Kedilerde titreme ve kasılma konusu çok önemlidir. Kedilerde bu tarz belirtiler varsa izlenmeli ve erken teşhis için veterinere gidilmelidir.
Evlerimizi şenlendiren ve bizi hayata bağlayan canlılardan birisi de kedilerdir. Sahiplendiğimiz veya sokakta baktığımız kedilerin başlarına bir şey geldiklerinde resmen vücudumuzdan bir parça kopuyor diye hissederiz. Kediler dertlerini anlatamadıkları için nasıl bir ağrı çektiklerini ve rahatsız oldukları şeyleri bilmediğimiz için daha da üzülürüz.
Kedilerde bir rahatsızlık görüldüğünde fiziksel ve davranış olarak birçok belirtiler meydana gelir. En güçlü belirti vücutta titreme ve kasılma olduğundan ister istemez endişeye kapılırız. Mesela bazı kediler uykularında titreyebilirler. Normal olarak titremeleri ile uykuda titremeleri sebepleri benzerlik gösterse de mutlaka farklılıkları da bulunmaktadır. Kedilerde titreme konusu çok önemli olduğu için kedi sahiplerinin veya sokaktaki kedilere sahip çıkan insanların mutlaka bilgi sahibi olması gerekir.
Kedilerde Hipetermi
Kedilerin bazı olumsuz durumlardan, hastalıklardan, aşıların ve tedavilerin yan etkilerinden dolayı ateşleri çıkabilir. Sağlıklı bir kedinin vücut ısısı genellikle 38-39 derece şeklindedir. Bu derecenin üzerinde (41 ve daha fazla) yüksek ateş görüldüğü zaman yoğun titremeler başlar ve buna ”hipetermi” denir.
Kedinize dokunduğunuzda özellikle kulaklarında yüksek sıcaklık seziyorsanız hemen bir ateş ölçer alarak sıcaklık derecesi öğrenilmelidir. Eğer 41 dereceyi geçmiş yüksek ateşi varsa ve bununla beraber titremeler de artıyorsa kafanıza göre ilaç kullanmamalısınız. Yanlış ilaçlar kedinizin ateşini düşürmez, hayatını tehlikeye sokabilir. Hiçbir şey yapmadan hemen veterinere götürülmelidir.
Kedilerde Hipotermi
Kedilerde hipotermi, hipeterminin tam tersidir. Kedilerin vücut sıcaklıklarının aniden düşmesine ”hipetermi” adı verilir. Kedilerin vücut ısıları düşünce doğal olarak vücutları soğuk olur ve şiddetli bir şekilde titremeye başlarlar. Hipotermiye hemen müdahale edilmezse daha kötü sonuçlarla karşılaşabilir hatta ölüm bile meydana gelebilir.
Hipotermi en çok yavru kedilerde meydana gelmektedir. Yavru kediler kış aylarında savunmasız şekilde üşüdükleri için vücut sıcaklıkları aniden düşerek hipotermi başlar. Yavru kediye sıcak bir ortam sunulsa bile uzun süre kendine gelemeyebilir ve hipotermi devam eder. Veteriner kliniğine götürerek müdahale edilmeli vücut ısısı yükseltilmelidir.
Kedilerde Hipoglisemi
Kedilerin kan şekerlerinin düşmesine ”hipoglisemi” denilir. Mesela hipoglisemi sorununu tıpkı biz insanların kan şekerinin düşmesi gibi düşünebilirsiniz. Bir insan uzun süredir yemek yemeyince kan şekeri düşer, bayılabilir, vücut titremeye başlar, baş döner veya fenalaşabilir.
Kedilerin de kan şekerleri düşünce yoğun bir şekilde titremeye başlayabilirler. Bazı kediler de uzun süre kabızlık veya kusma görüldüğünde buna bağlı olarak hipoglisemi meydana gelebilir. Bu durumla karşılaşmamak için kedinizin dengeli beslenmesine ve uzun süre aç kalmamasına dikkat etmelisiniz.
Kedilerde Kızgınlık
Kedilerde titreme meydana geldiği zaman her zaman hastalığa bağlamamak gerekir. Dişi veya erkek kedi fark etmeksizin kızgınlık dönemlerinde girdiklerinde istedikleri gibi çiftleşemedikleri için bu duyguyu bastıramazlar ve otomatik olarak titremeler görülebilir. Özellikle ev kedilerinin çiftleşme dönemi geldiklerinde sürekli camdan diğer kedilere bakarak titreme şeklinde tepkiler verebilir.
Bu durumla karşıya karşıya kalırsanız dostunuza uygun bir dişi veya erkek kedi bularak çiftleşmelerini sağlamalısınız. Eğer kediniz bulduğunuz kediye hiç yanaşmıyorsa veya çiftleşmek istemiyorsa mutlaka altında yatan nedenler vardır. Kediniz çiftleştiyse ama hala titremeleri devam ediyorsa vakit kaybetmeden veterinere gitmeniz gerekebilir.
Kedilerde Zehirlenme
Kediler kalitesiz mama, mama içeriğinin uygun olmaması, bozuk gıda, yememeleri gereken besinler ya da herhangi bir besini fazla tükettikleri zaman zehirlenmeler meydana gelebilir. Aynı zamanda kediler çok meraklı oldukları için evde kullandığımız temizlik ürünlerine, sprey ürünlere veya kovada bıraktığımız deterjanlı sulara temas edebilir.
Zehirlenen kediler kendilerini rahatsız hissettikleri için hemen öğürmeye ve kusmaya çalışacaklardır. Bu esnada yoğun titreme meydana gelebilir. Evde herhangi bir müdahale yapamayacağınız için veteriner kliniğine giderek durum anlatılmalıdır. Kedinin midesi yıkanarak zehirlendiği ne varsa temizlenecek ve titreme sona erecektir.
Kedilerde Epilepsi (Sara)
Kedilerde beyinsel hastalık görüldüğü zaman otomatik olarak vücut titremeleri meydana gelebilir. Mesela insanlarda epilepsi hastalığı olduğu gibi bazı kedilerde de görüldüğünü bilmeliyiz. Kedilerde sara hastalığı varsa arada sırada nöbet geçirir. Buna bağlı olarak şiddetli titreme veya kasılmalar görülebilir.
Eğer kedide kesin olarak sara hastalığı yoksa ve bu titremeler sürekli artış gösteriyorsa herhangi bir beyinsel hastalığın olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sonuç olarak her zaman sara hastalığı teşhis edilmeyebilir mesela sinirsel veya tümör gibi rahatsızlıklardan dolayı da titreme oluşabileceği bilinmelidir.
Kedilerde Acı ve Ağrı
Kedilerin bir yeri ağrıdıkları zaman bunu mutlaka fiziksel ve davranış olarak belli ederler. Fiziksel olarak kusma, iştahsızlık, saklanma, titreme, yüksek sesle veya kısık sesle miyavlama, halsizlik vb. görülebilir. Davranış olarak da agresiflik, yabancı gibi davranma, her zamankinden farklı olarak aşırı tepkisizlik vb. gibi belirtiler meydana gelebilir.
Kedinizin bir yeri ağrıyorsa canı çok yanıyor demektir. Bu ağrıların yan etkisi olarak vücutta normal veya aşırı titremeler meydana gelebilir. Titremeler hiç durmuyorsa veya durduktan sonra tekrar şiddetli bir şekilde başlıyorsa ağrının da derecesi yükseliyor demektir. Kedinizin sağlığı için en yakın veterinere başvurmalısınız.
Kedilerde Stres
Kedilerde stres her ne kadar basit veya ciddiye alınmayacak bir konu gibi görünse de aslında çok önemlidir. Bir kedi stres yapıyorsa mutlaka hoşuna gitmediği veya rahatsız olduğu bir şey var demektir. Kediler çok hassas canlılar oldukları için en ufak bir şeyi stres yaptıklarında hastalıkları da beraberinde getirirler.
Kediler stres yaptıklarında her zaman miyavlamazlar, gözleri fal taşı gibi açılmaz, kulakları geriye doğru gitmez veya tüyleri kabarmaz. Bazen de korku ve heyecandan dolayı vücutlarının yoğun olarak titrediklerini görürüz. Her kedinin stresi belli etme şekli farklıdır ama sizin kediniz stres yaptığında titremeler meydana geliyorsa mutlaka stres yaptığı konulara el atmalısınız.
Kedinin çenesi neden titrer?
Kedi korku, heyecan, stres veya üşümeye maruz kaldıysa çenesi titreyebilir.
Kedilerin arka ayakları neden titrer?
Ayaklarda zedelenme, şiddetli düşme veya aşil tendonu yırtılmasından dolayı titremeler meydana gelebilir.
Kedim titriyor ve halsiz. Neden olabilir?
Vücut ısısı yerindeyse hipoglisemi, zehirlenme veya ağrıdan dolayı titriyor olabilir. Mutlaka veterinere gidilerek muayeneden edilmelidir.