Kedilerde kulak enfeksiyonu ciddiye alınacak bir rahatsızlıktır. Belirtileri güçlü ve şiddetli olduğu için kendini hemen belli eder.

Kediler hastalandıkları zaman mutlaka davranışlarında birtakım değişiklikler olur. Dikkatli kedi sahipleri bu durumun farkına varır ve kediyi detaylı incelemeye başlarlar. Kedilerin bir yeri ağrıdığı zaman sürekli o bölgeye temas ettikleri için ilk önce orası gözlem altına alınır. Eğer gerçekten de sağlıklı bölgeye göre şu an farklılıklar varsa büyük ihtimalle kedinin bu sebepten dolayı rahatsız olduğu tahmin edilir.

Bunun yanında kedilerde sıklıkla görülen hastalıklar araştırılmalı ve önceden bilgi sahibi olunmalıdır. Mesela kedilerde sıklıkla görülen ve ciddi bir durum olan rahatsızlık kulak enfeksiyonudur. Kedilerde kulak enfeksiyonu görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden veterinere danışılmalıdır. Peki, kedilerde kulak iltihabı nedir? veya kedilerde kulak enfeksiyonu nasıl anlaşılır? yazımızın devamında detaylı bir şekilde anlattık.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerin kulaklarının iç bölgesinde oluşan enfeksiyona “otitis interna” denilir. Kedilerin dış kulaklarında meydana gelen bakteri, akar, uyuz, parazit; yabancı cisimler, kum, ot vb. kulağın iç kısmına ilerlemesine de kedilerde orta kulak iltihabı adı verilir. Her iki rahatsızlık çeşidi de can sıkıcı bir durumdur ve kediyi oldukça rahatsız ederler.

Kedilerde Kulak İltihabı
Kedilerde Kulak İltihabı

Kediler genel olarak hassas canlılardır ama en çok kulakları narindir. Kulakları en ufak bir durumdan etkilendikleri zaman tüm vücutlarında belirti hissederler. Yoğunlaştıkları bölge kontrol edildiği zaman mutlaka bir değişiklik fark edilir. Kedilerde kulak enfeksiyonunun görülme sebepleri genellikle şunlardan kaynaklanır:

  • Kulağa kum, tüy, ot ve yabancı maddeler kaçması,
  • Kulak uyuzları ve bakterileri,
  • Hiç temizlenmemiş veya düzenli temizlenmeyen kulaklar,
  • Kedinin bağışıklık sisteminin zayıf olması,
  • Kulak anatomisinin enfeksiyona veya diğer hastalıklara yatkın olması,
  • Kulak temizlenirken kulak çubuğunun fazla ileri sokulması.

Kedilerde kulak enfeksiyonu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kedileri fazlasıyla rahatsız eden bir rahatsızlık olduğu için günlük huzurlarını mahvedebilir. Kedilerde kulak enfeksiyonu oluşmaması için yukarıdaki maddelere dikkat edilmelidir. Özellikle kulakların temiz olması enfeksiyon riskini düşüreceği için mutlaka kedilerin kulak temizliği zamanında yapılmalıdır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Burun Kanamasının Nedenleri

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Kedilerde kulak iltihabı meydana gelince şiddetine göre belirtiler farklılık gösterir. Eğer kedinin iki kulağında da enfeksiyon varsa denge kayıpları (yürüyememe veya yürürken düşme), işitme kaybı veya azalma, çeneyi açamama veya açtığında acı acı miyavlama), yemek yiyememe vb. gibi yoğun belirtiler görülebilir.

Tek kulakta enfeksiyon varsa ve şiddetliyse sürekli kafa oynatma, şiddetli kafa sallama, kulağın tarafına doğru yatma, mide bulantısı, kusma vb. gibi belirtiler meydana gelir. Bu tarz yoğun belirtiler görüyorsanız hiç beklemeden veterinere gitmelisiniz. Şiddetli olmayan yani yeni kulak enfeksiyonu başlayan kedilerde genellikle şu belirtiler görülebilir:

  • Tek veya her iki kulaktan da akıntı gelmesi,
  • Yemek yemede zorlanması,
  • Her iki kulağının veya tek kulağının sıcak olması,
  • İştahın aniden kaybolması,
  • Yemek yemek isterken yiyememesi ve mama kabından geri dönmesi,
  • Mamayı ağızdan sık sık düşürme,
  • Gözlerini tam kapatamaması,
  • Gözlerde akıntı,
  • Aşırı halsizlik,
  • Ayağa kalkmak istememe,
  • Kucağa alınmak istediğinde acı miyavlama,
  • Enfeksiyon olduğu kulak tarafındaki göz, burun ve dudağın değişmesi.

Kedilerde kulak enfeksiyonunun ve orta kulak iltihabının çok ciddi bir rahatsızlık olduğu bilinmelidir. Yukarıdaki belirtiler fark edilirse hiçbir müdahalede bulunmadan hemen veterinere gidilmelidir. Eğer geç kalınırsa enfeksiyon ilerleyerek diğer hastalıklara davetiye çıkarabilir. Hatta bu sorunların kedinizin başına gelmemesi için mutlaka kulaklarına özen göstermeli ve düzenli muayenelere gidilmelidir.

Kedilerde Kulak Akıntısı
Kedilerde Kulak Akıntısı

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi

Kulakta birtakım farklılıklar şikayetiyle veterinere gidildiğinde ilk önce kulak muayenesi yapılır. Kulak içindeki enfeksiyonun neyden kaynaklandığını anlamak için örnek alınır, incelenir ve teşhise göre tedavi şeklini belirlenir. Bazen de veteriner kulak içimi rahatlıkla görebilmesi için kediye anestezi verilerek kulakları iyice temizlenebilir.

Kedilerde kulak enfeksiyonuna bağlı olarak iştah kaybı yaşanacağı için bağışıklık sistemini güçlendirmek adına klinikte kalarak serum uygulanabilir. Kulaktaki enfeksiyonu tamamen yok etmek için mutlaka antibiyotik ilaç veya damla kullanılacaktır. Veteriner anlatacaktır ama enfeksiyonun tamamen yok olabilmesi için antibiyotiğin 8 hafta kadar düzenli kullanılması gerekmektedir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Göz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli veya geç kalınmış kulak enfeksiyonları, kedilerin solunum ve kalp atışlarına bağlı bölgeye zarar verebiliyor. Sonuç olarak kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor ve kedi hayatına bu şekilde devam etmek zorunda kalıyor. Bazı kulak enfeksiyonları durumunda nadir de olsa ameliyat şart olabiliyor. Erken teşhis çok önemli olduğu için hiç vakit kaybetmeden veterinere götürülmeli ve gerekenler yapılmalıdır.

  1. Kedi kulak enfeksiyonu ilaçları nelerdir?

    Bilinçsizce ilaç alınmamalıdır. Enfeksiyonun şiddetine göre en doğru ilacı veteriner verecektir.

  2. Kedilerde kulak iltihabı kaç günde iyileşir?

    İltihabın tamamen kaybolup kedinin iyileşmesi için antibiyotiğin 8 hafta kadar kullanılması gerekir.

  3. Kedi kulak enfeksiyonu bitkisel tedavisi var mı?

    Orta kulak enfeksiyonu için bitkisel tedavi yöntemleri vardır ama mutlaka veterinere danışmak gerekir.

  4. İnsan kulak enfeksiyon damlası kedilere uygulanır mı?

    Hayır, asla uygulanmamalıdır.

  5. Kedi kulak iltihabı insana bulaşır mı?

    Orta kulak iltihabı (uyuz, bakteri, parazit vb.) nadiren de olsa insanlara bulaşabilir ama iç kulak enfeksiyonu bulaşmaz.

  6. Kedi kulak enfeksiyonu için antibiyotik hap mı verilir?

    Enfeksiyonun durumuna göre antibiyotik hap veya damla verilir.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?