Köpeklerde kolit görülme oranı az olsa da dostlarımızın sağlıklarını olumsuz etkiler. Köpeklerde kolit belirtileri görüldüğünde hemen tedaviye başlanmalıdır.

Köpeklerin bağışıklık sistemleri farklı olunca uzun tedavi yardımıyla zor hastalıkların üstesinden gelebilirler. Tam tersi bağışıklık sistemi güçlü olmayan ve yapısal olarak zayıf olan köpeklerde basit hastalıklarda bile tedaviye yanıt veremeyebilirler.

Köpeklerde nadir görülen ama bir o kadar da zorlu bir hastalık olarak kabul edilen kolit sorunu, dostlarımızın günlük yaşamlarını olumsuz geçirmelerine neden olabilir. Köpeklerde kolit hastalığı hakkında tüm bilmeniz gerekenleri yazımızda açıkladık.

Köpeklerde Kolit Nedir?
Köpeklerde Kolit Nedir?

Köpeklerde Kolit Nedir?

Köpeklerin kalınbağırsaklarında ve rektumda iltihap, parazit ya da bakteri oluşmasına ”kolit” denilir. Ek olarak bunlar kalınbağırsak duvarında tahrişe ve iltihaba yol açar. Bu nedenlerden dolayı köpeklerin dışkısında; aşırı salgı, koku ve kan görülebilir. Ayrıca şişkinlik-gaz, sıklıkla geğirme, kalp atışlarında hızlanma, iştahsızlık, ot yeme sıklığının artması, hızlı şekilde zayıflama, karın ağrısı ve kusma da görülebilir.

Aslında bu belirtiler köpeklerde kolitin ne kadar ciddileştiğinin de göstergesidir. Köpekler dışkılarını yaparken acı çektiği için yapmamak için direnebilirler. Sonucunda kabız olurlar ve bu sefer dışkılarını yaparken daha da fazla zorlanırlar. Köpeklerde bahsettiğimiz Köpeklerde kolit belirtisi görüldüğünde kolitten şüphelenerek hemen veterinere götürülmelidir.

Köpeklerde Kolit Nedenleri

Her hastalığının meydana gelmesinin nedeni olduğu gibi köpeklerde kolit oluşumunun birden fazla nedeni bulunur;

  • Bağırsak florasının değişimi: Kalınbağırsakta yaşayan bakteri hücrelerinin artışı veya farklı nedenlerden dolayı ani değişimle dengesinin bozulması,
  • Parazit ve enfeksiyon kapması: Çiğ, bozulmuş ve uygun olmayan besinlerin üzerinde zamanla parazitler (salmonella, giardia vb.) oluşmaya başlar. Köpeklerde bu besinleri yedikleri zaman kalınbağırsakta parazitler oluşmaya başlar ve sonucunda kolite davetiye çıkarır,
  • Stres: Ne kadar basit bir neden gibi dursa da aslında köpekler stres yaptıkları zaman vücutlarında birçok hastalık oluşabilir. Seyahat etmek, kötü davranılması, ev değişikliği vb. gibi nedenlerden dolayı köpekler strese girer ve koliti tetikleyebilir,
  • Alerji: İnsanlarda alerji başladığı zaman beraberinde birçok hastalık görülebilir. Aynı şey köpeklerde de geçerli olduğu için alerji oluştuğunda kolitin meydana gelmesi daha kolay olur.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpeklerde Basur ve Tedavisi

Not: Bağırsak hastalıklarında ve iltihaplarda en önemli faktör köpeğin cinsidir. Boksör Köpeklerinin yapılarından dolayı kolit görülme olasılığı çok daha yüksektir. Ayrıca Alman Çoban Köpekleri genetik olarak bağırsak problemlerine yatkındır.

Köpeklerde Kolit Tedavisi
Köpeklerde Kolit Tedavisi

Köpeklerde Kolit Tedavisi

Her şeyden önce köpeklerin bağırsaklarına bakılarak iltihabın varlığı, bağırsak duvarındaki tahriş, parazitler veya enfeksiyonların durumuna bakılarak tespit edilmelidir. Bununla beraber köpeğin kolit yaşamasının en belirgin nedeni bulunarak, en uygun önlem alınmalıdır. Ardından tedavi seçeneklerine bakılarak lavman veya en güçlü ilaç tedavileri başlatılarak bağırsağın eski haline dönmesi amaçlanır.

Bununla beraber bağırsağı belirli süre boş kalması ve dinlenmesi için köpeğin yaşına ve durumuna uygun bir diyet yapılabilir. Diyetten sonra kullanılan mamalar değişerek, yerine veterinerin uygun gördüğü beslenme listesi kullanılmalıdır. Köpeğin tekrar kolit yaşamaması için mutlaka veteriner ziyaretleri zamanında yapılmalıdır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?