Köpeklerde basur sorunu günlük hayatı zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Meydana gelmesinde birçok neden bulunur ama en önemlisi kabızlıktır.

Her köpekte aynı hastalık görülecek diye bir şey yoktur; çünkü her köpeğin cinsi, genetik hastalıkları, vücut sistemleri ve karakterleri farklıdır. Köpek dünyaya geldiği zaman atalarının özelliklerini alır ve genetik olarak onlara geçtiği bazı hastalıkları taşıyabilir. Bu her köpekte görülmez belki ama mutlaka atalarından birer özellik alırlar.

Bir köpeğin doğuştan hastalığı varsa, farklı belirtilerle rahatsızlıkları ortaya çıkar ve hayatı boyunca bunla cebelleşmek zorunda kalır. Doğuştan gelen bazı hastalıklara karşı tedavi uygulanmaz ama geri kalan yaşantısında daha rahat ve sağlıklı geçirilmesi sağlanır. Dünyaya sağlıklı gelen dostlarımız ise popüler köpek hastalıklardan birine yakalanabilirler.

Aslında köpeklerin bazı küçük ve tedavisi basit hastalıkları geçirmesi, bağışıklık kazanması açısından bir nebze iyi olarak kabul edilir. Hastalık vücuda girdiği zaman tüm sistem tarafından iyileştirilmeye çalışıldığı için tedavi sayesinde vücuttan atılır. Aynı hastalık tekrar girdiği zaman vücut artık tanıdığı için bağışıklığı kuvvetlenmiş olur ve kısa süre sonra vücut kendini korumaya alır.

Bazı dış hastalıklarda dostlarımızda görülebilir mesela; köpeklerde kepeklenme sorunu, dış parazit, akne veya mantar vb. gibi sorunlar sıklıkla meydana gelebilir. Tedavileri basittir ama o zorlu süreç bitene kadar köpekler de fazlasıyla etkilenebilirler. Bunlara ek olarak köpeklerde basur (hemoroid) sorunudur. Birkaç nedenden dolayı meydana gelirler ve köpek dışkılama sırasında acı çekebilir.

Köpeklerde Basur Nedenleri
Köpeklerde Basur Nedenleri

Köpeklerde Basur (Hemoroid) Nedenleri

Köpeklerde basur göründüğü zaman oturuş şekillerinden tutun, davranışlarından veya dışkı sırasındaki değişikliklere kadar fark edebilirsiniz. En bariz nedeni ise; köpeğin anüsünü çevreleyen damarlardaki kan akışı azaldığı için bağırsaklara yeterince kan gitmez ve işlevini yavaşlatır. Bağırsak yavaş çalıştığı için dışkı yapılamadığından zorlanma yaşanır ve basur meydana gelir.

Sonucunda köpeklerde iç veya dış hemoroid görülebilir; iç hemoroid, anüsün iç kısmının kenarlarındaki meme adı verilen damarların şişmesidir. Dış hemoroid ise, anüsün içerisindeki meme zorlandığı için dışarı çıkar ve gözle görülebilir. İki hemoroid çeşidinin ortak özelliği ise; dışkının yapılırken zorlanılması ve ağrı yapmasıdır. Bunun diğer nedenlerini de şöyle sıralayabiliriz;

  • Yanlış beslenme, (sürekli kuru mama yemesi)
  • Köpeğin yeterince su içmemesi,
  • Uzun süreli kabızlık,
  • Bağırsak iltihabı ve bağırsak hastalıkları,
  • Köpeğin sürekli hareketsiz kalması,
  • İç parazitlerin meydana gelmesi,
  • Vücuda yeterince vitamin veya mineral alınmaması,
  • Yoğun stres.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Neden Toprak Yer?

köpeğinizde basur sorunu oluştuysa, hangi nedene bağlı olarak meydana geldiği veteriner tarafından detaylı muayeneler yardımıyla teşhis edilebilir. Eğer sebepsiz yere basur görüldüyse, yani herhangi bir iç hastalığı yoksa büyük ihtimalle stresten veya fiziksel hareketsizlikten kaynaklanabilir.

Köpeklerde Basur Belirtileri

İnsanlarda basur oluştuğu zaman nasıl ki can acıtıp, günlük yaşantıyı zorlaştırıyorsa aynı şey köpekler içinde geçerlidir. Dışkılarını yapamadıkları için bağırsaklarında ağrı hissettikleri yetmiyormuş gibi basurda ciddi anlamda acı yapar.

Bazı durumlarda kanama bile meydana gelir ama bu endişe edilecek durum değildir, çünkü memeden çıkan kan pis olduğu için basur küçülür ve rahatlaması sağlar. Genel olarak köpeklerde basur belirtileri şöyle görülebilir;

  • Dışkının çok sert olması ve küçük parçalar halinde çıkması,
  • Dışkıda akıntı gibi salgı veya kan görülmesi,
  • Köpeğin kakasını yaparken değişik sesler çıkarması ve acı çekermiş gibi havlaması,
  • Poposunun üstüne oturamaması ve sürekli yan şekilde yatması,
  • Eskisi gibi yürüyememesi, topallaması veya hareket ederken sesler çıkarması,
  • Dışkısını uzun süre yapmaması,
  • Kakasını yaparken sürekli etrafında dönmesi,
  • Rahatlıkla dışkısını yapamadığı için pozisyonlarının değişmesi (kakasını yaparken oturamaması, yan durması vb.)
  • İştah kaybı ve su içmemesi,
  • Poposunu sürekli yalaması veya oturduğu yere sürtmesi,
  • Davranışlarda değişme. (fazla sakinlik, agresiflik, hareketsiz durma isteği, tepkisizlik vb.)
Köpeklerde Basur Tedavisi
Köpeklerde Basur Tedavisi

Dostunuzda bu belirtileri görüyorsanız, durumu netleştirmek için popo kısmına göz atmanızı tavsiye ederiz. Köpeğin anüsüne mikrop bulaştırmamak için eldiven giyerek, kuyruğunu kaldırın ve anüsünde bir sorun var mı diye kontrol edebilirsiniz.

Anüs bölgesi kızarmış, meme dediğimiz et parçası dışarı çıkmış ve gözle görülür derecede şişmişse köpeğiniz basur olmuş demektir. Hiç vakit kaybetmeden köpeğinizin daha fazla acı çekmemesi ve dışkısını rahat yapabilmesi için veterinere gitmelisiniz.

Köpeklerde Basur Tedavisi

Veterinere gittiğinizde basurun hangi sebepten oluştuğu teşhis edildikten sonra en uygun tedavinin hangisi olacağı konusunda veterineriniz karar verecektir. Eğer basurun derecesi ilaçla tedavi edilebilecek derecedeyse, iltihabı azaltan rektal fitil veya uyuşturucu kremler kullanılabilir. Ayrıca kan dolaşımının hızlanması ve bağırsakların tekrar işlevini yerine getirmesi için ilaç çeşitleri verilebilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpeklerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

Basurun derecesi ilerlediyse ve ilaçlar ile tedavi edilemiyorsa, cerrahi işlemde uygulanabilir. Anüsün genişletilmesi veya meme dediğimiz et parçasının alınması gibi operasyonlar yapılabilir. Basur tekrarlayabilen bir rahatsızlık olduğu için tedaviden sonra tekrar meydana gelinmemesi için veterinerinizin yöntemlerine uymalısınız.

Sürekli kuru mamalarla beslenmemesine ve hareketsiz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanında günlük su alımını gözlemleyerek, daha fazla su içmesini sağlamalısınız. Köpeğinizin kendini stresli hissetmesini önlemelisiniz ve onun daha çok mutlu olacağı şeyleri yapmalısınız, çünkü basuru tetikleyen diğer nedenlerden biri de strestir. Son olarak köpeğinizin sağlığı için veteriner muayenelerini geciktirmemeye de önem vermelisiniz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?