Sinek kuşu hakkında birbirinden ilginç bilgiler derledik. Türkiye’de sinek kuşu nerede yaşar ?

Sinek kuşu doğada yaşayan en zarif canlılar arasında yer alır. Gökkuşağı gibi renkleriyle büyüleyici görünüşe sahiplerdir. Sinek kuşu dünyanın en küçük kuşu olarak bilinir. Sevimli yaratıkların yaşam bölgeleriyse tropikal alanlardır. Çiçeklik bölgelerde, ormanlarda hayatlarını sürdürürler. Boyutlarının diğer kuşlarla kıyaslandığında mini boyutlarda kalmasına rağmen gelişmiş uça yetenekleri mevcuttur. Renkli tüylerinin oluşturduğu şölenle onları uçarken izlemek hayatın yüksek çözünürlüklü filmi gibidir.

Tarihin eski dönemlerine baktığımızda Aztekler ve Mayalar, sinek kuşlarına dair çeşitli efsanelere sahiptir. Mitolojide de varlığını görebileceğimiz olağanüstü canlıların günümüzde doğal yaşam alanlarının tehdit altındadır. Sinek kuşları  yaşayan ekosistemin en önemli parçalarından biridir.

Sinek Kuşu Özellikleri

Sinek kuşu

Sinek kuşu özellikleri arasında yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi dünyanın en küçük kuşu olmaları ön plana çıkar. Bu sevimli kuşların boyutları 7.5 cm-13 cm arasındadır. Ağrılıkları 2-24 gram aralığındadır. Tüy kadar hafif olmaları onlara eşsiz uçuş yetenekleri kazandırmıştır.

Sinek kuşlarının gelişmiş uçma yeteneklerindeki çevikliğin yanı sıra saatte 70-80 kanat çırpma özellikleriyle havada asılı kalabilirler. En dikkat çekici özellikleriyse havada geri uçma yeteneğine sahip tek kuş türü olmasıdır. Diğer kuşlar sadece ileriye uçabilirken sinek kuşları kusursuz dinamik yapılarıyla hem ileriyle hem de geri doğru hareket kabiliyetine sahiptir.

Sinek kuşlarının dünya üzerinde dağılım gösterdiği bölgeler Latin Amerika ve Orta Amerika’dır. Nemli yerler onlar için en ideal bölgelerdir. Beslenmelerinin temel yapı taşını çiçeklerdeki nektarlar oluşturur. Bu beslenmenin yanında küçük böcekleri avlayabilecekleri gagalarıyla otçul ve etçil canlılardır.

Üreme dönemleri sinek kuşları için kendilerine özgü dansların yapıldığı bir dönemdir. Erkek sinek kuşları çiftleşebilmek için diğer kuşlarla rekabete girerler. Sergiledikleri danslara göre etkilenen dişilerle çiftleşirler.

Sinek Kuşu Yaşamı

Sinek kuşunun yaşamı oldukça hareketlidir. Yaşam süreçleri boyunca sahip oldukları enerjiyi kullanmak üzerine sürekli hareket ederler. Hızlı hareket kabiliyetlerini yaşamlarının tüm dönemlerinde sergilemeleri onlar için ayırt edicidir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Mamasını İnsan Yiyebilir mi?

Üreme Dönemi

Üreme dönemi, sinek kuşunun yaşam sürecindeki en önemli dönemlerden biridir. Dişilerin yuva yaptığı bu dönemde erkek sinek kuşları ise çiftini ararlar. Dişi sinek kuşunun üremeye hazırlık için yuvalarını inşa ettiği koruyucu alanlara çalı, ağaç dalı gibi malzemeler taşıdığı görülür.

Kuluçka Dönemi

Kuluçka dönemi, üreme dönemi sonrasında sinek kuşlarının yaşamlarındaki dönemlerden biridir. Dişi sinek kuşu yaptığı yuvaya bu dönemde 2-3 yumurta bırakır. Bırakılan yumurtalarla birlikte kuluçka süreci de başlar. Kuluçkaya sadece dişi sinek kuşları değil aynı zamanda erkek sinek kuşları da yatarlar. Bu süreç bir döngü halinde devam eder. Ortalama kuluçka süresi 2-3 hafta arasındadır.

Yavru Dönemi

Sinek kuşu yavruları ebeveynlerin koruması ve bakımı altındadır. Beslenmeleri tamamen ebeveynler tarafından gerçekleştirilir. Yavruların uçmaya başlamaları yumurtadan çıktıktan 2-4 hafta arasındadır. Uçma becerilerini kazandıktan sonra yuvayı terk ederler.

Göç Dönemi

Göç dönemi sinek kuşlarında görülen bir içgüdüdür. Sıcak ve nemli ortamlarda yaşamayı sevmeleri nedeniyle soğuk kış aylarında bulundukları bölgeden göç ederler. Göç dönemleri minik boyutlarından dolayı oldukça zorlu geçer. Uzun mesafelerde uçmaları için fazla enerji gerekliliği oluştur. Göç rotaları

besin kaynaklarının azalması nedeniyle sıcak iklimlere göç ederler. Göç dönemleri oldukça zorlu ve tehlikeli olabilir. Uzun mesafeleri kat etmek için yüksek enerji harcarlar ve göç rotaları boyunca beslenmek ve dinlenmek için uygun duraklama noktaları ararlar.

Sinek Kuşu Türleri

Trochilidae familyası ait olan sinek kuşları dünya üzerindeki kuş türleri arasındaki en ilginç canlılardan biridir. 300’den fazla sinek kuşu türünün bulunmasıyla her tür kendi içerisinde belirgin fiziksel özelliklere sahiptir. Renkleri, desenleri, boyutları, yaşadıkları bölgeler gibi değişik tür özellikleriyle ayırt edilirler. En popüler sinek kuşu türleri arasında Kırlangıç Sinek Kuşu, Rutila Sinek Kuşu, Ametist Sinek Kuşu, Mavi Kuyruklu Sinek Kuşu bulunur. Türk farklarına göre hem erkekler hem de dişi sinek kuşlarının görünümü değişmektedir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Hayvan Hakları Koruma Günü
renkli sinek kuşu

Arı sinek kuşu bilinen en küçük sinek kuşu türüdür. 2 gram ortalama ağırlığıyla bazen bu ortalamanın daha da altında bir ağırlığa sahip olmuştur. Yetişkin bir arı sinek kuşu 5 – 6.1 cm uzunluğundadır. Sinek kuşunun bu türünün “arı sinek kuşu” olarak isimlendirilmesinin nedeniyse boyutlarının yanı sıra polenleri taşıması özelliğidir. Çiçeklerdeki polenleri bir arı gibi birinden diğerine taşır.

Sinek Kuşu Türkiye’de Nerede Yaşar?

Türkiye sinek kuşlarının doğal yaşam alanlarından biri değildir. Bu nedenle çok nadir olarak ülkemizde görülebilirler. Pek çok kuşta olduğu gibi Türkiye’de görülmeleri göç rotalarındayken mümkündür. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde görülürler. Sinek kuşlarının göç haricinde görülebilecekleri bir diğer dönem üreme dönemleridir. Bu dönemlerindeyse yaylalarda, ormanlık alanlarda bulunurlar.

Sinek kuşlarının Türkiye ziyaretlerinde ağırlıklı olarak çiçekli bölgelerde bulunuyor olmaları onların beslenme alışkanlıklarıyla ilişkilidir. Sıcaklığın uygun durumda olduğu ortamlar olan Ege, Akdeniz kıyıları gibi yerlerde çok nadir şekilde üreme ve göç dönemleri haricinde beslenirken görülebilirler.

Article by

How about writing a comment?