Sokaktaki köpeklere evinizi açmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. Peki, sokak köpeği sahiplenirken bilinmesi gerekenler neler?
Sokak köpeklerinin tedirgin bakışlarına sık sık rastlarız ve sevmek istediğimizde dahi izin vermediklerine şahit olabiliriz. Onların yaşamları, evde yaşayan köpeklerden çok farklıdır ve birçok sokak köpeği istismara maruz kalmıştır. Yaşadıkları travmalardan dolayı genellikle insanlardan çekinirler ve sevmek istediğinizde zarar göreceğini düşünerek sizden uzak durabilirler. Bu nedenle evcil bir köpeği sahiplenmekle sokak köpeğini sahiplenmek arasında çok büyük ayrımlar vardır. Sokak köpeği sahiplenirken bilinmesi gerekenler ve yapılması gereken hazırlıklar hakkında sizleri bilgilendirmek istedik.
Sokak Köpeğine Nasıl Yaklaşmalıyız?
Bir sokak köpeği sahiplenmeye karar verdiyseniz ilk olarak dikkat etmeniz gereken ona karşı yaklaşımınız olmalıdır. Öncelikle sokak köpekleri sevgiye ve şefkate alışkın değildir. Onu sevmek için elinizi başının üstüne götürdüğünüzde savunmaya geçmek isteyebilir ve kaçabilir.
Sevgi göstermek istiyorsanız, elinizi çenesinin altına götürmeniz daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Onu eve götürmek için bir süre çenesinin altını okşayabilirsiniz. Sizinle gelmek istediğini anlarsanız kucağınıza almaya çalışmanız da tedirgin olmasına sebep olacaktır. Eğer ona yemek vereceğinizi düşünürse peşinize takılıp sizinle birlikte gelmek isteyecektir.
Sokak Köpeği Eve Geldiğinde Ne Yapmalıyız?
Köpeklerin yaşamlarına sokakta devam etmeye çalışmaları, onlar için oldukça zor bir hayat mücadelesidir diyebiliriz. Hayvan severlerin girişimleri ile koruma altına alınıp beslenseler de birçok köpek, sokaklarda aç kalır ve istismara uğrar. Özellikle kış aylarında yiyecek bulamadıkları için sokakta buldukları birçok yiyeceği tüketirler. Bu durum sindirim sistemlerine ciddi zararlar verir ve hemen hepsi sindirim sorunu yaşar.
Tüm bunları düşünerek sokaktaki bir köpeğe evinizi açmanız ona yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Sokak köpeği sahiplenmek sanıldığı gibi çok zor değildir ve büyük sorumluluklar gerektirmez. Sadece ona karşı yaklaşımlarınızın, evcil hayvanlara karşı yaklaşımlarınızdan biraz farklı olması gerekir.
Sokak köpeği eve geldiğinde sıcak bir yuvaya alışık olmadığını gözlerinden anlayabilirsiniz. Eve gelir gelmez ona karşı fazla ilgili olmamalı, fazla yakın oturmamalısınız. Muhtemelen aç olacağı için yeni ev arkadaşınıza ev yemeği ikram ederek ilişkinizi güçlendirebilirsiniz. Onlar sokakta buldukları yemekleri yedikleri için ilk günlerde mama ile beslemeniz doğru değildir.
Eğer köpek maması verirseniz kabız olabilir. Önce ev yemekleri, daha sonra yavaş yavaş mamaya geçiş yapmak daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanızı sağlayacaktır. Yemeğini yemeye başladığında yanına oturmayın ve varsa evin diğer üyelerinin yaklaşmasına engel olun. Aniden gelen sevgi ve ilgiyi yanlış anlayabilir ve tedirgin olduğu için yemeğini yemeyebilir. Yemek yedikten sonra üzerine battaniye ya da herhangi bir örtü örterek sıcak bir yerde uyumasını sağlayabilirsiniz.
Sokak Köpeği Sahiplendikten Sonra Yapılması Gerekenler
Sokak köpeğini evinize aldıktan sonra karnını doyurmanız ve sıcak bir yatakta rahatça uyumasını sağlamanız yeterlidir. Sonraki adım ise en kısa sürede veterinere götürmek olmalıdır. Yaşadığı sosyal çevreden dolayı sağlık sorunları yaşama ihtimali yüksektir. Veterinere giderek aşı takvimi oluşturmalı, varsa hastalıklarının tedavisini yaptırmalısınız. Eğer onu sahiplenmek istiyorsanız artık tüm sorumluluğunun üzerinizde olduğunu ve yeniden sokağa atıldığında büyük bir travma yaşayabileceğini unutmamanız gerekir.
Maddi olarak tedavilerini yaptırmakta zorlanırsanız belediyelerin hayvan hastanelerine başvurarak daha uygun fiyatlarla tedavi sürecini atlatabilirsiniz. Aynı zamanda aşı ücretleri de belediyelerin hayvan hastanelerinde daha uygundur. Sahiplendiğiniz köpeği veterinere götürdüğünüzde sağlık kontrolleri kapsamlı bir şekilde yapılacaktır. Beslenme düzeni, uyku düzeni, temizliği gibi bakım rutinleri konusunda mutlaka veterinerden bilgi almalısınız.
Sokak Köpeğini Ne Zaman Yıkamalıyız?
Sokakta yaşayan hayvanları eve getirdikten hemen sonra yıkamak isteyebilirsiniz. Ancak bu durum onlar için sağlıklı bir yaklaşım değildir. Deri rahatsızlığı yaşama ihtimali olduğu için hemen yıkamanız ve yıkama esnasında kullandığınız şampuanlar derisine daha fazla zarar verebilir.
Aynı zamanda ev ortamı ile henüz tanışan köpek, yıkanmaktan hoşlanmayabilir ve onu istemediği bir şeye zorlamanız ruh halinin bozulmasına sebep olabilir. Ne zaman yıkayabileceğiniz konusunda ise en sağlıklı bilgiyi, veterinere gittikten sonra alabilirsiniz. Deri hastalığı varsa tedavisi bittikten sonra tüylerini kısaltabilir ve yıkayabilirsiniz.
Sokak köpeği sahiplenme konusunda bilmeniz gereken tüm detayları anlattık. Onlara yeni bir hayat sunmanız, bir hayvan için yapabileceğiniz en güzel davranışlardan biridir. Eğer siz de sokak köpeğine evinizi açtıysanız, tecrübelerinizi diğer takipçilerimizle yorumlar altında paylaşarak bilgi edinmelerini sağlayabilirsiniz.