Herkes mutlaka Japon balığı beslemiştir. Japon balıklarının birçok türü olduğu için görünüşleri farklıdır ama yaş belirleme kriterleri ortak sayılır.
Evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilen Japon balıklarıdır. Renkleri, desenleri, hareketleri ve güzellikleriyle hepimizin evlerini renklendirmeyi başarıyorlar. Bakımları normal olduğu için çok yoğun iş/okul hayatınız olsa bile kolaylıkla yaşamlarını sürdürebilirler. Yorgun bir günün ardından onların akvaryumda dolaşmalarını izlemek de çok iyi bir terapidir.
Japon balıklarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları: bilinen Japon Balığı, Teleskop, Kelek Kuyruk, Peçeli Kuyruk, Shubunkin, Torba Gözlü, Vakin, Ryukin ve Tosakin çeşitleridir. Bu balıkların hepsinin görünüşleri, renkleri, boyutları ve kuyrukları farklı yapılardadır. Japon balıklar sahiplenildiği zaman en merak edilen şeylerden birisi de kaç yaşında olduklarıdır.
Herkes Japon balıklarının kaç yaşında olduğunu anlayamaz. Bu konuda uzman veya sürekli balıklarla ilgilenen kişiler daha iyi bilirler. Örnek olarak ”bu Japon balığı 3 yaşında” diyemeyiz, mutlaka yaş aralığı belirlememiz gerekir. Bu konuda hiçbir fikriniz veya bilginiz yoksa birkaç yöntemle Japon balığınızın yaşını kolaylıkla tahmin edebilirsiniz.
İlgili Yazı: Japon Balığı Kaç Yıl Yaşar?
Renk Değişimi
Japon balıklarının yaşını belirlemek için en iyi yöntem dikkatlice renklerini incelemektir. Japon balıkları zamanla renk değiştirebilirler ve bunu ilk yıllarda sıklıkla yaparlar. Japon balıkları dünyaya geldikleri zaman kahverengi tonlarında olurlar. Bunun sebebi, yaşadıkları ortamda daha rahat saklanabilmeleri ve ortamın rengini alabilmeleri içindir.
Japon balıkları açık/koyu kahverengi-bronz tonlarındaysa 1 yaşının altında oldukları anlamına gelir. Japon balıkları her büyüdüğünde renkleri değiştiği için bunu göz önüne alarak yaşlarının arttığını anlayabiliriz. Her renk döndüğünde bir yaş atlatırsak yanlış olabilir, mesela 1 yaşını geçtikten sonra renk değiştirdikleri zaman belirli yaş aralığı tutmak daha mantıklı olacaktır.
Mesela Japon balıkları kahverengi-bronz renklerden sonra sarı-altın-metalik renklere döndülerse 2-10 yaş aralığında olabilirler. Ayrıca Japon balıkları yaşlanmaya başladıklarında artık renk değiştiremedikleri için beyaz veya gri olmaya başlayabilirler. Bu bilgiden sonra Japon balıklarının artık 10 yaşlarına yakın olduklarını çok iyi anlayabiliriz.
Vücut Boyutları
Japon balıkları çok hızlı büyüyebilen ve yaşadıkları sürece boyutlarını arttıran canlılardır. Ancak büyüme hızları türlere, yaşadıkları yere, suyun doğallığına, beslenme şekillerine, ilgiye veya akvaryum büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilirler. Mesela bilinen Japon balıkları yılda 10-20 cm boyuta ulaşabilirler ama diğer türleri yılda 5-6 cm kadar büyüyebilirler.
Japon balıklarının boyutu ne kadar büyükse, yaşı da o kadar fazladır diye düşünmek yanlıştır. Boyutlarının küçük veya büyük olması yaşlarını kesin olarak belli etmez. Mesela bazı Japon balıkları türleri yaşamları boyunca 20-25 cm, bazıları da 30-35 cm boyutlara ulaşabilirler. Ancak bakıldığında yaşlarının hala olgunluk seviyesine ulaşmadığı da görülebilir.
Kuyruk Yapıları
Japon balıklarının yaşını tahmin etmek için kuyruklarına ve yüzgeçlerine bakılmalıdır. Genç Japon balıklarının kuyruk kısımları yuvarlak, yetişkinlerin ise çatallı ve aralıklıdır. Japon balıkları her yaş aldıklarında kuyrukları uzayacaktır. Yani kısa kuyruklu ve uzun kuyruklu Japon balıklarını karşılaştırırsak kısa kuyruklu olanın genç olduğunu anlayabiliriz.
Kulak Taşları
Japon balıklarının iç kulaklarında ve kanallarında otalit denilen taşlar bulunmaktadır. Bu taşlar, Japon balıklarının su içerisinde dengelerini sağlamalarına yardımcı olur. Bu yöntemi kullanmak için Japon balıklarının ölü olması gerekir. Kulak kısmı kesilip taşlar mikroskop altında incelendiği için hayattalarken bakılması imkansızdır.
Japon balıklarının kulak taşları mikroskop altında incelenirken taşların üzerinde rahatlıkla sayılabilen halkalar bulunur. Bu halkalar Japon balıklarının kaç yaşında olduklarını belirlemeye yardımcı olur. Ancak bu halkalar balıkların beslenme şekli, suyun sıcaklığı, türü ve yaşayış yerine göre artıp azalacağı için kesin olarak yaş bilgisi vermeyebilir.
Oha ya ne kadar zormuş amk balığının yaşını hesaplamak…
🙂 Aslında çok kolay sadece biraz dikkatli bakmak lazım o kadar 🙂