Yavru köpeklerin gelişimini desteklemek için doğru beslenmeleri şarttır. Yavruların beslenmelerini tıpkı yeni doğan bebek gibi ilgiyle yapılmalıdır.
Yavru köpekler, yetişkinler kadar dirençli olmadıkları için her zaman daha narin vücut yapıları vardır. İç organları gelişmiştir, fakat büyümeye devam ettikleri için beslenme konusunda her zaman daha dikkatli olmak zorundalardır. Yavru köpeklerin mamalarının, yetişkinlere göre daha farklı olmasının sebebi; yavruların vücutlarına uygun vitamin ve minerallerin bulunmasıdır.
Yetişkin köpeklerin beslenmesi gereken mamaları içeriğinde yüksek probiyotikler ve ek gıdalar bulunduğu için yavrulara çok ağır gelebilir, hatta midelerinde hazımsızlık sorunları da yaşayabilirler. Yavru köpek maması bulunamadığı takdirde yetişkin köpek maması kullanılmamalı, bunun yerine anı kurtarmak için farklı marka mama kullanılabilir.
Henüz annesinden ayrılmamış yavru köpek, anne sütü aldığı için vücut dirençleri fazlasıyla yüksektir ve ek olarak mamaya bile ihtiyaçları yoktur. Anne sütü, tüm mamalara bedel olduğu için almaları gereken her türlü vitamin ve mineral çeşidini sütten almış olurlar. Anne sütü alamayan yavrulara göre çok daha sağlıklı ve dirençli oldukları da görülmüştür.
Annesinden mecburen ayrılmış veya annesinden yeterince süt alamayan köpekleri vücut dirençleri düşük olacağı için tüketmeleri gereken besinler özenle ve doğru şekilde seçilmelidir. Peki, yavru köpek nasıl beslenir? veya yavru köpeklere ne verilmeli?
Süt Tozuyla Beslenme
Yavru köpeklerin ilk 6 hafta içerisinde iç organları gelişmeye başlar ve bu çok kritik bir zamanlamadır. 6 haftalık zamanda yavruların mutlaka anne sütüyle beslenmesi gerekmektedir. Annesinden bazı nedenlerden dolayı ayrılmış yavru köpek görürseniz, onu beslemek için kesinlikle market sütlerinden uzak durmalısınız.
Henüz çok küçük oldukları için sindirim sistemleri, sütün içerisindeki laktozu ve yağı parçalayamadıkları için birtakım sorunlar yaşayabilirler. Süt tozu kullanarak yavru köpeğe en uygun besini ve alması gereken vitaminleri sağlamış olursunuz. Bebek veya köpekler için biberon alarak içerisine süt tozunun arkasında yazan ölçülere uyarak biberona tozu doldurun.
Kaynamış suyu ılıtarak bileğinizde sıcaklığını deneyin ve uygun ılıklıkta biberona dökerek mamayı hazır hale getirebilirsiniz. Yavru köpeği 45 derecelik açıda tutarak (kafasını hafif yatırarak) uygun pozisyonda beslenmesini sağlayabilirsiniz. 6 haftalık yavru köpeğe, anne sütü ve süt tozu hariç hiçbir besin gıdası vermemelisiniz.
Yavru Köpek Mamaları
6-12 haftalığa gelen yavru köpekler, artık orta halli büyüdükleri için ek gıda olarak özel mamalara geçiş yapılmalıdır. Yavru köpek mamalarını seçerken markasına ve içinde nelerin bulunduğuna dikkat etmelisiniz. Mamanın içeriğinde mutlaka yavru köpeklerin vücutlarına almaları gereken vitaminlerin bulunması ve kolaylıkla sindirebilecekleri türden olmalıdır.
Yavru köpekleri günde 4 öğün olacak şekilde mama yemeliler ve sonucunda dışkılarının seyrini de dikkatlice izlenmelidir. Dışkısında sıvı veya renk değişimi olursa mamanın içerisindeki etkenlerden dolayı kaynaklandığı bilinmeli ve hemen mamasını değiştirmelidir. Yavru köpeğin cinsine ve ağırlığına göre 12-13 haftalığa gelene kadar mamayla beslenmeye devam edilmelidir.
Et ve Et Ürünleri
3-6 aylığa ulaşan yavru köpekler artık büyüdüğü için beslenme miktarı 3 öğüne düşürülmelidir. Sürekli beslenmesi gereken mamaların yanı sıra yavaş yavaş ödül mamalarına ve pişmiş et ürünlerine geçiş yapabilirler. Balıkların kılçıkları tamamen temizlenmeli ve yağda kızartmak yerine mangalda veya fırında pişirilerek verilmelidir. Yavru köpeğe bahsettiğimiz yöntemle pişmiş balığı direkt olarak veya mamasına karıştırılarak da tüketebilirler.
Tencerede haşlayan tavuğun kemiklerini ayırıp, etlerini minik parçalar haline getirerek yavru köpeğe ikram edilebilir. Köfte, ciğer, kuşbaşı ve diğer et ürünlerini de yağsız-tuzsuz olacak şekilde mangal veya fırında pişirilerek (yağda kızartılmamalı) yavru köpeğe verilmelidir. Piştikten sonra bütün halde verilmek yerine minik parçalara bölerek kolayca yemeleri sağlanmalıdır.
Bu sayede et ürünlerinden beslenmesi gereken tüm vitaminleri almış ve yavaş yavaş mama harici diğer gıdaları da tüketmiş olacaklardır. Henüz büyüme aşamasında oldukları için beslenme tablolarında düzenli et ürünlerine yer verilmemelidir. Haftada 1-2 kez ve bir yemek kaşığı olmak kaydıyla uygun şekilde yedirilmelidir.
Meyve ve Sebzeler
6-12 aylığa gelen yavru köpekler, artık 1 yaşına yaklaştıkları için yavruluk çağından çıkmak üzeredirler. Yavru köpek sabah ve akşam olacak şekilde günde sadece 2 öğün yemek yemeye başlamalıdır. Haftada 1 kez ve yaklaşık bir çay tabağı boyutu olması kaydıyla karnabahar, marul, patates, havuç, ıspanak ve lahana gibi sebzeleri buharda pişirilerek yavru köpeğin yemesi sağlanabilir.
Yavru köpeklerin alması gereken tüm A, B, B1, C, D, K, potasyum, lif, bakır, magnezyum, mineraller vb. sebzeler de olduğu gibi meyvelerde de bulunur. Elma, armut, karpuz, kavun, çilek, muz, mango, şeftali ve böğürtlen gibi meyveler yavru köpeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olur ve dış görünüşlerinin de daha bakımlı olmasını sağlar.
Çekirdekli meyvelerin köpekleri zehirleme gibi ihtimalleri olduğu için mutlaka çekirdeklerini ayıklayarak yavru köpeklere verilmelidir. Meyvelerin içerisinde belirli oranlarda şeker bulundukları için sıklıkla köpeklere verilmesini uygun görülmez. Haftada 1 kez ve bir yemek kaşığı miktarında meyveleri minik parçalara bölerek ikram edilebilir.
1 aylık köpek ne yer?
Mutlaka anne sütüyle beslenmelidir, eğer anne sütü alamıyorlarsa süt tozuyla beslenmelidir.
2 aylık köpek ne yer?
Normalde süt ile beslenmesi gerek, fakat yemiyorsa yavru köpekler için üretilmiş mama yemelidir.
Normal süt ile süt tozu arasındaki fark nedir?
Normal sütlerde yüksek oranda su bulunur; süt tozlarının içerisinde yüksek protein ve mineraller bulunur.
Yavru köpekler süt tozu içmezse ne yapılmalı?
İmkan varsa süt annesi bulunmalıdır, eğer bulunamadıysa mecbur olarak yavru yaş mama ile beslenebilir.