Kedilerin dünyasına göz attığımızda birçok hastalık olduğunu görürüz. Bu yazımızda kediler kuduz olur mu ve kedilerde kuduz belirtileri konusuna değindik.
Kediler çok sevimli ve tatlı hayvanlar oldukları için onları her daim sevmek isteriz. Özellikle sokak kedileri başına buyruk yaşadıkları için kendilerine has havaları vardır 😸 Sadece cadde ve mahalle de değil; çöp tenekesi, pis ve kimyasalların olduğu bölgede de gezebilirler. Sokak kedilerinin vücudunda ne taşıdığını bilmediğimiz için birçok hastalık görülebilir. Birçok insan sokak kedilerinin kuduz olduğunu düşünerek yaklaşmak istemezler. Kedilerde kuduz belirtileri konusunda araştırma yaparlar ve onlara dokunmak istemezler.
Halk algısını değiştirmek gerekirse; her kedi kuduz değildir ve böyle bir şey olması imkansızdır! Sokaktaki kedilerin çoğunluğu Tekir Kedi olduğu için diğer kedilere göre bağışıklık sistemi kuvvetlidir. Kolay kolay hastalanmazlar ve vücutlarına herhangi virüs girdiğinde onunla mücadele edebilirler. Bazı kediler, diğer hasta köpek veya kedilerle temas ettiklerinde kuduz kapabilir. Sadece sokak kedileri değil, ev kedileri bile kuduz virüsü kapabilir. Eğer ev kedinizi gezdirme amaçlı dışarı çıkarıyorsanız, çok dikkatli olmalısınız.
Sokaktaki kedileri ve köpeklerin vücudunda nasıl bir hastalık olduğunu bilmediğimiz için kediniz, diğer hastalıklı kedilerle temas edebilir veya dışkısına dokunabilir. Bu gibi durumlardan uzak durmak için kedinizi bahçenizde veya evinizin yakınlarında hiçbir kediye temas etmeden gezdirmeniz faydalı olacaktır. Kuduz kedi, kendini belli ettiği için anlamanız kolay olacaktır. Yazının devamında kedilerde kuduz konusunu ayrıntılı olarak inceledik.
Kuduz Kedi Belirtileri
Kediler kuduz olur mu? sorusuna cevap olarak kesinlikle EVET diyebiliriz. Sokak kedisi veya evde beslediğiniz kedi; diğer kuduz virüsü taşıyan kediyle tükürük, dışkı ve yakın temas kurduğu anda virüs hızla vücuda girebilir. Kuduz virüsü kapan kedi belirtilerini yaklaşık 1 veya 2 ayda gösterir. Kuduz belirtileri kedi maddelerini okuduktan sonra kuduz virüsü kapan kediyi kolaylıkla tanımlayabilirsiniz. İşte belirtiler;
- Aniden iştahsızlık ve tepkisizlik,
- Vücuduna dokunulmasını istememe,
- Yüksek ateş ve kusma,
- Kuduz virüsünden dolayı boğaz kısmına felç vurur ve yeteri kadar beslenemez,
- Aşırı derecede saldırganlık ve agresiflik,
- Sadece insanlara değil, bulunduğu ortamdaki eşyaları dağıtma ve parçalama isteği.
gibi belirtilerini sıralayabiliriz. Kuduz virüsü kaptığı anlaşılmazsa; önce saldırganlık ve ateş, kısmi felç ile kendini gösterir. Tedavi edilmez ise maalesef ölümle sonuçlanabilir. Bu belirtileri öğrenerek kuduz kedi nasıl anlaşılır? sorusuna kolaylıkla cevap bulabilirsiniz. Kedilerde kuduz belirtileri kendini açıkça belli ettiği için fark ettiğiniz an acil olarak veterinere gitmelisiniz.
Kedilerde Kuduz Tedavisi
Kuduz kedi veteriner kliniğine getirildiğinde, öncelikle durumun gidişatına ve virüsün ne denli ilerlediğine bakılır. Kuduz olan kedilere tedavi uygulanır, fakat her zaman olumlu sonuçlar vermeyebilir. Kuduz virüsü kapan kediler arasında çok nadir tedaviye cevap veren kediler vardır. Kedinin vücudunda kuduz virüsü ilerlediyse, daha fazla acı çekmemesi için kedinin uyutulması gerekebilir.
Kuduz erken olarak teşhis edilirse çeşitli serumlar, ilaçlar ve kuduz aşısı olmak üzere tedaviye başlanır. Bu süre zarfında kedinizin durumu hakkında veterineriniz size gerekli bilgileri verecektir. Kediniz kuduz virüsü kapmadan önce mutlaka düzenli olarak kuduz aşısını yaptırmalısınız. Aşıdan sonra kedinizde bazı yan etkiler görülebilir. Bu konu hakkında kuduz aşısının yan etkileri yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kediler, kuduz virüsü taşıyan hayvanlarla kavga ettiği zaman ısırabilir ve tükürük salgıları yoluyla kuduz virüsünü bulaştırabilir. Sürekli beslediğiniz veya ev kediniz varsa; dışardan geldiğinde ısırıldığını gördüğünüzde hemen müdahale etmelisiniz. Bölgeyi sabunlu suyla yıkayarak dezenfekte edin ve yarayı kapatmadan kuduz bulaşması ihtimalini göz önünde bulundurarak veterinere götürmelisiniz.
Kedilerde Kuduz Konusu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kuduz konusunda o kadar çok sorulan soru var ki, aklınızdaki sorulara beklediğiniz gibi cevap bulamayabilirsiniz. Sizler için sıkça sorulan soruları derledik.
Yavru kedi kuduz olur mu?
Yeni doğan kedi, anne kediden yeterince koruma aldığı için 3 aya kadar hastalıklardan korunabilir. Yavru kediler 3 aya kadar kuduz olmaz, hatta 3 ayını doldurmayan yavru kedilere kuduz aşısı uygulanmaz. Uygulansa bile anne kediden gelen koruma, aşıyı geçersiz kılacaktır.
Kediler kaç aylıkken kuduz olur?
Kediler 3 aya kadar kuduz olmazlar. 3 aylıktan büyük kediler kuduz virüsü kapabilir.
Kedinin kuduz olduğu nasıl anlaşılır?
Davranışları ve fiziksel açıdan kuduz virüsünü kaptığını az çok anlayabilirsiniz. Yüksek ateş, saldırganlık ve etrafa saldırma gibi belirtileri varsa kuduz olduğu anlaşılabilir.
Kuduz kedi kendini sevdirir mi?
Hayır, sevdirmez. Vücuduna kuduz virüsü giren kedi, aşırı derecede saldırgan ve agresif olduğu için size kendini sevdirmek yerine saldırabilir.
Kuduz kedi kaç günde ölür?
Kuduz virüsü kedinin vücuduna girdikten sonra belirtilerini geç gösterse de 10 veya 15 gün içerisinde ölür.
Hamile kedi kuduz olur mu?
Hamile kediler kuduz virüsü kapabilir. Hamile kedilere kuduz aşısı yapılamaz, çünkü kendilerini yüksek derecede stresli hissedebilirler. Hamile kedide kuduz belirtileri görüldüğünde veterinere başvurulmalı.
Kedilerde kuduz virüsü hakkında detaylıca açıklama yaptık. Yukarıda bahsettiğimiz belirtileri kedinizde fark ettiğiniz an beklemeden veterinere götürmeyi ihmal etmeyin! Kuduz çok önemlidir ve asla ihmale gelmez. Yazımız hakkında düşünce ve sorularınızı yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Patili günler 😺
Merhaba yavru kedilerin 3 aya kadar bu virüsü kapmayacağını belirtmişsiniz bu bilgiye sadece burada rastladım.Bu konu ile ilgili paylaşımınız inşallah güvenilirdir.
Sadece bizim sitemizde değil başka sitelerde de var.