Kedilere mutlaka yapılması gereken operasyonlardan bir tanesi de kısırlaştırmadır. Operasyon kolay olsa da sonrasında dikkat edilecek hususlar vardır.

Kedi kısırlaştırma işlemi, belli gerekçeler dahilinde yapılan bir işlemdir. Kedi sahipleri, evlatları gibi gördükleri minik arkadaşlarının zarar göreceği fikrine kapıldıkları için kedilerinin kısırlaştırılması konusunda tereddüde düşebilirler. Fakat toplumda yaygın olan bu düşüncenin aksine kısırlaştırma işleminin kedilere hiçbir olumsuz etkisi ve zararı olmadığı gibi önemli faydaları da vardır.

Ameliyat esnasında herhangi bir problemin meydana gelme ihtimali çok düşüktür. Yalnız operasyondan sonrası kediler ve kedi sahipleri için sancılı bir süreç olabilir. Bu dönemdeki sıkıntıları en hafif şekilde atlatmanıza yardımcı olmak için erkek ve dişi kedi kısırlaştırma sonrası meydana gelebilecek komplikasyonları, dikkat edilmesi gerekenleri, kedilerde görülen değişimleri, ameliyattan önce yapılması gereken hazırlıkları ve ameliyatın nasıl gerçekleştiğini sizler için yazımızda derledik.

Kedi kısırlaştırma süreci hakkında daha fazla bilgi edinmek için Dr. Pati Üsküdar Veteriner Kliniği’ne ait kedi kısırlaştırma sayfasını ziyaret ederek operasyonun tüm süreci hakkında videolu içerik ile bilgi edinebilirsiniz.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi

Kastrasyon, erkek kedilerde kısırlaştırma işlemine verilen isimdir. Erkek kediler, altıncı aylarına yani ergenlik dönemine girdikleri andan itibaren çiftleşmek isteyeceklerdir. Bu isteklerini mırlama, ağlama, yüksek sesler çıkarma ve evin farklı yerlerine kokulu idrar bırakarak kendi alanlarını işaretleme gibi yollarla gösterebilirler.

Kedinizin üremesini istemiyor, kızgınlık döneminde zarar görmesinden endişeleniyorsanız kısırlaştırma işlemini tercih edebilirsiniz. Bu operasyon için kedinizin on ya da on beş aylık olmasını beklemenizi tavsiye ederiz. Böylece kediniz gelişimini tamamlar ve ilerde meydana gelebilecek böbrek hastalıkları riskinin azalmasını sağlamış olursunuz.

Kıyaslamak gerekirse erkek kedilere uygulanan kısırlaştırma işlemi, dişi kedilere uygulanan kısırlaştırma işleminden daha basittir. Kastrasyon sonucunda artık çiftleşme ihtiyacı duymayan erkek kediler, agresif hallerinden de kurtulmuş olurlar. Testosteron hormonunun alınmasıyla erkek kedilerdeki hormondan kaynaklanan davranışlar son bulur.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma
Erkek Kedilerde Kısırlaştırma

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi

Ovariohisterektomi, dişi kedilerde kısırlaştırma teriminin tıbbi karşılığıdır. Kızgınlık dönemine giren dişi kediler; uzun miyavlamalar, sahibinin ayaklarına dolanma, evin her yerine sürtünme, agresif davranışlar gösterme gibi hareketlerle çiftleşmek istediklerini belli etmeye çalışırlar. Kedinizi kısırlaştırmadığınız takdirde bu davranışları on ile on beş gün arasında tekrar tekrar göstereceklerdir. Dişi kediler de erkek kediler gibi altıncı aylarına girdikleri andan itibaren olgunlaşmaya başlarlar.

Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu, kedilerin kızgınlık döneminde gerçekleşmemeli, bu sürecin bitmesi beklenmelidir. Aksi takdirde aşırı kanama yaşayan dişi kedinin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Dişi kedilerin kısırlaştırılma işlemi, erkek kedilerinkinden çok daha zor ve uzundur. Kedinin toparlanması da yaklaşık bir hafta kadar sürebilir.

Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi, iki farklı şekilde gerçekleşir. İlk seçenek kedinin rahminin alınmasıdır. Bunun sonucunda kedi çiftleşmeye devam edebilir, fakat doğurganlık fonksiyonunu kaybeder. Diğer seçenekte ise kedinin hem rahmi hem yumurtalıkları alınır hem de  kedi artık çiftleşme isteği duymaz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Pati Sigortası (Kedi Sağlık Sigortası)

Erkek ve Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Genel anestezi uygulandıktan sonra kedinin vücut fonksiyonlarını takip etmek amacıyla vücuduna bir gözlem cihazı bağlanır. Erkek ve dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonunun farklı şekillerde gerçekleştiğinden bahsetmiştik. Bu farklardan biri, dişi kedilerin açık ameliyatla yumurtalıkları ve rahmi çıkarılırken erkek kedilerin testislerinin dışarıdan alınmasıdır. İşlem sonrasında her iki cinste de yara dikişlerle kapatılır. Hekimin uygun gördüğü takvime göre pansuman ve kontrol süreci belirlenir.

Kediler Neden Kısırlaştırılmalı?

Kedi sahiplerinin kısırlaştırma konusunda tereddüt yaşadığını fakat bunun zararlı olmadığı gibi faydalı da olabileceğine yukarıda değindik. Peki, kediler neden kısırlaştırılmalı? Öncelikle kısırlaştırma işleminin kedilerin yaşam süresi ve yaşam kalitesi konusunda ciddi anlamda pozitif etki ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle dişi kedilerin kontrolsüz ve art arda doğum sebebiyle yıprandıkları, ömürlerinin azaldığı görülmüştür.

Dişi bir kediyi kısırlaştırarak onu yumurtalık hastalıklarından ve meme kanseri riskinden koruyabilirsiniz. Erkek kedilerde ise kısırlaştırma işlemiyle yine kanser, testislerin sebep olduğu hastalıklar ve prostat rahatsızlıklarının önüne geçmiş olursunuz. Çiftleşme yoluyla geçen bulaşıcı hastalıklar da kedilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur.

Kontrolsüz üreme sebebiyle birçok bakıma muhtaç evcil hayvan sokaklarda açlıktan, hastalıktan, hava koşullarından ya da kendilerine yapılan saldırılardan dolayı hayatını kaybetmektedir. Ayrıca yanlış çiftleştirme ve üreme yoluyla dünyaya gelen hayvanlar, kısa yaşamlarını acı içinde geçirir.

Kızgınlık dönemine giren kediler sık sık dışarı çıkma ya da kaçma davranışı gösterirler. Bu da sokakta kaybolmalarına, zarar görmelerine ve diğer hayvanlarla kavga ederek yaralanmalarına sebebiyet verir. Kısırlaştırma işlemiyle tüm bunların önüne geçmek mümkün olabilir.

Kediler Neden Kısırlaştırılmalı?
Kediler Neden Kısırlaştırılmalı?

Kedilerin Kısırlaştırılması Sonrasında Gelişebilecek Durumlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Erkek ve dişi kedilerin kısırlaştırılması operasyonunun ardından alınması gereken bazı önlemler vardır. Bunları sizler için yazımızda derledik. Kısırlaştırma sonrası kedinin iyileşmesi açısından iyi ve özenli bir bakım süreci önem arz eder. Büyük ihtimalle operasyon gerçekleştikten birkaç saat sonra eve gidebilirsiniz. Gerekirse veterineriniz kedinizin bir gün klinikte kalmasını isteyebilir. Eve geçtikten sonra takip etmeniz gereken adımlardan aşağıda detaylı bir şekilde bahsettik.

  • Dikkat etmeniz gereken noktalardan ilki kedinizin dikişlerine zarar verecek kadar fazla hareket etmesini engellemek olmalıdır. Aynı zamanda uzun süre hareketsiz kalması da kediniz için doğru olmaz. Onunla sakince oynayabilir; koşmasına, zıplamasına engel olarak zarar görmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Asgari hareket düzeyiyle kedinizin dikişlerini korumanız mümkündür.
  • İlk yirmi dört saat iyileşme sürecinde önem teşkil eder. Kediniz sessiz, sakin, ısı ayarı yüksek ve kendini rahat hissettiği bir ortamda dinlenmelidir. Hatta kedinizin fiziksel ve psikolojik durumuna göre yalnız kalması gereken süre üç güne kadar varabilir.
  • Dikişlerine herhangi bir müdahale olmaması için evde başka kedi ya da evcil hayvanınız varsa kedinizden uzak tutmalısınız.
  • Operasyondan kısa bir müddet sonra anestezi etkisini yitirmeye başlar. Veteriner hekiminizin de onayıyla yaklaşık altı-sekiz saat sonra kedinizi besleyebilirsiniz.
  • İyileşme süreci tahminen bir hafta, on gün kadar sürer. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri de tuvalettir. Mümkünse tuvalet kumu yerine parçaladığınız kağıtları tuvalet kabına koymayı tercih edebilirsiniz. Çünkü kuma bulaşan idrar, dışkı gibi maddeler kedinin dikişlerine temas edebilir ve bu durum da iltihaba sebep olur.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Göz Tansiyonu(glokom) ve Tedavisi

Kedilerde kısırlaştırma sonrası ani titremeler, kasılmalar görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız endişe etmenize gerek yok. Anestezinin etkisiyle normal vücut ısısını kaybeden kediler, üşüdükleri için bir süre titreme refleksi gösterebilirler. Operasyon sonrasında kedinizi sıcak bir ortamda tutmanız, bir an önce gereken vücut sıcaklığına ulaşmasını sağlayacaktır.

Çektikleri ağrı ve sancılar da titremeye sebebiyet veriyor olabilir. Bahsi geçen titreme ve kasılmalar bir günden fazla sürüyorsa mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız. İyileşme sürecinde yahut süreç tamamlandıktan sonra veteriner hekiminiz uygun görürse muayene için kliniğe gidebilirsiniz. Kedi kısırlaştırma işleminde muhakkak yukarıda saydığımız hususlara dikkat etmelisiniz.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma

Operasyonun Vücut Direncine Etkisi Nedir?

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da anestezi ve ameliyat sonrasında bünye mikroplara ve hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelir. Kedinizin ameliyat yarası sık kontrol edilmeli, sinek ve böcek benzeri haşeratların temasından korunmalıdır.

İlk yirmi dört saat dikişlerde kanama görülebilir fakat bu durum devam eder yahut kesikte şişkinlik, kızarıklık ya da iltihaplanma gibi durumlar yaşanırsa mutlaka veteriner hekiminizle görüşmelisiniz. Dikişten sızan yeşil, sarı renkte sıvı da tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir. Kesiğe uygulamanız gereken ilaç ya da pansumanı klinikten ayrılmadan önce hekiminiz size detaylıca anlatacaktır.

Pansuman için ihtiyaç duymanız halinde de hekiminize başvurabilirsiniz. Kedinizi sürekli göz önünde tutmanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle kedinizin dikişe ısırmak suretiyle zarar vermesini engellemek için yakalık kullanmanızı tavsiye ederiz. Kedi kısırlaştırma sonrasında bu sayede kedinizin daha rahat ve hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Operasyondan sonraki yaklaşık yirmi dört saat boyunca kedinizde sendeleme, düşme gibi etkiler görülebilir. Bunun oldukça normal olduğunu ve endişelenmenize gerek olmadığını söylemeliyiz. Kedinin kambur bir şekilde durması da acı çektiğini gösterir. Bu durum için hekiminiz uygun bir ağrı kesiciyle minik dostunuzu rahatlatacaktır.

Kısırlaştırma İşlemi Kedilerin Karakterini Etkiler Mi?

Kısırlaştırma işleminin kedilerin huy ve karakterleri üzerinde doğrudan etki bıraktığını söylemek doğru olmaz. Bunu ispatlayacak bir veri de yoktur. Fakat kedi sahiplerinin gözlemlerinden yola çıkarak birkaç tahminde bulunmak mümkündür. Operasyonun ardından daha fazla ilgi ve sevgiye ihtiyaç duymak kedilerde görülen davranışlardan biridir ve bunun için minik dostunuz sizi yanında görmek isteyebilir. Fakat aynı zamanda agresif olup yalnız kalmak da isteyebilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Ücretsiz Kedi Kısırlaştırma

İyileşme sürecini tamamlayan kedilerde ise birtakım değişimler yaşanabilir. Dişi kediler muayyen dönemlerinde daha hassas olurken kısırlaştırma sonrasında bu durumun ortadan kalktığı ya da aynı şekilde devam ettiği görülmüştür. Doğum yapmadan kısırlaştırılan kedilerin daha agresif olabildiği de karşılaşılan durumlardan biridir. Genel gözlem ve tanıların yanı sıra kedi sahiplerinin tutumu, kedinin yaşadığı ortam ve çevre kedilerin karakteri üzerinde etkili olan unsurlardır.

Kısırlaştırma Sonrasında Kedilerde Görülen Fiziksel Değişimler

Kedi kısırlaştırma işleminin kediler üzerinde uzun vadede etkisinden bahsedecek olursak belki de tek olumsuz yanının, kedilerde kilo artışına bağlı obezite riski durumunun ortaya çıkması olduğunu söyleyebiliriz. Kısır kediler, diğer kedilere göre kilo almaya çok daha yakın hale gelir.

Bu durumun nedenlerini kedilerde hareketin ve enerji ihtiyacının azalması, iştahın artması olarak açıklayabiliriz. Obeziteyle birlikte kedilerde kalp, böbrek, diyabet ve eklem hastalıkları görülebilir. Bu durumun önüne geçmek için veteriner hekiminizin önereceği mamaları tercih edebilir ve kedinizin fiziksel aktivitesini artırmaya yönelik oyunlar oynayabilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma Sonrası
Kedi Kısırlaştırma Sonrası

Kısırlaştırma Operasyonu Öncesi Hazırlığı

Kısırlaştırma sonrasında dikkat etmeniz gerekenlerden bahsettik. Peki, kısırlaştırma ameliyatından önce yapılması gereken hazırlıklar nelerdir? Öncelikle operasyon saatini de göz önünde bulundurarak, cerrahi işlemden yaklaşık on iki saat önce, hekiminizin de yönlendirmesiyle kedinizin beslenmesini kesmelisiniz.

Aynı şekilde operasyondan önce kedinize su da vermemelisiniz. Operasyonun sabahın erken saatlerinde yapılması kedinizde açlığın vermiş olduğu stres ve gerginliğin azalmasını sağlayacaktır. Minik dostunuzun kronik bir rahatsızlığı, daha önce geçirmiş olduğu bir hastalık ya da operasyon varsa hekiminizle paylaşmayı unutmayın.

Kısırlaştırma İşleminde Veteriner Tercihi

Kısırlaştırma işlemi öncesi, süreci ve sonrası açısından veteriner hekim ve kliniğin ne kadar önemli olduğuna da değinmek istiyoruz. Çok sevdiğiniz minik dostunuzu güvenilir ellere teslim etmeyi istemek en doğal hakkınızdır. Kedinizin kısırlaştırma işlemini en acısız ve en sağlıklı şekilde atlatması sizin de içinizin rahat etmesini sağlayacaktır. Bu süreçte sizi yönlendirecek, kedinizle ilgilenecek güvenilir bir veteriner hekim arayışında olabilirsiniz.

Kedi kısırlaştırma işleminde Dr. Pati Üsküdar Veteriner Kliniği, hijyen ve güven açısından sizi tatmin edecek; güler yüzlü ve alanında uzman hekimleriyle kedinizle en güzel şekilde ilgilenecektir. Anadolu Yakası’nda ikamet ediyor ve Üsküdar’da veteriner kliniği arıyorsanız tavsiyemize bir göz atmalısınız.

Kedilerin üreme ve soy devamı hakkını elinden aldığınızı düşünüyorsanız, kısırlaştırma işleminin kedinizin sağlığı ve iyiliği için yapıldığını, ona hiçbir zararı olmayacağını sizlere tekrar hatırlatmak ister, minik dostunuza uzun ve sağlıklı bir hayat dileriz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?