Kedilerde kepek sorunu sıklıkla görülen bir sorundur. Beslenmesine ve tüy bakımına dikkat edildiği taktirde kepek oluşumu görülmez.

Hayvanlar aleminde en farklı karaktere sahip olanlar hiç şüphesiz kedilerdir. Davranışları, karakterleri ve görünüşleriyle hayvanlardan korkan insanları bile kendilerine hayran bırakabilirler. Onları çok sevdiğimiz için rahatsızlıklarında üzülüyoruz ve en ufak belirtilerinde endişe ediyoruz. Kedilerimizin başına bir şey geldiğinde son derece soğukkanlı olmalıyız ve basit bir hastalıksa evde müdahale edebilir, fakat yine de erken teşhis için mutlaka veterinere gidilmelidir.

Kedilerde sıklıkla görülen kepek sorunu endişe edilecek bir rahatsızlık değildir. Evde müdahale edilecek kadar basit bir sorundur, fakat kepekle beraber farklı bir cilt rahatsızlığı görülürse durum ciddi olabilir. Kepek sorunu şu nedenlerden dolayı meydana gelebilir;

  • Obezite: Kedilerde fazla kilo, ciltte ve sindirim sisteminde sağlık sorununa neden olabilir. Kedilerde kepek oluşumum en büyük nedeni obezitedir. Kedilerde kepek rahatsızlığı görülmemesi için mutlaka fazla kilo almamalarına dikkat edilmelidir.
  • Dehidrasyon sorunu: Kediler yeterince su içmedikleri zaman ciltleri kurur ve kepek oluşumuna yol açılır. Kedilerin bol miktarda su ve sağlıklı yağ besini almaları önerilir.
  • Beslenme: Kedilerde cilt sorunu ve kepeklenme görülmesinin diğer önemli sebebinden birisi de beslenmedir. Kedilerin yanlış veya yetersiz beslenmelerinden dolayı kepek oluşumu görülebilir.
  • Parazit: Kedide var olan parazit çeşitleri varsa kepekte meydana gelebilir. Kedinizde kepek sorunu varsa parazitten dolayı oluşmuş ihtimali de düşünülmelidir.

Kedilerde Kepeklenme Belirtileri

Kedilerde görülen kepek türü, bazı insanların saçlarında görülen kepeklerle aynıdır. Kepekler tüylerinin aralarında beyaz, küçük ve toz gibi şeylerle kendilerini belli ederler. Kedinizin üzerinde olan kepekleri ilk başta toz sanabilirsiniz ama temizlenmesi zor olduğu için bunun kepek olduğunu bilmelisiniz. Kedilerde kepek oluşumunun belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Bölgesel olarak tüy döküntüsü veya aniden tüylerinin kopması,
  • Şiddetli kaşınma,
  • Tüylerinden toz gibi beyaz şeylerin dökülmesi,
  • Rutin dışı kendini temizlemesi,
  • Kepek oluşan yerlerde kızarıklık veya tahriş,
  • Vücudunu etraftaki nesnelere sürtme,
  • İştahsızlık.
Kedide Kepek
Kedide Kepek

Kedilerde en bariz kepek belirtileri bunlardır ama her kedinin yapısı farklı olduğu için oluşan kepekler farklı belirtilerle kendilerini gösterebilirler. Kedinizin bağışıklık sistemi çok düşükse ve bununla beraber yapı gereği tüy kalitesi iyi değilse, kepek oluşumundan daha fazla etkilenebilir. Dostunuzda bu tarz belirtiler fark ederseniz, birkaç gün hareketlerini inceleyerek mutlaka veterinere danışmalısınız.

Kedilerde Kepek Tedavisi

Kedilerde kepek sorunu endişe edilecek bir durum değildir, fakat neden oluştuğu mutlaka bulunmalıdır. Kedinizde herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve basit nedenlerden dolayı oluştuysa evde bazı şeylere dikkat edilerek halledilebilir. Tam tersi ortada hastalık varsa ve ondan dolayı kepek oluşumu yaşanıyorsa, mutlaka veterinere giderek en uygun ilaç tedavisi başlatılmalıdır. Evde kepek sorununa şunları yaparak kurtulabiliriz;

  • Tüy bakımı: Kedilerin tüylerinin aralarında kepek görüldüğü için mutlaka kürklerinin bakımlı ve temiz olması gerekir. Günlük olarak kediler için özel olarak geliştirilmiş tarakla, kedinin tüyleri taranmalı ve ölü tüyler alınmalıdır. Kedilerin bazı durumlar hariç yıkanmaları önerilmez (iyice pislenirse, üzerine bir şey dökülürse, veteriner merhem tedavisinden sonra önerdiyse vb.) ama 3-4 günde bir kedilere özel solüsyon veya suyu beze dökerek tüyleri temizlenmelidir.
  • Beslenme: Kedilerde kepek oluşmaması için kesinlikle beslenmelerine dikkat edilmelidir. Kedinin cinsi, yaşı, varsa hastalıkları, kilosu vb. göz önüne alınarak en uygun kedi maması bulunmalıdır. Kedinin tüylerinin bakımlı olması mamadan geçtiği için kaliteli ve içeriğinde yüksek vitamin bulunan mamalar tercih edilmelidir. Özellikle protein, omega 3, omega 6, A ve D vitaminleri kedilerin cilt sağlığını korur ve tüylerinin kalitesini arttırmasına yardımcı olur. Mama haricindeki besinlerden faydalanmaları için kedinize meyve, sebze ve kefir gibi sağlıklı ürünlerinin dozlarını ayarlayarak da ikram edebilirsiniz.
  • Yeterli su içilmesi: Kedilerin cilt ve tüy sağlıklarını korumaları için bolca su tüketmeleri gerekiyor. Günlük olarak kedinizin ne kadar su içtiğine dikkat edin, eğer az içiyorsa onu teşvik etmek için yaş mama verebilirsiniz. Yaş mamalar kedileri susatır ve ister istemez su içme ihtiyacı duyarlar. Eğer kediniz hiç su içmiyorsa; sürekli dolaştığı yerlerde su kabı bırakabilirsiniz, böylece suyun bulunduğu bölge ona farklı geleceği için merakına yenilip içecektir.
  • Elma sirkesi: Kedinizde kepek sorunu varsa veterinere danışarak elma sirkesi kullanabilirsiniz. Has (doğal) elma sirkesini suyla karıştırarak beze dökün ve kepekli bölgelere sürün. Elma sirkesinin mikrop öldürücü özelliği olduğu için tüm cilt sorunlarına çok iyi gelir. 2-3 günde 1 kez yapmanız yeterli olacaktır.
Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

A comment was made on "Kedilerde Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?".
  • Anonim

    Ponçikler