Kedilere mama dışında birçok farklı besin veriyoruz. Ton balığı bunlardan biri. Peki konserve ton balığı kediler için sağlıklı mı?

Kedi sahipleri genel olarak kedilerine evde kedi maması bulamadıkları zaman ton balığı vermeyi tercih ederler. Yapılan araştırmalara göre minik dostunuza konserve ton balığı vermenizde herhangi bir sorun görülmemiştir. Ancak çiğ ton balığı bilim adamları tarafından önerilmeyen yiyecekler arasında yer alıyor.

Kediler İçin Hangi Ton Balığı Sağlıklıdır?

Kedinize vereceğiniz ton balığının su içerisinde bekletilmiş sodyum oranı düşük olduğundan emin olmalısınız. Sodyum oranı yüksek ve yağlı konserve ton balıkları dostunuzun sağlığını tehlikeye atabilir. Bu tür yiyecekler, kediniz için aynı zamanda yüksek tuz ve kalori demektir. Bu sebeple miniğinize ilerleyen zamanda sağlık problemi yaşatması muhtemeldir.

Suda Bekletilen Konserve Ton Balığı

Satın aldığımız ton balığını olduğu gibi minik dostumuza vermemeliyiz. Konserveden çıkardıktan sonra minimum 30 dakika kadar ton balığını su içerisinde bekletmeliyiz. Bu süreçte ton balığı içerisindeki fazla sodyum su ile ton balığından ayrılacak ve kediniz için daha sağlıklı bir besin olacaktır. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken bir husus var. Ton balığını suda beklettikten sonra tekrar su temiz bir sudan bir daha geçirmeyi unutmamalısınız.

Taze Izgarada Pişmiş Ton Balığı

Ton balığını ızgarada pişirmek minik dostunuzun sağlığı için faydalıdır. Eğer ki imkanınız varsa ton balığını direkt vermek yerine ızgarada hafifçe pişirdikten sonra minik dostunuz ile paylaşabilirsiniz. Izgara üzerindeyken içeriğindeki fazla yağı ve kedilerde nörolojik sorunlara yol açabilen B1 vitaminini kaybedecek ve kediniz için daha sağlıklı bir besin halini alacaktır.

Light Ton Balığı

Kedilerinize ton balığı vereceğiniz zaman özellikle light ton balığı vermeye özen gösterin. Normal ton balıkları içerisindeki yüksek yağ miktarı minik dostlarımızın fazla kilo almasına ve fazla kiloya bağlı birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Hırıltılı Solunum Nedenleri ve Tedavisi
Ton Balığı Kediler İçin Sağlıklı mı?
Ton Balığı Kediler İçin Sağlıklı mı?

Ton Balığı Kedilere Ne Tür Zararlar Verebilir?

Öncelikle ton balığını kedinizin en önemli besini yapmamaya ve ton balığının nereden geldiğine dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Ton balığı, sevimli dostunuza gereken bütün besinleri içermez. Bu nedenle de dengeli bir besin kaynağı denmesi mümkün değildir. Ton balıklarının bazıları yüksek oranda civa içerir.

Obezitenin pek çok kedide görüldüğü düşünüldüğünde yağda bekleyen ton balıklarının kedilere verilmemesi gerekir. Yüksek yağ, kedinizde fazla kiloya neden olacak; bu sayede obezite de tetiklenecektir.

Kedinize ton balığı verme aralığını haftada bir defa yapabilirsiniz. Balık türlerinin bazılarında thiaminase enzimi yer alır. Thiaminase, vücuttaki B1 vitamininin parçalanmasına neden olabilir. Bu da, aynı zamanda minik dostunuzda nörolojik sıkıntıların oluşması demektir. Enzimin balığı pişirerek yok edilmesi mümkündür.

Kediler, ton balığına bayılırlar. Öyle ki, ton balığı kadar severek yedikleri yiyecek sayısı çok azdır. Bizim için de, balık aynı seviyededir. Bu sebeple kedinize ilaç vereceğiniz zaman ton balığından faydalanabilirsiniz. Ton balığı suyuna ilaç eklenebilir. Bu sayede miniğiniz fark bile etmeden ilacı içecektir.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

A comment was made on "Ton Balığı Kediler İçin Sağlıklı Bir Yiyecek Mi?".
  • Furkan Özdamar

    Yanlış bilinen bilgilerde bu gün açıklamalar harika teşekkürler.