yorabilirler. Sahibinin bu dönemde evcil hayvanına karşı daha anlayışlı, sevecen ve ılımlı olması gerekir.

Kızgınlık Döneminde Kedi Davranışları

Kedinizin kızgınlık dönemine girdiğini çok kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Öncelikle kediniz 6-7 aylık olduktan sonra bu sürece hazırlıklı olmalısınız. Genelde bahar aylarında başlayan bu dönemde dişi kedi normalden daha agresiftir. Saldırgan tavırlar sergileyebilir, vücudunuzu çizebilir, evin farklı yerlerine tuvaletini yapabilir. En belirgin kızgınlık dönemi davranışı kedinin ses çıkarmasıdır. Bağırır gibi ince bir sesle gece boyu evin içinde gezebilir. Genellikle geceleri huzursuzdur ve uyumak istemez. Aynı zamanda içgüdüsel olarak evden kaçma eğiliminde bulunabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Grip Olur mu?

Kızgınlığa giren dişi kedi nasıl sakinleştirilir: kedinizi sakinleştirmek için uygulayabileceğiniz birden çok yöntem vardır. Ancak bu yöntemlerin bir kısmı genellikle tavsiye edilmez ve evcil hayvanınızın sağlığını tehlikeye atabilir. Öncelikle bu süreçte sakinleştirici ilaçlar kullanılması yanlıştır. İlaç kullanmamalı ve kedinizi doğal yöntemlerle sakinleştirmeyi denemelisiniz. Eğer yavrulamasını istiyorsanız yapmanız gereken en sağlıklı yöntem çiftleşmesini sağlamak olacaktır. Çünkü kızgınlık dönemindeki kedi çiftleşmediğinde ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Eğer yavru sahibi olmak istemiyorsanız en kısa sürede kısırlaştırmalısınız.

Kızgınlığa Giren Dişi Kedi
Kızgınlığa Giren Dişi Kedi

Kedilere Kızgınlık Döneminde Nasıl Davranmalıyız?

Kızgınlık dönemindeki kediler, yaşadıkları durumdan memnun değildir. Öncelikle kedinizin bu davranışları içgüdüsel olarak yaptığını, bastırmakta güçlük çektiğini bilmeli ve onun yanında olmalısınız. Bu dönemdeki kediler sahiplerinden daha çok ilgi ve şefkat bekler. Kızgınlık belirtilerini fark ettiğiniz andan itibaren evcil hayvanınıza karşı sevgi dolu olmayı deneyin. Onunla daha fazla oyun oynayın, başını okşayın ve kucağınıza yatırın. Bu dönemde kedi geceleri uyumaz ve çok huzursuz olur. Uyumasını sağlamak ise sizin göreviniz olabilir. Kedinizi gece yatağına götürün, yanına sıcak su torbası koyun ve uyuyana kadar başında bekleyin.

Bu dönemde kediniz evden uzaklaşmak isteyebilir. Camdan atlama, açık kapıdan kaçma gibi sorunlara karşı tedbirli olmalısınız. Aksi takdirde evde yaşayan kediniz dışarda kavgaya karışabilir, gebe kalabilir. Kızgınlığa giren bir kediniz varsa kapı ve pencerenin açık olmamasına çok dikkat etmelisiniz. Kedinize yeni oyuncaklar alabilir, ilgisini çeken oyunları daha sık oynayabilir ve en önemlisi gün içerisinde onu daha çok sevebilirsiniz.

Kızgınlık Dönemine Giren Kedi Ne Zaman Kısırlaştırılabilir?

Kızgınlık dönemine giren kedilerin sakinleşmesi için deneyeceğiniz doğal yollar bir noktaya kadar normal yaşamasını sağlayacaktır. Ancak yine de yüksek sesler çıkarmasının, eşyaları tırmalamasının ve huzursuz olmasının önüne geçmeniz zordur. Kızgınlık sürekli bir döngü halinde olduğu için bu dönemlerde kedinizi çiftleştirmiyorsanız bu durumun rahim kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini de bilmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Burun Tıkanıklığı Nedenleri ve Tedavisi

Dişi kediler kızgınlık dönemine girdikten sonra kısırlaştırılabilir. Yavru almak istemeyen kedi sahiplerinin yapması gereken en sağlıklı çözüm kedinin kısırlaştırılmasını sağlamaktır. Kızgınlık dönemi ardından evcil hayvanınızı veterinere götürerek kısırlaştırma ameliyatı olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kısırlaşan kediniz daha sakin ve sessiz olacaktır. Kızgınlık döneminde yaşadığı huzursuzluğu ortadan kaldırmanızı sağlayacaktır.

Kızgınlık dönemi belirtileri birçok kedide farklıdır. Sizler de kedinizin bu dönemde gösterdiği farklı davranışları yorumlar altında bizlerle ve diğer takipçilerimizle paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda bu süreci nasıl geçirdiğinizi, neler yapılması gerektiği konusunda deneyimlerimizi anlatarak evcil hayvan sahiplerinin bilgi almasını sağlayabilirsiniz.

Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

Comments were made on "Kızgınlığa Giren Dişi Kedi Nasıl Sakinleştirilir?".
  • panda

    kedim kızgınlıga girdi ne yapmam lazım çok bagırıyo

  • Anonim

    Merhaba benim Kedimin Hamile olup olmadığını anlayamıyorum karnı iki yanında oval bir şekilde benim ablam veterine mı o bir daha çok değişik bir hamile oldu ama hamile mi bilmiyorum Bu arada benim adım Şeyma Şeyma Begüm şöyle söyleyeyim kedilerin izle asla vurmayın yani hayvanlara şiddet ve hayvanları bazı kişiler şiddet yapıyor biliyorsunuz böyle bir şeyden küçüklüğünden beri bekliyoruz bebekliğinden diyelim kedi sahibiyim elinize etiketi kaynıyor ekledi kaynıyor Bu arada yanlış yazdım Yani toplam 23 tane evde kedim var yani bana sonra istediğiniz her soruyu sorabilir ama sadece hamile olup olmadıklarını anlayan bir kedimiz var onu anlayabiliyorum Yani dışarıda da besliyoruz evde de besliyoruz dışarıdakilere ayrı bakıyorum evdekileri ayrı bakıyorum yanlış anlamayın yani evde kaldınız dönüyorum Hande’nin zamanında herkes kendine dikkat etsin Efendimiz zamanında çok kötü oldu Efendimiz zamanında Mesela şey yapabilirsiniz arkadaşlar adınızı resim geliyorsa onu yapabilirsiniz Başka ne yapabilirsiniz ben öyle mi Ama şöyle bir şey yapıyorsun evinde bir hayvan sahibinin kedi köpek fark etmez öyle yani yapacak bir şey yok koronavirüs şeyisin de kendinize dikkat edin biliyorsun ki bulaşıcı bir hastalık o yüzden iyi günler sağlıkla kalın❤❤❤❤❤

  • Buse Nur

    Çok sağol benim kedim ocak ayının sonunda kızgınlığı başladı. Yardımınız için teşekkürler 💝🐾