Köpeklerde felç görüldüğü zaman birtakım belirtiler meydana gelebilir. En önemlisi yere düşmeleri ve ayaklarını sürtmeleridir.

Köpeklere dikkatli baktığımızda bacaklarının ve patilerinin düz olmadığını fark ederiz. Anatomik yapılarında kemiklerinin sanki birbirlerine sonradan eklenmiş şekilde olduğunu görürüz. Köpekler normal şekilde yürürken veya sabit şekilde ayakta dururken arka-ön bacak kemikleri kıvrık halde durur.

Yaradılışları gereği kemiklerinin şekilleri böyle oldukları için rahatsızlık duymazlar ve düz şekilde duramıyorlar diye herhangi bir acı çekmezler. Hatta köpekler oturdukları zaman patilerinden diz kemiklerine kadar kıvrık şekilde, kalça kemikleri ise düz vaziyettedir.

Özellikle köpekler yürürken balerinler gibi parmak uçlarında yürüdüklerini fark ederseniz, yani patilerini tamamen yere basmazlar. Bu şekilde fiziksel özelliklere sahip oldukları için kendilerinden çok yükseklere zıplayabilirler, atlayabilirler ve çok hızlı şekilde koşabilirler.

Bazı köpekler bu konuda oldukça şanssızlar; çünkü doğuştan, belirli hastalıklardan veya talihsiz kaza sonucunda felç kalarak fiziklerini istedikleri gibi kullanmazlar. Yazımızda köpeklerin felç durumuyla ve olası felç belirtileri konularıyla alakalı tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Köpeklerde Felç
Köpeklerde Felç

Köpeklerde Felç Nedenleri

Köpeklerin felç olma nedenlerini daha iyi anlamak için öncelikle felç sorununun hangi sebepten kaynaklandığını bilmeliyiz; köpeklerin boynundan, kuyruk sokumuna kadar tüm hareketi sağlayan sinir sistemleri, omur denilen kemiklerin içerisinden geçerek omuriliğe bağlanırlar. Omurilik çevresine herhangi bir ciddi baskı geldiğinde omurilik tamamen kırılabilir, kopabilir veya tamamen işlevini kaybedebilir.

Köpeklerde felç görülmesinin en başlıca nedeni doğuştan olarak kabul edilir. Bebek köpek, anne karnındayken omuriliğin zarar görmesi, tümör, zehirlenme vb. gibi nedenlerden dolayı omuriliği zarar gördüğü için felçli olarak dünyaya gelebilir.

Eğer tedavi edilebilir bir felç durumuysa, köpeğin özgürce hareket etmesi sağlanır. Aksine yapılan tedaviler cevap vermezse, bebek köpek geri alan hayatında felçli olarak yaşamaya devam eder. Doğuştan sebepler hariç tutarak, köpeklerdeki felç nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Köpeğin kafasına büyük ve sert darbe alması,
  • Travmatik olaylar, (zedelenme, üstüne ağır bir şeyin düşmesi, yüksek yerden düşme, araba altında kalma/ezilme vb.)
  • Vücudunda oluşan tümörler,
  • Herhangi iç bölgesinde iltihap,
  • Zehirlenme,
  • Parazit oluşumu,
  • Sinir sisteminde rahatsızlıklar,
  • Metabolizma hastalıkları.

saydığımız tüm nedenler köpeklerin omuriliğine baskı yaptığı için sinir sistemi hasar görür ve felç sorunu meydana gelebilir. Özellikle köpeklere araba çarptığı zaman oluşan kırıklar direkt olarak omuriliğe zarar verdiği için ciddi hasarlar görülür ve felç oranı daha çok yükselir.

Bazen travmatik olayların yanı sıra vücutta oluşan hastalıklarda sinir sistemini etkilediği için otomatik olarak omurilik de zarar görür. Her halükarda köpeğin harekeleri kısıtlanır, ayaklarının üzerinde duramaz veya ayağa kalktığı an arka ayaklarında düşme gibi felç belirtileri görünmeye başlar.

Köpeklerde Felç Tedavisi
Köpeklerde Felç Tedavisi

Köpeklerde Felç Belirtileri

Köpek herhangi bir travmatik olay yaşamadıysa, büyük ihtimalle vücudunda oluşan bir hastalıktan dolayı felç meydana gelmiş olabilir. Felç kendini bazı köpeklerde yavaş yavaş gösterirken, bazen de aniden ortaya çıkabilir. ”1 dakika önce bir şey yoktu” derken her şey saniyeler içerisinde gelişebilir. Tüm fiziksel hareketleri kısıtlandığı için genellikle bu felç belirtilerini apaçık görebilirsiniz;

  • Köpeğin arka ayaklarında güçsüzlük, topallama, titreme, üstüne basamaması,
  • Arka ayaklarını sürüyerek yürümeye çalışması,
  • Köpeğin felç olan bölgesine dokunulduğunda tepki vermemesi, (hissizlik)
  • Günlük olarak yaptığı fiziksel aktivitelerini yapamaması,
  • Felçli olan köpek dışkısını yaparken zorlanabilir, oturmadığını veya eskisi gibi pozisyon alamaması,
  • Köpeğin karnı şiş olması ve bununla beraber yürüyememesi,
  • Yürürken ayaklarının tutmamasıyla beraber aniden düşmesi,
  • Yürümek için fazla efor sarf edeceğinden hızlı nefes alıp vermesi,
  • Arka veya ön bacakları tutmadığı için kuyruklarını sallayamaması,
  • Eskisi kadar canlı ve yüksek seste havlayamaması,
  • Kendisini temizleyememesi (hissizlik oluştuğu için temizlediğini anlamaz)
  • İştahsızlık,
  • Nadiren kusma.

köpeğinizde bu belirtileri gördüğünüz anda yerinden hareket ettirmemelisiniz. O esnada su veya mama gibi şeyler vermekten kaçınmalısınız. Eğer köpeğiniz ayağa kalkıp yine düşüyorsa, düşüşünü yumuşatmak için zemine yastık, battaniye tarzı şeyler serebilirsiniz. En kısa sürede veterinerinizi arayıp, durumu anlatmalı ve hemen götürmelisiniz.

Köpeklerde Felç Tedavisi

Veterinere gittiğinizde öncelikle felç sorununun hangi nedenlerden dolayı meydana geldiği bulunur. Eğer travmatik olaylardan kaynaklandıysa, omuriliğin işlevini kaybettiği düşünülerek cerrahi operasyona karar verilebilir. Operasyon gayet başarılı geçtiyse, köpeğin tekrar yürümesi amaçlanır.

Tam tersi herhangi bir hastalıktan sonra felç sorunu görüldüyse, köpeğin sinir sistemlerini güçlendirmek için vitamin ya da ilaç tedavisi başlatılabilir. Ek olarak belirli aralıklarla fizik tedavi de uygulanarak, köpeğin ön veya arka ayaklarını eskisi gibi kullanması beklenilir.

Eğer köpeğe uygulanan tedavilere hiçbir şekilde cevap vermiyorsa, yapılacak bir şey kalmamıştır ve geri kalan hayatında maalesef felçli olarak geçirmek zorundadır. Veterinerin kararına göre protez bacak ya da arka ayaklarına tekerlekli sandalye bağlanarak, hareket etmesi sağlanabilir.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "Köpeklerde Felç Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?".
  • Havva

    Köpeğim uyurken şiddetli sesten korktuğu için şu an hareket edemiyor felç oldu galiba. Veterinerimize sorduk düzelir dedi, kendine güveni gelmesi lazım dedi. Sevdiği oyuncakları yanına koyun dedi. Uyguladık geçer mi acaba? çok korkuyorum ona bir şey olacak diye şimdiden teşekkürler

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhabalar, düzelmesi biraz zaman alabilir. Özellikle köpeğiniz hassassa en ufak seslerden daha çok korkmaya başlayabilir. Düzelmesi için size çok iş düşüyor… Ona daha huzurlu, güvenli, mutlu ve sağlıklı ortam oluşturmalısınız. Onun eğlenmesi ve mutlu olabilmesi için hoşuna giden her şeyi yaparsanız zamanla düzelecektir.

  • RAMAZAN

    Benim Rus Pincher’ım var. Benim köpeğimi, köpekler boğdu ve hırpaladı. Arka ayaklarını sürüyor, ne yapmam gerekir?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhabalar, evde yapabileceğiniz bir şey yoktur. Acil olarak veterinere götürmelisiniz.

  • Dudu

    Benim köpeğim de felç oldu hiç kalkamıyor…