Köpeklerde kanlı ishal (Parvovirüs) ölüm riski taşıyan ciddi bir hastalıktır. Köpeklerde Parvovirüs teşhis edildiğinde zorlu süreç onları beklemektedir.
Köpekleri, kedilerden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi de acılarını gösterebilmelidir. Kediler hastalık acısı çekerken bunu son derece ustaca saklayabilirken, köpekler hiç saklamazlar ve ne dertleri varsa davranışlarıyla belli ederler. Genellikle rutini bozarlar, dışarı çıkmak istemezler, her gün severek yaptığı aktiviteleri yapmak istemezler, korumacı köpekse görevlerini yerine getirmezler veya sahipleriyle daha fazla iletişim kurmaya çalışırlar.
Köpeklerde böyle bir durum görüldüğünde genellikle davranış bozukluğu olarak adlandırılsa da aslında vücudunda yolunda gitmeyen bazı şeyler vardır ve bunu ters tepki olarak gösterirler. Eğer bir köpek sahibiyseniz, mutlaka en popüler hastalıkları bilmelisiniz ve sanki bir gün karşılaşacağınızı tahmin ederek önlemler almalısınız. Aşılarını düzenli olarak yaptırmalısınız ve beslenme, gıda takviyeleri veya verilmemesi gereken yiyecekler hakkında da bilgi sahibi olmalısınız.
Bildiğiniz üzere köpeklerde en çok görülen hastalıklardan bir tanesi ishal sorunudur. İshal sadece kendini göstermek yerine ek olarak diğer yan etkilerini de (kusma, iştahsızlık, halsizlik vb.) beraberinde getirirler. Köpeklerde ishale ve kusmaya iyi gelen şeyler bellidir, fakat tam tersi kanlı ishal sorunu görülürse bu hastalık ölüm riski taşıyacak kadar ciddidir. Peki, köpeklerde kanlı ishal nedir? veya tedavi olarak ne uygulanır? bu hastalık hakkında tüm merak edilenleri açıkladık.
Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur?
Köpeklerin kanlı ishal sorunu yaşamasının nedeni Parvovirüs adı verilen viral enfeksiyondur. Bağırsaklara girer ve hızlıca sindirim sistemine yayıldıktan sonra kan hücrelerine zarar verirler. Böylece köpeklerin bağışık sistemi başta olmak üzere tüm sistemleri etkilenir ve kanlı ishal sorunu görülmeye başlanır.
Parvovirüs bulaşıcı olduğu için dışkı, kan, salya, tükürük ve idrar yoluyla diğer köpeklere hızlıca bulaşabilir ve önüne geçilmesi çok zor olan bakteri türü olduğu için köpeklerin en büyük düşmanı haline gelmiştir. Tıpkı diğer virüsler gibi 10 gün kuluçka dönemi vardır ve bakterinin ortaya çıkması genellikle 6-14 gün kadar sürebilir.
Ayrıca Parvovirüs bulaştığı yerlerde (eşyaların üzerinde, mama kaplarında, giysilerde, köpeğin gezdiği yerlerde vb.) yaklaşık olarak 5-6 ay kadar yaşamlarını devam ettirebilirler. Eğer Parvovirüs köpeğin vücuduna girmişse 1 yıl boyunca canlı kalabilirler. Kanlı ishalin yanında şu belirtiler de görülür;
- Köpekler kanlı veya kansız ishal yaptıklarında çok kötü koku yayılır,
- Uzun süren ve yoğun kusmalar,
- İştahsızlık,
- Ateş, (40-41 derece)
- Kilo kaybı,
- Durgunluk ve halsizlik,
- Karın ağrısı,
- Ölü gibi yatma,
- Havlamanın kesilmesi ve minik sesler çıkarmaları.
Her yaş grubu köpeklerde kanlı ishal görülebilir ama özellikle yavru köpeklerde daha fazla görülebilir. Onların vücut sistemleri, yetişkinlere göre daha hassas ve güçlü olmadıkları için Parvovirüs kaynaklı kanlı ishal yaşayabilirler ve tüm belirttiğimiz semptomlarından fazlasıyla etkilenebilirler.
Anne sütünden yeni ayrılmış olan köpekler 2 hafta boyunca Parvovirüse karşı kendilerini koruyabilirler. 2 aylıktan sonra gerekli aşıları veterinerden öğrenerek eksiksiz olarak aşıları yapılırsa, bu zorlu virüse karşı büyük ölçüde korunabilirler. Köpeklerde kanlı ishal belirtileri genellikle bağırsak ve mide iltihabı ile aynı olduğu için sıklıkla karıştırabilir, bunları ayırt edebilmek için kan tahlili veya dışkı kontrolleri yapılarak ayırt edilebilirler.
Ayrıca Parvovirüs direkt bağırsak mukozalarına etki gösterdiği için sıvının azalmasını neden olur ve köpeklerde anemi de görülebilir. Hatta bazı köpeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için viral olan Parvovirüs, tüm vücudu ele geçirir ve kalp yetmezliği riskini de arttırmış olur. Dolayısıyla köpeğinizde kanlı ishal gördüğünüzde hiç vakit kaybetmeden hemen veterinere gitmelisiniz.
Köpeklerde Kanlı İshalin Tedavisi
Kanlı ishalin sebebi olan Parvovirüs tanısı için hızlı test kitleri bulunur. Eğer gittiğiniz veteriner kliniklerinde Parvovirüs test kitleri yoksa kan tahlili, anamnez ve genel fiziki muayene ile tanı koyulabilir. Aşısız köpeklerde kanlı ishal görüldüğünde en büyük belirtisi kusma ve ishal olduğu için diğer hastalıklarla karıştırılması çok olasıdır. Dolayısıyla kesin ve hızlı sonuç için mutlaka Parvovirüs tanı kitleri kullanılmalıdır.
Köpeğin tekrar hayata bağlanması için erken teşhis ve doğru tedavi çok önemlidir. Bu hastalık erken fark edilirse, köpeklerin bağışıklık sisteminin gücüne göre %70 oranla iyileşme oranları görülmektedir. Parvovirüs viral bir enfeksiyon olduğu tamamıyla ortadan kaldıracak herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Parvovirüse ve diğer bakterilere karşı bağışıklık sisteminin daha fazla güçlenmesi sağlanır.
Vücut sıvı ve vitamin kaybettiği için serum, ilaçlar, kusma kesiciler, probiyotikler ve mide koruyucularla takviyeler yapılır. Uygun görülen ek tedaviler olumlu olabilmesi için mutlaka 2 hafta kadar tedavi kesintisiz olarak sürdürülmelidir. Tedavi sonrası Parvovirüs tam olarak geçmez ve 2 ay boyunca vücutta kalmaya devam edebilir. Hastalığı tamamen atlatmış köpekler birkaç gün boyunca Parvovirüsü dışkı yoluyla dışarı atarlar.
Bu kısa süreç geçene kadar evinizi genel olarak çamaşır suyuyla temizlemelisiniz. Çamaşır suyunu 20 dakika kadar bölgelerde bekletmelisiniz ve ardından temizlemelisiniz. Ayrıca dostunuz tam anlamıyla iyileşmeden evden dışarı çıkarmamalısınız, yani iyice izole etmelisiniz. Hastalık sürecinde hem kendi dostunuzun hem de sokaktaki diğer köpeklerin sağlıkları için hiçbir temasta bulunmamalısınız.
Parvovirüs testi ücreti ne kadar?
Parvovirüs hazır test kitlerinin ortalama fiyatı 400 TL’dir.
Parvovirüs atlatan köpek yine hasta olur mu?
Parvovirüs hastalığını atlatan köpekler bağışıklık kazanır ama yine de tekrar yakalanma olasılıkları vardır.
Parvovirüs insanlara bulaşır mı?
Hayır, insanlara bulaşmaz. Sadece köpeklere dışkı, salya, tükürük vb. yollarla bulaşır.
Yavru köpekler Parvovirüse yakalanınca ölür mü?
Yavru köpeklerin ölüm oranı, yetişkinlere göre daha fazladır. Aşısız yavru köpekler Parvovirüse yakalanırsa ve geç fark edilirse ölüm riskleri vardır.
Aşıları olan köpek Parvovirüse yakalanır mı?
Aşıları olan köpekler Parvovirüse yakalanabilir ama hastalığı yenme olasılıkları çok yüksektir.
Kanlı ishal hangi cinslerde daha fazla görülür?
Rottweiler, Doberman, Alman Kurdu, Labrador Retriever ve Pitbull cinslerinde daha yaygın görülebilir.