Görünümleri, özellikleri ve davranışlarıyla diğerlerinde farklı olan Japon köpekleri çok popülerdir. Bu yazımızda Japon Köpek cinslerini yazdık.
Japonya farklı bir ülke olarak tanınmasının yanı sıra muhteşem görünümlere ve karakterlere sahip olan köpek cinsleriyle de popülerdir. Japon köpekleri, diğer köpeklerden çok farklıdır ve sadece durumu iyi olan insanlar bu köpekleri sahiplenebilirler. En başta Japon iş adamları kendi ülkesindeki en popüler olan cinsi sahiplenip, fiyatına değer biçip başkalarına yüksek meblağda satıyorlar.
Bizim ülkemizde böyle olmadığı için çok şanslıyız ama Japonya’nın sahip olduğu köpek cinsleri, bizimkilerden çok farklı. Genellikle küçük, çok tüylü ve tatlı görünümleri olduğu için sırf bu köpekleri görmek adına başka ülkelerden Japonya’yı ziyaret edenler de var. Ayrıca Japon köpekleri birbirlerine çok benzeseler de mutlaka onları ayıran bazı özellikleri vardır.
1. Japon Bekçi Köpeği: Akita
Tüy yumağı olan Akita, görünümüyle sanki yavru tilkiye benzer. Kulakları düşük, gözleri boncuk gibi ve ağızları sürekli açık olduğu için çok tatlı görünürler. Her ne kadar peluş oyuncaklara benzeseler de aslında vücutları kaslı, atletik ve çok güçlülerdir. Japonya’da bir zamanlar bekçi köpeği olarak kullanılırdı ve koruma içgüdüleri çok yüksek olduğu için sahiplerini her tehlikeye karşı korumak için ellerinden geleni yaparlar.
Akıllı, cesur ve korkusuz özellikleri olduğu için kolaylıkla eğitilebilirler ve zamanla verilen komutları yerine getirebilirler. Çok hareketli ve enerjik yapılarıyla oyun oynamaya bayılırlar, hatta bazen tıpkı kediler gibi uzaylı güçleri gelerek oradan oraya atlayabilirler. Sakin köpeklerdir, fakat onu tehdit edecek davranışları sezdiği zaman aniden agresifleşebilir ve saldırganlık gösterebilir. Sadece Japonya’da ünlü değiller, tüm ülkelerde popülerliği vardır.
2. Shiba Inu
Dağlık yerlerde diğer hayvanları avlamak için kullanılan Shiba Inu, çok popüler köpek cinsidir. Dış görünümleri tıpkı Akita’ya benzediği için sık sık karıştırılsa da karakter özellikleri farklıdır. Shiba Inu, saldırganlık gösterebilir, hatta bazen dişlerini göstererek ısıracağını belli edebilir. Özgür ruhlu oldukları için bazen komutları dinlemezler ve yetişkinler eğitilme konusunda düşüktür.
Sahibine karşı aşırı derecede düşkünlük göstermeseler de kendine benimser ve yabancılara karşı korurlar. Oyun oynamaya, yürüyüş yapmaya ve yüksek yerlere çıkmaya bayılırlar. Duygulu köpekler oldukları için empati kurma yetenekleri vardır ve karşısındakinin duygularını hemen anlayabilirler. Sahibi durgun olduğu zaman ne olduğunu anlamaya çalışana kadar sahibinin yanından hiç ayrılmazlar.
3. Japon Chin
Boyutlarının minik olduklarına bakmayın, tıpkı küçük ve tatlı cadılar gibi görünürler. Küçücük suratları, minik burunları ve bilye gibi gözleriyle çok dikkat çekerler. Burunları basık olduğu için nefes almakta zorlanabilirler ve genellikle hastalıkları bundan kaynaklanır. Küçük çocuklarla bir arada bırakılması önerilmez, çünkü hiç sabırları yoktur ve beklenmedik anda saldırganlık gösterebilirler.
Kafasına göre takılmayı çok severler ama bazen de sahiplerinin sözünden hiç çıkmazlar. Kendisi çok küçüktür ama havladıkları zaman ”bu ses bundan mı çıkıyor?” dersiniz. Boyunu aşan işlere kalkışmayı çok severler ve herkese ses çıkarma eğilimleri vardır. Kendisinden büyük hayvanlara havlamayı çok sevdikleri için tasmasız dışarıya çıkarılması asla önerilmez. Bu özelliklerinden dolayı Japonya’da en çok sahiplenilen köpek cinslerindendir.
4. Tosa Inu
Japonya’da dövüş köpeği olarak kullanılan Tosa Inu, kaslı ve güçlü bir köpektir. Çene yapısı ve dişleri çok güçlü olduğu için saldırdıkları zaman karşı tarafa ciddi zararlar verebilirler. Yabancıları hiç sevmezler ve onlara karşı mesafesini her daim koruyabilirler. Ayrıca sahibinin yanına yabancı birisinin yaklaştığını gördüklerinde aniden çıldırabilirler ve sanki zarar göreceklermiş gibi hissederler.
Çocukları severler ama yine de ortamda baş başa bırakılması önerilmez, çünkü kendisine karşı yapılan el hareketlerini sevmezler ve saldırabilirler. Yemek yemeyi çok severler ve bu nedenle kilo almaya müsait yapıları vardır, haliyle sürekli olarak egzersiz yapılmalıdır. Sahibiyle yürüyüş yapmayı, koşmayı, yatmayı ve yüksek yerlere tırmanmayı çok severler.
5. Japon Terrier
Dikkatli ve keskin bakışları sayesinde kendinden küçük hayvanları görünce avlama içgüdüleri birden devreye girer. Özellikle sincapları, kuşları ve tavşanları kovalamayı çok sevdikleri için yakaladığında saldırabilirler. Sahibine ve aile fertlerine karşı ne kadar sakin olsalar da küçük çocuklara karşı pek sabırlı oldukları söylenemez. Bunaldığı zaman havlamaya başlayabilirler veya istemeden zarar verebilirler.
Tüyleri kısa, ipeksi oldukları için tüy dökmezler ve bakımı da kolaydır. Japon Terrier’i mutlu etmek için geniş alanda koşturmak, yürüyüş yaptırmak, top oynatmak ve nesne atıp yakalamasını sağlanmalı. Yavruluk döneminde sahiplenildiğinde kolaylıkla eğitilebilir ve sahibinin dediği basit komutları yerine getirebilirler. Yetişkinken sahiplenildiğinde eğitim seviyeleri düşük olacaktır.
6. Japon Spitz
Pofuduk tüyleriyle çok tatlı görünümleri olan Japon Spitz’ler, ağzı açık gezdikleri için sanki sürekli gülüyorlarmış gibi yüz ifadeleri vardır. Çok sakin, ılımlı ve sevgi dolu oldukları için Japonya’nın en zarif köpek cinsi olarak bilinir. Çok neşeli oldukları için saldırma ve ısırma huyları hiç yoktur. Sahibinin duygularını iyi anladıkları için üzgün olduğunu hissettikleri zaman neşelendirmek için ellerinden geleni yaparlar.
Farklı hayvanlarla bir araya geldiğinde ilk başta mesafeli dursalar da alıştıkları zaman çok iyi dost olabilirler ve hemen aralarında oyun başlatabilirler. Sert ve dominant bir köpek cinsi olmadıkları için agresif tavırlardan hiç hoşlanmazlar ve bu durumdan rahatsız olabilirler. Eğitilme dereceleri orta oldukları için onu eğitmek yerine, sevgi dolu zamanlar geçirilmesini öneriyoruz.
7. Hokkaido
Japon kökenli bir köpek cinsi olan Hokkaido’yu daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Tüylüleri yoğun oldukları için peluş ayıcıklara benzeseler de aslında çok güçlü vücut yapıları vardır. Japonya’da ”Dağ Köpeği” olarak anılırlar ve eski zamanlarda dağlık bölgelerde karşılaşılan boz ayılar ve diğer yırtıcı hayvanların avlanmasında kullanılırdı. Korkusuz ve cesur köpek oldukları için özgüvenleri de çok yüksektir.
Karşısında bir av gördüğü zaman sahibinin sözlerini dinlemez ve o an başlarına buyruk olarak hareket ederler. Sahibine düşkün oldukları için sonradan katılan aile fertlerini kıskanabilirler ve ilk başlarda hırlayabilirler. Kolay eğitim ve disiplin ile bu olumsuz özellik ortadan kaldırılabilir. Yön duyguları çok güçlü olduğu için kayboldukları zaman bile yaşadıkları ortamı kolaylıkla bulabilirler.
8. Shikoku
Avcılık duyguları aşırı yüksek olan Shikoku’lar, farklı bir hayvanla karşı karşıya geldikleri zaman çevik hareketlerle saldırırlar ve asla bırakmazlar. Kendileri disiplinli, kuralcı ve söz dinleyen köpek oldukları için sahibinin de aynı özelliklerde olması gerekir. Hızlı koşmaktan, tırmanmaktan, oyun oynamaktan ve egzersiz yapmaktan çok hoşlandıkları için başında ona komut verecek birisini isterler.
Diğer köpekler gibi değillerdir ve kendilerine özel çok büyük farklılıkları vardır. Çok güçlü hafızalara sahiptirler ve koku alma yetileri gelişmiş oldukları için asla bir şeyi unutmazlar. Yabancı insan gördükleri zaman sahibinin komutunu bekler ”saldır veya hayır” kelimelerini duyduktan sonra hareket ederler. Çocukları çok severler ve onlara zarar vermemesi gerektiği komutları verilirse sabırları yüksek olur ve zarar vermezler.