Hamile kediler bazı durumlardan dolayı doğum yapamaz veya beklenmedik kanamalar oluşabilir. Bu sorunun nedenlerini detaylıca açıkladık.
Kedilerin sahip olduğu her yaş çok güzel, fakat bebek halleri bir hayli tatlı oluyor. Eğer kedi sahibiyseniz, kediniz yetişkin olsa bile yeni doğmuş bebek gibi görürsünüz. Hele ki çok sevdiğiniz tüylü dostunuzu çiftleştirmeyi düşünüyorsanız, torun sahibi olmak istiyorsunuz demektir. Kediniz belirli bir yaşa gelince, sağlıklı bir kediyle çiftleştirmeniz ve sonraki süreçleri takip etmeniz çok önemlidir. Kedi hamile kaldıktan sonra ve 1. ayda mutlaka veterinere giderek ultrason yardımıyla bebek kedilerin durumunu kontrol ettirmelisiniz.
Her kedinin hamilelik süreci sıkıntılı olacak diye bir şey yok, fakat bazı kedilerde erken doğum riski de bulunmaktadır. Bazı kedilerde hamilelik süreci geçer ve kedi doğum yapamıyor diye endişelenebilirsiniz veya doğum yapsa bile yoğun miktarda kanama oluşabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, telaş yapmadan ve soğukkanlılığınızı koruyarak en yakın veteriner ile görüşmelisiniz. Peki, hamile kediden neden kan gelir? doğum öncesi veya sonrasında neden kanama oluşur? hep beraber öğrenelim.
Kedi Neden Doğum Yapamaz?
Kediler hamile kaldıktan sonra doğumun ne kadar kolay veya sorunsuz geçeceğini düşünebilirsiniz. Doğumun sıkıntılı geçeceğinin sinyallerini daha önce fark edemezsiniz, çünkü kedinin dış görünüşünde veya davranış durumlarında göze batacak belirtiler görünmez. Sağlıklı bir kedi; hamile kaldıktan 8-9 hafta sonra doğumunu başarıyla gerçekleştirir, fakat bu süre geçtiğinde ve kedinizde değişiklikler fark ettiğinizde doğum yapamadığını fark edebilirsiniz.
Doğum süreci geçen kedilerde doğum öncesi kanama veya vajinal akıntılar görülebilir. Hamile kedinin vajinasından kan gelmesi durumunu normal sayamayız ve mutlaka bir sorun olduğunu bilmeliyiz. Böyle bir durumda kedinize hiçbir şekilde müdahale etmeden veterinere gitmelisiniz.
Büyük ihtimalle kedinizin vajinal ve karın bölgesinin dar olması, bebeklerin olduğundan büyük olması, rahminde bir sorun olması, doğum pozisyonunu alamaması veya plasentalarında bir sorun olduğundan dolayı doğum gerçekleşemez. Veteriner muayene ettikten sonra kedinin normal yolla doğum yapamayacağını ve sezaryen yöntemi ile bebekleri dünyaya getirmenin daha sağlıklı olacağını söyleyebilir.
Kedilerde Doğum Sonrası Kanama Neden Olur?
Kediler doğum yaparken çok zorlanır ve sancı çekerler. Her ne kadar bunu belli etmeseler de sürekli pozisyon değiştirmesinden veya inlemesinden anlayabilirsiniz. Tüylü dostunuz normal bir şekilde doğumunu yaptıysa bile genellikle kedilerde doğum sonrası halsizlik ile beraber kanamalar görülebilir.
Kedi, doğum esnasında kendini çok zorladığı veya yavrularının plasentası rahim bölgesinde kaldığı için kendini kanama veya vajinal akıntıyla gösterebilir. Bu olumsuz durumları kedinizde fark edebilirsiniz ve yeni doğum yapan kediler miyavlayarak, bir şeylerin ters gittiğini anlayabilirler.
Kedi doğum yaptıktan sonra kanama ne kadar sürer? diye sorarsak, ilk 1 hafta kanama veya akıntıyı normalden sayabiliriz. Kedilerinde lohusa dönemi olduğu için bu süreçte bazı küçük komplikasyonlar görülebilir, fakat 1. haftayı geçtikten sonra sorunlar hala devam ediyorsa mutlaka veterinerinizle görüşmelisiniz. Kedinizin karnında veya rahim bölgesinde ciddi sorunlar olabilir.
Kedinizdeki sorunu veteriner ile çözdükten sonra tekrar kedinizin hamile kalmasını istemiyorsanız kısırlaştırabilirsiniz. Doğum yapan kedi ne zaman kısırlaştırılır? konusunda bilgi edinmek için doğumdan sonra kedilerin ne zaman kızgınlığa girdiğine bakılmalıdır. Genellikle doğumdan 6-7 hafta sonra kediler kızgınlığa yaklaşır ve o süreçte kısırlaştırılabilir.
Merhabalar, kedim üç gün önce doğum yaptı. İlk doğumu iki bebişimiz oldu ama anne sürekli karnını ovdurmak istiyor. Endişeleniyorum sancıdan mı kaşınıyor, süt bezelerinde sorun olabilir mi? Yarımcı olursanız sevinirim… Kedimin genel durumu saki, hafif kanama yapmış şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, kedinizin doğumunun tam olarak bittiğinden emin misiniz? Belki de doğum hala bitmemiştir ve diğer yavrular içinde kaldığı için sancı yapıyor olabilir. Eğer bebekler annesini düzenli emiyorsa, süt bezlerinde sorun yoktur. Her ihtimale karşı veterinere danışmanızda fayda vardır.
Merhaba, sokakta baktığım bir kedi hamile ve birkaç gündür ara ara vajinasından makus şeklinde kanlı akıntı geliyor. Kedinin durumunda bir değişiklik yok, ekstrem bir durum sergileniyor. Davranışlarında, yeme-içmesinde herhangi bir farklılık yok. Acaba bir sorun var mıdır?
Bu durum normal olarak kabul edilir. Anne kedi kendini doğuma hazırlıyor demektir. Yine de bebeklerin sağlıklı olup olmadığına ve kanamanın sadece doğuma hazırlık mı? (büyük ihtimalle o) yoksa vajinanın iç kısmında sorun olduğu için mi kanaması var? bunu bilmek gerekir.
Merhaba, kedimiz 3 gün önce doğum yaptı yavrumuzun biri hiçbir şekilde anneyi emmiyor veya ememiyor ne yapmamız lazım yardım eder misiniz?
Merhaba. Kedim 3 gün önce doğum yaptı ve 2 gündür yerde kan lekeleri ile karşılaşıyorum vajinası kanamış ve beni korkuttu. Bu normal bir süreç mi? 1 hafta normaldir demişsiniz ama acı acı miyavlaması bende tedirginlik yaratıyor maalesef.
Benim de kedim 3 gün önce doğum yaptı. Aynı sorun bende de var. Ben de telaşlandım, Bilgisi olan varsa bana da cevap verebilir mi?
Merhaba kedim hamile doğum yapmasını bekliyoruz ama bir türlü yapmadı. Arka kısmında akıntı şeklinde kanaması var. Birde sürekli miyavlıyor. Ne yapmalıyız?
Merhaba, kedim 63 günlük hamile halen doğumu gerçekleşmedi daha zamanı var mıdır? ve bugün birde yatağımın üstünde kanlı balgam şeklinde nohut kadar leke gördüm acaba bu da normal mi? yoksa bir veterinere gitmemiz gerekiyor mu?
Merhabalar. Kedilerde hamilelik süreci 63-67 gün arasındadır. Kanama gelmesi genellikle normal kabul edilir, anne kedinin kendini doğuma hazırlaması demektir. Yine de şüpheniz varsa veterinere gitmekte fayda var.
Kedim tahminen 37 günlük hamile bugün vajinası dan kan geldi büyük miktar değil akıntı şeklinde sizce normal midir?
Akıntı şeklinde kan gelmesi normaldir, fakat yine de gözlem altında tutun. Eğer ki kanamanın şiddeti artarsa mutlaka vajinada veya iç karın bölgesinde bir sorun olabilir. Ama akıntı şekilde gelmesi normal kabul edilir.