Kuşların gagalarının üst kısmında bulunan burun deliklerinin iç kısmına ‘cere’ adı verilir. Muhabbet kuşlarında cinsiyet ayrımı cere rengi ve kuşların sergiledikleri davranışlar ile yapılabilir. Özellikle dişi muhabbet kuşlarında cere rengi sarı ve beyaz, erkek muhabbet kuşlarında ise daha çok mavi ve tonları görülür. Bu nedenle cere adı verilen burun deliklerinin iç kısmına ait renkler cinsiyet […]
Kuşların gagalarının üst kısmında bulunan burun deliklerinin iç kısmına ‘cere’ adı verilir. Muhabbet kuşlarında cinsiyet ayrımı cere rengi ve kuşların sergiledikleri davranışlar ile yapılabilir. Özellikle dişi muhabbet kuşlarında cere rengi sarı ve beyaz, erkek muhabbet kuşlarında ise daha çok mavi ve tonları görülür. Bu nedenle cere adı verilen burun deliklerinin iç kısmına ait renkler cinsiyet ayrımında önemli bir yere sahiptir. Ancak dişi muhabbet kuşlarının cere renginde zaman içerisinde farklı renkler görülebilir. Örneğin dişi bir muhabbet kuşunun ceresi kırmızılaşabilir. Kızgın olması nedeniyle cere rengi koyulaşan dişi muhabbet kuşunun kızgın ruh halinden çıkmasıyla cere rengi tekrar sarı veya beyaz renge dönecektir. Yani cere rengi sürekli değişen muhabbet kuşunuz varsa, muhabbet kuşunuzun dişi olduğunu ve ruh hali nedeniyle cere renginin değiştiğini söyleyebiliriz.
Muhabbet kuşları, olgunluğa erişme sürecini tamamlayana kadar cere renkleri hakkında kesin bir yargıya varılamayacağından, kuşunuzun olgunluğa erişmesini bekleyebilir veya yeterli donanıma sahip dikkatli bir hayvansever olarak yavru da olsa muhabbet kuşunuzun cinsiyetini cere renginden ayırt edebilirsiniz. Genel olarak genç dişilerde burun deliklerinin iç kısmı (cere) mor ya da pembe renkteyken, genç erkek muhabbet kuşlarının burun deliklerinin iç kısmında hafif mavileşmeler olur. Ancak bu durum dikkatli bir hayvansever tarafından farkedilebilir. Genellikle 3 aylık muhabbet kuşlarında net bir cinsiyet ayrımı yapılabilmektedir.
Muhabbet Kuşlarında Davranışların Önemi
Muhabbet kuşları tıpkı bir çocuk gibi ilgilenilmesi ve gereken ve ilgi görmediği takdirde konuşmayan kuşlardır. Muhabbet kuşlarında cinsiyet ayrımı burun deliklerinin iç kısmındaki renk ile yani ‘cere’leri ile yapılır. Ancak cere rengi dişi muhabbet kuşlarında yıl içinde koyulaşabilmektedir. Bulunduğu ruh hali nedeniyle cere rengi koyulaşan dişi muhabbet kuşunun, cere rengi de ruh haliyle birlikte zamanla düzelecektir.
Dişi muhabbet kuşları, erkek muhabbet kuşlarıyla kıyaslandığında daha hareketsiz ve agresiftir. Kısa kısa öterler.
Erkek muhabbet kuşları ise daha hareketlidir. Ayrıca hareketli ve yerinde durmayan erkek muhabbet kuşları uzun uzun öterler ve öterken başlarını sallamayı da ihmal etmezler.
Olgunlaşma sürecinde ve üreme dönemlerinde muhabbet kuşlarının cere rengi genellikle koyulaşmaktadır. Bu nedenle muhabbet kuşlarında belirli dönemlerin takip edilmesi gerekir. Örneğin muhabbet kuşunuz 1 aylık bir yavruysa cere rengi 3 aylık olana dek cinsiyeti hakkında vereceğiniz kararlar sizi yanıltabilir. Üreme döneminde veya kızgın olan agresifliği üzerinde dişi muhabbet kuşu, koyulaşan cere rengi nedeniyle cinsiyet ayrımında yanıltıcı sonuçlar verebilir.
Sonuç olarak muhabbet kuşlarının cinsiyetini anlamak için cere rengini incelemeniz gerekir. Cere rengi değişmeyen ve mavi tonlarında olan hareketli muhabbet kuşlarının cinsiyeti genellikle erkektir.
çok tesekkürler benim iki tane kuşum vardı bir tanesi dişi diğerinin erkek olduğunu öğrendim:)