Kısa tüylü köpek cinsleri, diğerlerine göre çok az tüy döktükleri için bakımları da kolaydır. Dolayısıyla uzun tüylülere nazaran daha fazla tercih edilirler.
“Köpek” denilince aklımıza hep uzun ve pofuduk tüylere sahip oldukları aklımıza gelir. Uzun tüylü köpeklerin yanı sıra çok kısa ve bakımları oldukça kolay olan köpek cinsleri de vardır. Köpek sahiplenmek isteyenlerin en çok dikkat ettiği özellik kısa tüy olduğu için bu yazımızda en kısa tüylü köpek cinslerine yer verdik.
1. Bull Terrier
İlginç kafa ve vücut yapılarıyla tanınan Bull Terrier cinsleri, herkes tarafından çok sevilmektedir. Özellikle çekik ve minik gözleri sayesinde diğer köpeklerden çok farklı dış görünüşe sahiptirler. Kafa yapısı öne doğru uzun, burun ve çene kısımları dar olup çıkıntılıdır. Bedenlerine oranla kafa yapıları daha büyük oldukları için ekstra tatlı olmalarını sağlamıştır.
Bull Terrier cinslerinin tüyleri çok kısadır, dolayısıyla tüy ve genel bakımları da çok kolaydır. Nihayetinde agresif köpekler oldukları için eğitimleri zordur ve onları zapt etmek hiç kolay değildir. İlk kez köpek sahiplenecekler için uygun değillerdir, hatta bilgi sahibi olsalar bile yine de onlarla daha iyi anlaşılması için veteriner veya köpek yetiştiricilerinden yardım alınmalıdır.
2. İngiliz Bulldog
Hiç şüphesiz kısa tüylü köpek cinsleri arasından en sevimlileridir. Dış görünüşleri muhteşem denilecek kadar güzeldirler, çünkü yüzleri ve fiziksel özellikleri çok karakteristiktir. Küçük gözler, basık burun, sarkık kulak ve kısa patileriyle herkesi kendilerine hayran bırakmayı başarırlar. Tüyleri kısa oldukları için dökülme ya da bakım zorluğu yaşanması çok düşüktür.
Eski zamanlarda dövüş köpeği olarak kullanıldıkları için mi bilinmez ama orta boyutlarına rağmen kaslı vücut yapısına sahiptirler. Kilo almaya elverişli oldukları için midelerine çok düşkünlerdir ve oyalanacak bir şeyleri kalmadıkları zaman yemek yemek isteyerek böyle vakit geçirirler. Fazla kilo köpeklerde sorun yarattığı için özellikle İngiliz Bulldog cinslerinin beslenmelerine dikkat edilmelidir.
3. Boxer Köpek
Büyük köpek cinslerinden biridirler, ilk bakışta insanlara korku salabilirler ama aslında çok sıcak kalpleri vardır. 3 yaşlarına gelene kadar yetişkin sayılmadıklarından olsa gerek aşırı derecede hareketlidirler ve asla boş kalmayı sevmezler. Özellikle geniş alanda koşturmayı çok sevdikleri için apartman hayatına pek uyum sağlayamayabilirler.
Tüyleri kısadır ama oldukça sıktır. Bu özellikleri sayesinde tüy dökmezler ve genel olarak bakımları da sahiplerini yormayacak kadar azdır. Zaten başlı başına sahiplerine bağlı oldukları için onların sözlerinden dışarı çıkmak istemezler. Bekçi köpekleri olduklarından sahiplerini korumak için kendilerine öne atarak siper edebilirler. Eğer bahçeli bir yerde yaşıyorsanız, mutlaka Boxer köpek sahiplenmelisiniz.
4. Rottweiler
İsimlerini Almanya’ın Rottweil kasabasından alan Rottweiler cinsleri, bekçi ve koruma köpekleridir. Sahiplerini çok iyi korudukları gibi kanları ısındıkları insanları da her türlü tehlikeye karşı korurlar. Kaslı vücut yapısına sahip oldukları için her şeye karşı oldukça dayanıklılık gösterirler. Güçlerini göstermekten hiçbir aman çekinmedikleri gibi bu özelliklerini her defasında yabancı insanlara ve hayvanlara belli etmeye çalışırlar.
Kısa tüylü köpek cinsleri oldukları için hiç denilecek kadar az tüy dökerler. Rottweiler cinsilerini besleyen insanlar ise bakımlarında hiç zorlanmadıklarını, aksine kolay olduğunu söylerler. Bu köpek cinsleri sahiplerine bağlı oldukları için asla yalnız kalmak istemezler. Bakmayın onların büyük ve güçlü olduklarına, aslında tam bir bebek gibi her zaman sevgiye ve ilgiye muhtaçtırlar.
5. Beagle
Kısa tüylü küçük köpek cinslerinden biridirler. Sarkık kulakları ve aşırı sevimli yüz hatlarıyla herkese kendilerini sevdirebilirler. Beagle cinslerinin tüyleri kısa oldukları için tüy dökme gibi olumsuz özellikleri yoktur, dolayısıyla apartman ortamında sahiplerini yormadan yaşayabilirler. Egzersiz ihtiyaçları çok fazla olduklarından düzenli olarak fiziksel aktivitelerini yerine getirmelidirler.
Koruma yönleri orta derece olmalarına rağmen bekçilik yapamazlar. Yabancı insanlara ve hayvanlarla karşı fazla sıcakkanlı yaklaştıkları için herkesin yaşadıkları bölgelerine girmelerine izin verirler. Biraz yaramaz oldukları için sahiplerinin sözlerini pek dinlemeseler de iyi bir eğitim verildikten sonra komutları yerine getirebilirler.
6. Dakhund
Diğer bir isimle Sosis Köpek olarak bilinen Dakhund cinsleri, görünüşleri nedeniyle çok komiktirler. Hatırlarsanız Tom ve Jerry çizgi filminde ikisi de yedikleri eşyaların şekline bürünürlerdi. Aynı şekilde Dakhund cinsleri de sanki sosis yemişler gibi ince ve uzundurlar. Sarkık ve uzun kulaklarıyla beraber ekstra tatlılığa sahiptirler.
Kazmayı ve eşelemeyi çok sevdikleri için aktivite olarak bahçede zaman geçirmeleri sağlanabilir. Dakhund cinslerinin tüyleri kısa oldukları için pek fazla tüy dökmezler. Haliyle günlük ve genel bakımları da oldukça kolaydır. Tabii fiziksel özelliklerinden dolayı bazı hastalıklar sıklıkla görüldüğü için düzenli olarak veteriner muayenesinden geçmek zorundalardır. Onun dışında mutlu, sevecen, sıcakkanlı ve arkadaş canlısı köpeklerdir.
7. Doberman
İnsanlara ve hayvanlara korku salmayı başaran Doberman cinsleri, bilindiği üzere vahşi köpek cinsleri arasında yer alırlar. Korkusuz, atılgan, girişken ve cesur yönleriyle tanındıkları için birçok insanın aklında saldırgan olarak kalmışlardır. Her köpeğin içgüdüsünde saldırganlık vardır, fakat bunun dışarıya vurup vurmayacağı sahiplerine bağlıdır.
Doberman cinslerinin tüyleri oldukça kısa ve sıktır. Temas edildikleri zaman tüylerinin ne kadar yumuşak ve ipeksi oldukları da fark edilir. Tüy dökme oranları çok düşüktür, eğer apartmanda yaşıyorsa eve pek tüy dökmeden hayatlarını sürdürebilirler. Koruyucu köpekler oldukları için ailelerinin üzerine çok düşebilirler, hatta çoğu zaman sahiplerinin anneleri veya babaları gibi davranarak alfa rolüne kendilerini kaptırabilirler.
8. Baston Terrier
Orta boyları ve uzun bacaklarıyla tüm dikkatleri üzerlerine çekmeyi başaran Baston Terrier cinsleri, genellikle siyah ve beyaz renkleriyle çok sevimlidirler. Burunları basık, ağız kenarları düşük, kulakları sarkık ve hafif koca kafalıdırlar. Gözleri de pörtlek oldukları için karanlıkta bile sürekli hareket eden bir çift göz ile karşılaşabilirsiniz.
Yabancılara karşı saldırganlık göstermezler, hatta tam aksine fazlasıyla sıcakkanlı yaklaşırlar. Minik kuyruklarını sallayarak etraflarında koşarlar ve onlarla sosyalleşmek isterler. Eğer ev ortamında yaşıyorlarsa pek tüy dökmezler, çünkü tüyleri oldukça kısadır. Bakımları da kolaydır, fakat derileri ince oldukları için düzenli olarak nemli bezle silinmelerinde fayda vardır.
9. Basset Hound
Görünümlerinden dolayı genç olsalar bile yaşlı gibi görünürler. Sürekli yorgun bakan gözleri, düşük ağız kenarları, uzun ve sarkık kulaklarıyla farklı yüze sahiptirler. Tıpkı sosis köpekler gibi fiziksel özellikleri vardır, aynı şekilde vücutları uzundur ve bacakları da kısadır. Sessiz, sakin, ılımlı ve pek fazla hareket etmeyi sevmeyen köpeklerdir.
Kısa tüylere sahip oldukları için fazla tüy dökmezler. Zaten hareketli olmadıkları için sahiplerini hiç yormazlar ve sessizce kenara çekilerek hayattan kopmayı tercih ederler. Özellikle aile fertlerinden biriyle dışarı çıktıklarında veya egzersiz yaptıkları zaman eve geldiklerinde aniden uykuya dalarlar ve tam olarak dinlenmeden kalkmak istemezler.
10. Labrador Retriever
Duygusal ve sabırlı özellikleriyle bilinen Labrador Retriver cinsleri, herkes tarafından çok tercih edilirler. İnsanların duygularını anlayabilen ve ona göre yaklaşım sağlayabilen köpekler oldukları için özellikle çocuklarla zaman geçirmeleri istenilir. Dolayısıyla tam bir aile köpekleridir ve küçükten büyüğe herkesle kolaylıkla anlaşabilirler.
Fazlasıyla zeki oldukları için insanların konuşmalarını kısa sürede algılayabilirler ve verilen komutları vaktinde yerine getirirler. Kısa tüylü olduklarından pek fazla tüy dökmezler, bu da insanların çok hoşlarına gittikleri için ev ortamında rahatlıkla yaşamalarına uygun görürler. Sadece kısa tüylerinin daha sıklaşması için haftada bir defa taranmaları iyi olacaktır.