Egzotik canlılar arasında en farklı yere sahip olan kertenkelelerin birçok çeşidi vardır. Sıra dışı görünümlere sahip oldukları kadar özellikleri de öyledir.
Dünyada bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz birçok canlı çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ormanlık ve kayalık yerlerde yaşarken, bazıları da ağaçların üzerinde ya da sulu ortamlarda yaşamayı tercih ederler. Tüm canlıların içgüdüleri, yapıları, davranışları, karakterleri, ait olduğu sınıfları ve çeşitleri farklı olduğu için zehirli ya da zehirsiz olabilirler.
Yaşadığımız Türkiye’de pek zehirli canlı çeşitleri olmadığından dolayı bu tip haberlerle karşılaşmıyoruz, fakat yurt dışında zehirli canlıların can kaybına sebebiyet verdiklerini görebiliyoruz. İnsanlar egzotik hayvanlara karşı farklı bir sempati duydukları için haklarında bilgi toplayarak yakından görmek için araştırma bile yapabiliyorlar.
Hatta bazen sadece bu kadarla da kalmayıp yurt dışından bir şekilde egzotik canlı çeşidini Türkiye’ye getirterek evlerinde besleyebiliyorlar. Mesela bu canlılardan birisi de hiç şüphesiz kertenkelelerdir, oldukça farklı görünüşe sahip olduklarından birçok insanı cezbediyor. Yaşam alanları da diğer hayvanlar gibi olmadığı için insanı merak duymaya sürüklüyorlar.
Tüm kertenkeleler doğanın belirli kesimlerinde yaşamıyorlar, elbette evde beslenebilecek kertenkele türleri var ama onları doğal ortamlarından koparıp eve hapis etmenin ne kadar doğru olup olmadığı tartışmaya açık bir konudur. Peki, kertenkele türlerinin asıl yaşam alanları neresidir? ya da kertenkele nerede yaşar? bu önemli konuyu araştırıp, yazımızda sunduk.
Türk Kertenkelesi Nerede Yaşar?
Aslında dünya üzerinde bildiğimiz veya bilmediğimiz yaklaşık 6.000 binden fazla kertenkele türü bulunur. Mesela Türkiye’nin çeşitli şehirlerine özel kertenkele türleri de vardır, bunlardan bazıları; Mardin Kertenkelesi, İskenderun Kertenkelesi, Harran Kertenkelesi, Kayseri Kertenkelesi, Artvin Kertenkelesi, Trabzon Kertenkelesi, Ağrı Kertenkelesi, Kars Kertenkelesi, Hatay Kertenkelesi, İstanbul Kertenkelesi, Trakya Kertenkelesi, Siirt Kertenkelesi, Toros Kertenkelesi, Süphan Kertenkelesi vb. olarak sıralayabiliriz. İsimlerinden de anlaşıldıkları gibi ait oldukları şehirlerde toprak, yeşillik, dağlık, kayalık veya onlara belirlenen özel bölgelerde yaşarlar. Bazı kertenkeleler de petshoplarda uygun alanlarda yaşamlarını sürdürürler.
Bunların yanı sıra sokakta sıklıkla gördüğümüz kertenkele türü Süleymancık Kertenkelesidir, diğer bir adıyla Türkiye Kertenkelesi olarak da bilinirler. Yaklaşık 10 cm boyları vardır ve geniş parmakları sayesinde göz açıp kapayıncaya kadar ortadan kaybolurlar. Genellikle kayalıklarda, yeşillik yerlerde, taşların arasında, lağımlarda, bahçelerde, kuru ortamlarda, ağaç dallarında, dışarıya atılmış eski eşyaların arasında vb. yaşamlarını sürdürürler.
Dışarıya çıktığınızda sokakta bu kertenkele türüne rastlama oranınız çok yüksektir. Hatta bu küçük sevimli sürüngenler bazen yönlerinin şaşırarak evlere, balkonlara ya da bodrum katlarına da girebilirler. Endişelenmeyin, Türk Kertenkeleleri son derece zararsızdır ve evinize girdiklerinde istenmediklerini anlarlarsa hemen orayı terk ederler.
Not: Süleymancık Kertenkeleleri herhangi bir eve girip eğer yuva yaparlarsa, o evin çok uğurlu ve şanslı olduğu anlamına gelirmiş. Eğer evinize Süleymancık Kertenkelesi veya diğer Türk kertenkele çeşitlerinden biri girerse zararsız olduğunu bilerek fiziksel müdahale de bulunmadan uygun yaşam alanına bırakınız.
Diğer Kertenkele Türleri Nerede Yaşar?
Bazı kertenkeleler zehirli oldukları için en uç bölgelerde yaşamlarını sürdürürler. Onlarla denk gelmek çok zor olduğu gibi yakından görmek de neredeyse imkansıza yakındır. Mesela Boncuklu Kertenkele (Benekli Kertenkele) zehirlidir, Güney Guatemala ve Meksika civarlarında yaşamlarını sürdürürler. Genellikle dalların üzerinde, ormanlık alanda, veya kendilerine benimsedikleri yaşam alanları oluştururlar.
Zehirli olmayıp ücra köşelerde veya ait oldukları yerlerin bölgelerinde yaşamlarına devam eden kertenkele türleri de vardır. Mesela en çok bilinen kertenkele türlerinin yaşam alanları şunlardır;
- Chuckwalla Kertenkele: Bu kertenkele türleri Amerika’da çok popülerdir ve sıcak bölgelerde yaşarlar. Genellikle ormanlık alanlarda açık şekilde yaşamlarına devam ederler. Kış mevsimi yaklaştığı zaman kendilerine karanlık bir yaşam alanı oluşturarak uykuya dalarlar.
- Bukalemun: En çok Madagaskar Adası’nda görülürler. En çok ağaç dallarında yaşarlar ve kamufle olmak için bulundukları nesnelerin renklerini alırlar.
- Şahmeran Kertenkelesi: Diğer kertenkele türleri gibi ormanlık alanlarda, kayalıklarda veya dallarda yaşamazlar. Genellikle suda yaşamlarını sürdürürler ve parmak yapılarından dolayı kolaylıkla suda yürüyebilirler.
- Fırfır Yakalı Kertenkele: Kuzey Avustralya ve Güney Gine bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler. Kuru ortamları çok severler, genellikle toprak ve ağaçlarda yaşamayı tercih ederler.
- Gecko Kertenkelesi: Antarktika kıtası hariç, her kıtada yaşamalarıyla bilinirler. En çok sahiplenilen kertenkele türü oldukları için bazıları da ev ortamında yaşarlar.
- Boynuzlu Kertenkele: Amerika’nın Texas Eyaleti’nde görülürler. Genellikle kuru ortamları severler toprak veya dallarda yaşamlarını sürdürürler. Avcılarına karşı kendilerini korumak için gözlerinden kan fışkırtırlar.
- Dikenli Kertenkele: Avustralya’nın kuraklık bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler. Genellikle çöl bölgelerinde yaşarlar ve dikenlerinden dolayı kendilerini koruyabilirler.
- Deniz İguanası: Kertenkele çeşitlerinden biridirler ve denizde yaşamlarına devam ederler. Genellikle denizaltında yaşarlar ama bazen kayalıklara çıktıkları da görülebilir.
- Çöl İguanası: Güney ve Orta Amerika bölgelerinde yaşarlar. İsimlerinden de anlaşıldığı gibi çölde yaşarlar ve sıcak iklimlerde yaşamlarını devam ettirirler.
- Komodo Ejderi: Endonezya’da Padar, Rinca, Motang, Gili, Flores adalarında yaşarlar. En büyük kertenkele türünden biri oldukları için oldukça geniş alanlarda yaşamaya elverişlidirler.